"פיגוע נגד יהודים בצרפת - עניין של זמן"
סמי גוזלן, נשיא הוועד נגד אנטישמיות בצרפת, מזהיר מפני גל ההסתה במדינה. "היהודים אורזים מזוודות ועוזבים את צרפת". ראיון
אף שסמי גוזלן, נשיא הוועד למלחמה באנטישמיות בצרפת, אינו מזכיר מפורשות את דויד גרוסמן, חנה מרון או לאורה ריבלין, אין לו ספק שמעשים מסוג זה אינם מיטיבים עם היהודים באירופה.

"לא ייתכן שמדינת ישראל לא תעמיד לדין אנשי רוח שקוראים להחרים אותה ואת מוצריה או מסיתים נגדה", הוא אומר בראיון מיוחד ל"המגזין" במסגרת ביקור שהוא עורך בימים אלה בארץ. "הדבר הזה נותן רוח גבית לאנטישמים בצרפת ובכל מקום אחר".
גוזלן , כאמור, נחשב לאחד הלוחמים הגדולים ביותר נגד אנטישמיות ואנטי-ישראליות בצרפת, אף שעל המאבקים שהוא מנהל שילם לעתים מחיר אישי. לא פעם הושמעו לעברו איומים, חברי פרלמנט ונציגים מארגונים פרו-פלסטיניים הסיתו נגדו ונגד ישראל פעמים רבות, בקבוקי תבערה הושלכו לעבר ביתו ומכוניתו הוצתה סמוך לביתו בפרבר הפריזאי בלאנק מסנלי.
אבל לא אחד כגוזלן ימהר להיבהל מהמעשים הללו. להפך. הוא נחוש יותר מתמיד להיאבק נגד גל האנטישמיות שפרץ לאחרונה בצרפת, בעיקר לנוכח אירועי משט המרמרה, אשר העלה משמעותית את גרף האלימות נגד יהודים.
כך, למשל, טוען גוזלן כי בעוד בשנת 2009 נרשמו 770 אירועים אנטישמיים בצרפת, השנה היו כבר 850 אירועים כאלה עד עתה. חמורה מכך, לדבריו, היא העלייה בשיעור של 15 אחוז באלימות נגד יהודים בצרפת. "לא מדובר בציור צלב קרס על קברים או בהשחתת רכוש", הוא אומר, "אלא באלימות של ממש, בתקיפה פיזית של יהודים".
גוזלן אינו חש כדון קישוט שנלחם בטחנות רוח. חרף הקשיים הוא נאבק להעמיד לדין כל מי שלטענתו מאיים ופוגע ומסית נגד יהודים ונגד ישראל. העלייה שחלה באנטישמיות בצרפת, לדבריו, אינה מתבטאת רק בפגיעה פיזית נקודתית ביהודים, אלא בתסריט חמור הרבה יותר, שעשוי לבוא לידי ביטוי בשיגור מחבלים מתאבדים למוסדות יהודיים בצרפת.
לטענתו, פיגוע התאבדות כזה הוא רק עניין של זמן. "הארגונים הפרו-פלסטיניים מכירים היטב את המוסדות היהודיים בצרפת. את הפאבים, המועדונים, בתי כנסת, המרכזים הקהילתיים. הם אוספים עליהם מידע רב וזה רק עניין של זמן עד שמחבלים מתאבדים ישוגרו לבצע בהם פיגועי התאבדות שיגרמו למותם של יהודים רבים. אנחנו נערכים לאפשרות הזו. קיבלנו מידע על כוונות כאלה, אבל לצערי אין לנו מספיק מאבטחים ושומרים לאבטח את כל המקומות. במקומות הבילוי אין בכלל שמירה. ממשלת צרפת עושה הרבה להגן על היהודים, אבל זה עדיין לא מספיק,
גוזלן, 67, אב לארבעה ("שתיים מבנותיי עלו לארץ לפני כמה שנים מטעמי ציונות") הפך לאחד האנשים החזקים ביותר בצרפת. ביתו מאובטח 24 שעות על ידי שוטרים לאחר שהתקבלו איומים לחסלו אם לא יחדל מפעילותו. פוליטיקאים, ובהם חברי פרלמנט, ראשי ערים וארגונים המסיתים דרך קבע נגד ישראל ונגד יהודי צרפת וקוראים להחרמת סחורות מהארץ, מכירים אותו היטב וחוששים מזרועו הארוכה.
מתחילת השנה הוא דאג להעמדתם לדין של 35 אנשי רוח, פוליטיקאיים וראשי ארגונים אנטישמיים וידו עוד נטויה.
"יש בית משפט בצרפת בשם 'רוסל' שהוא ממש אנטי-יהודי", הוא מספר. "כל הזמן תוקפים שם את מדינת ישראל. לצערי, בעוד בצרפת הממשל מעמיד לדין את המסיתים ועוצר אותם לחקירה, במדינת ישראל אנשי הרוח שתוקפים את המדינה וקוראים להחרמת מוצריה, ובדיעבד מסייעים למוסלמים בצרפת, אינם עומדים לדין וממשיכים במסע ההסתה הפרוע שלהם".
נכון להיום מתגוררים בצרפת כחצי מיליון יהודים. בשנים האחרונות נטשו אותה כ-20 אלף יהודים, רובם עברו להתגורר בישראל ובקנדה. הסיבה לעזיבה ההמונית: עלייה של מאות אחוזים באנטישמיות הגואה ובתקיפות הבלתי פוסקות של מוסלמים כלפי מוסדות יהודיים, שגרמו לחששות בקרב הקהילה היהודית.
"למעשה, משנת 2000 יש עלייה גדולה מאוד באנטישמיות בצרפת, וכל שנה התופעה הזו רק הולכת ומתגברת", טוען גוזלן. "מדובר בהפגנות נגד יהודים ונגד מדינת ישראל, הצתת בתי כנסת ופגיעה ברכוש יהודי. לפחות 70 בתי כנסת הוצתו בשנים האחרונות, בתי קברות חוללו, תלמידים יהודים הותקפו באכזריות רבה בבתי ספר, והמצב הוא בלתי נסבל. אני נלחם בכל האנטישמים הללו, אבל זו משימה לא קלה".

גוזלן הוא קצין משטרה בכיר לשעבר שנלחם בעברייני הסמים בפריז וברחבי צרפת. הוא אוסף מודיעין על כל מקרי האנטישמיות במדינתו ועל ארגונים ופוליטיקאים המסיתים נגד יהודים.
הוא הצליח להעמיד לדין 15 חברי ארגונים פרו-פלסטיניים שנכנסו לחנויות בפריז וסביבותיה והחרימו מוצרים ישראליים. רובם נשפטו וקיבלו קנסות כבדים, ועשרות תביעות דומות נמצאות בהתהוות.
"הבעיה היא שבעלי החנויות חוששים מאותם אנשים וארגונים שעלולים להתנכל להם ולפגוע בפרנסתם, ונותנים להם להחרים את הסחורות בלי שום בעיות", הוא מגלה. "מה שקורה בעצם זה שחברי פרלמנט צרפתים, המשתייכים לארגונים קומוניסטיים וירוקים, הם אלה שתורמים מאוד לאנטישמיות ומסייעים לתעמולה הפלסטינית להסית נגד יהודים ונגד מדינת ישראל, כשהם נעזרים בעיתונאים, ראשי ערים וראשי רבעים. ההסתה הזו תעלה בחייהם של יהודים רבים וצריך להפסיק אותה לפני שיהיה מאוחר".
התחושה היא שהחוק הצרפתי לא מחמיר מדי עם האנטישמים.
"אני מקבל גיבוי מלא מממשלת צרפת. שרי הפנים, המשטרה והמשפט מסייעים לי רבות במלחמתי נגד האנטישמיות. להגיד לך שזה מספיק? לא. אפשר להחמיר בעונשים. המצב היום בפריז קשה מאוד. יהודים שספגו התנכלות קשה נאלצים לעזוב את הרבעים שבהם התגוררו, בגלל שראשיהם הסיתו נגד יהודים. אם בבניין באחד הרבעים בפריז הציבו תמונות של ברגותי וארכי-מחבלים אחרים כתמיכה בעם הפלסטיני, זה אומר הכל. זה מפחיד. היהודים מחפשים לגור במקום ללא הסתה, ואם אין כזה הם פשוט אורזים את המזוודות ועוזבים את צרפת".
גוזלן מביא שורה של דוגמאות להסתה אנטישמית. בחודש שעבר תקפו כמה ילדים מוסלמים תלמיד יהודי בן 15 בבית ספר ופצעו אותו באורח קשה מאוד; שבוע לאחר מכן קבוצה של תלמידות מוסלמיות נכנסה לבית ספר יהודי בפריז ותקפה בנות יהודיות. חלקן נפצעו באורח קשה ופונו לבית החולים. התלמידות התוקפות הורחקו מהלימודים. על חלק מקירות בתי הספר היהודים הודבקו כרוזים הקוראים להחרמת מוצרים תוצרת ישראל; בקבוקי תבערה הושלכו לעבר בתי כנסת ומוסדות יהודיים בפריז. מאות מצבות נופצו בבתי קברות יהודיים.
"בכל יום יש כמה אירועים אנטישמיים ברחבי צרפת", מציין גוזלן. "זו ממש מגיפה. אחרי אירועי המשט של ספינת המרמרה מטורקיה לישראל, נשלחו לשני בתי כנסת בפריז מעטפות שהכילו תשעה כדורים כל אחת לזכר ההרוגים, מעין אות אזהרה ליהודים".

לדבריו, באחרונה נערכו מפגשים בינו לבין כמה ראשי ארגונים איסלאמיים בצרפת ואלה הביעו בפניו את התנגדותם הנחרצת לאנטישמיות והצהירו שהם בעד דו-שיח בין יהודים למוסלמים.
זמן קצר לאחר שפורסם דבר השיחות החשאיות בין גוזלן לחברי הארגונים האיסלאמיים, קם לו ארגון פרו-פלסטיני שכינה את עצמו "השייח אחמד יאסין", וחבריו החלו להתנכל למי שהעז להיפגש עם גוזלן.
"יש בצרפת הרבה מוסלמים שפויים שמתנגדים לכל מסע ההסתה נגד היהודים ונגד ישראל", הוא אומר. "צריך לאתר את אותם מנהיגים מוסלמים ולתת להם תמיכה, שלא יפחדו לשוחח עם יהודים ולהביע את דעותיהם".
אחרי כל זה, אתה לא חושב לעלות לישראל?
"לא כרגע. עדיין לא סיימתי את המשימה שלי. אני מבצע שליחות חשובה, יש לי הרבה מאוד עבודה ואני לא יכול להפקיר את היהודים בצרפת, ודאי לא במצב של היום ".