ויקיליקס

נחשף: נשיא קולומביה ניסה לדבר עם FARC

המברקים בוויקיליקס גילו כי הנשיא הקודם אלוורו אוריבה ניסה לקדם תהליך שלום עם המורדים, על אף גישתו התקיפה כלפי המחתרת

סוכנויות הידיעות | 9/12/2010 11:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשיא קולומביה הקודם, אלוורו אוריבה, היה ידוע בגישתו התקיפה כלפי המחתרת המרקסיסטית FARC, ולא פעם אף הורה על הפצצות של מחנות של הארגון במדינות שכנות. הלילה (ה') חשפו מסמכים בוויקיליקס כי אוריבה ניסה לנהל שיחות סודיות עם נציגי המחתרת.

אוריבה, שעזב את ארמון הנשיאות באוגוסט האחרון, הכריז לאורך שנותיו בתפקיד כי הוא לא ינהל משא ומתן עם המורדים, עד אשר הם יפסיקו לחטוף אזרחים, ישחררו את כל בני הערובה שנותרו בידיהם ויפסיקו להטמין מוקשים שגורמים להרג ללא אבחנה.

הלילה נחשף כי למרות ההצהרות הפומביות, היה הממשל הקולומביאני מעורב במגעים דיפלומטיים בניסיון לפתוח בדיאלוג חשאי עם המורדים שנאבקים בשלטון המרכזי בבוגוטה כבר יותר מארבעים שנה. כמו כן ביקשה הממשלה לקיים דיאלוג עם ארגון הגרילה הנוסף שפועל במדינה, אי-אל-אן.
אלוורו אוריבה.
אלוורו אוריבה. צילום: אי-אף-פי
 
במברק ששלחה הנציגות האמריקאית בבוגוטה לוושינגטון ב-7 בינואר השנה, נאמר כי הנציב הקולומביאני לענייני שלום, פרנק פרל, אמר לשגריר ויליאם בראונפילד כי הממשלה "מתמקדת בפיתוח ערוצי תקשורת ובניית אמון עם שני ארגוני הטרור".

לפי השגריר, הנשיא אוריבה אף הכין "מפות דרכים" עבור הממשל הבא בדבר הדרכים הטובות ביותר לקדם הסכמי שלום, וכי השיחות עם המורדים אמורות להיות חלק מהתהליך. "חתימה על הסכם, הדגיש פרל, הייתה רק ההתחלה של התהליך, ובשל התקדים ההיסטורי, יש חוסר אמון קשה בקרב ממשלת קולומביה כלפי ארגוני הטרור", כתב בראונפילד.

מהמברק עולה כי שני הארגונים ביקשו מעורבות בינלאומית בתהליך, והממשלה בבוגוטה ראתה זאת בחיוב. עם זאת, פרל הזהיר כי אם המתווכים הזרים ייכנסו מוקדם מדי, עלול הדבר "לסבך את התהליך הרגיש". "בהתחשב לתפקיד האמריקאי, הוא אמר כי שתי הקבוצות מעוניינות בהסכם עם ארצות הברית על עיבוד סמים בלתי חוקיים", ציינו בשגרירות.
המורדים פנו גם לאמריקאים

ב-9 בפברואר נשלח מברק נוסף, שבו נאמר כי במהלך פגישה עם תת שרת החוץ האמריקאית, ג'יימס סטיינברג, העריך הנשיא הקולומביאני כי מורדי FARC "לעולם לא ינהלו משא ומתן כל עוד הם מקבלים מקלט בוונצואלה ומרוויחים מהברחת סמים".

יומיים לאחר מכן דיווחה השגרירות כי "המתווכים השבדים ארגנו מפגש בשבדיה בין נציגי ממשלת קולומביה לבין נציגי FARC". כמו כן סיפר פרל כי הצעתו למפגש עם נציגי אי-אל-אן התקבלה על אף שלא נקבע מועד מדויק או מיקום.

בסופו של דבר לא יצא המהלך הדיפלומטי לדרך. באפריל האחרון הודיעו המורדים כי הם דוחים כל אפשרות לדיאלוג עם ממשלתו של אוריבה בחו"ל, אחרי שקיבלו מכתב מפרל ב-5 במרץ. הממשלה בבוגוטה נמנעה מלהגיב באותו זמן.

כמו כן עולה מהמברקים כי מורדי FARC ניסו ליצור

קשר עם האמריקאים. ב-14 במאי 2009 נפגש פוליטיקאי קולומביאני, שייצא את בכיר המחתרת פבלו קטטומבו, עם היועץ הפוליטי של השגרירות בבוגוטה.

במברק שדיווח על הפגישה נאמר כי הפוליטיקאי "הדגיש כי הוא לא הביא מסר מ-FARC" עבור הממשל האמריקאי, אלא "רוצה ליצור עם השגרירות 'יחסים' שעשויים להיות מועילים בעתיד. הוא אומר שקטטומבו משוכנע כי השתתפות השגרירות בתהליך שלום תהיה מפתח להצלחה".

אוריבה הגיב על הפרסום בחשבון הטוויטר שלו. לדבריו, ממשלתו "קיבלה יוזמות בינלאומיות רבות" כדי לפתוח בשיחות עם המורדים, והוא הבטיח לפרט על כך יותר בהמשך.

הנשיא הנוכחי חואן מנואל סנטוס, שהיה שר החוץ של אוריבה וניהל את המלחמה במורדים, הבהיר כבר כי גישתו כלפי תהליך השלום דומה לקודמו בתפקיד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/around_world/ -->