שערוריית יועץ ראש הממשלה והפוליגרף

כדי להוכיח שלא הדליף מידע רגיש מלשכת נתניהו, התנדב עוזי ארד לעבור בביתו בדיקת פוליגרף. כשדרש החזר על ההוצאות, הוא נענה בשלילה

בן כספית | 29/12/2010 7:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היועץ לביטחון לאומי עוזי ארד ארגן לעצמו בדיקת פוליגרף פרטית על ידי בעל מכון פוליגרף בשוק האזרחי, לאחר שנחשד בהדלפת מידע מדיני רגיש משיחה שניהל ראש הממשלה עם מנהיג אחת המעצמות. ארד דרש שמשרד ראש הממשלה ישלם את חשבון הבדיקה, אך חשב המשרד סירב.

עוזי ארד עם נתניהו, בישיבת הממשלה בחודש דצמבר 2009.
עוזי ארד עם נתניהו, בישיבת הממשלה בחודש דצמבר 2009. צילום ארכיון: פלאש 90
ארד דרש בדיקה פנימית של השתלשלות הפרשה והבדיקה העלתה כי הוא לא נהג כשורה וכי המידע שמסר, לפיו ראש הממשלה הוא שהורה על בדיקת הפוליגרף, לא היה נכון. בסופו של דבר, שילם ארד את עלות בדיקת הפוליגרף מכספו.

ועוד משהו: את בדיקת הפוליגרף עבר ארד בביתו הפרטי, לשם הגיע בודק הפוליגרף, וארד עצמו הוא שקבע את השאלות שנשאל, בניגוד לעקרונות המקצועיים המנחים בדיקות מהסוג הזה. זו אחת הסיבות שבגללן סירבו במשרד ראש הממשלה לממן את עלות הבדיקה ובכך "להכשיר" אותה.

אגב, בבדיקה עצמה נמצא ארד דובר אמת. אלה הם פרטיה של פרשה סבוכה, מסועפת ומביכה עד מאוד, שהתרחשה במשרד ראש הממשלה לפני כמה חודשים.

העניין החל לאחר שפרטיה של שיחה רגישה שניהל ראש הממשלה עם מנהיג אחת המעצמות דלפו לעיתונאי. ראש הממשלה זעם. בסוד הפגישה היו ארבעהחמישה אנשים בסך הכל. נתניהו שאל את שותפי הסוד אם יסכימו להיבדק בפוליגרף. ארד היה הראשון שהסכים ו"התנדב" להיבדק ראשון.

לדבריו, התנדבותו זו הייתה מעשה אבירי, כיוון שאילו היה נכשל בפוליגרף, האחרים לא היו נדרשים להיבדק. אגב, בין שותפי הסוד ישנו גם פוליטיקאי, נבחר ציבור, אחד משרי הליכוד. עליו אי אפשר לכפות פוליגרף.
ראש הממשלה לא ביקש מארד לבצע פוליגרף

בסופו של דבר, לא בוצעה הבדיקה וראש הממשלה החליט לא להורות לשב"כ או לאגף הביטחון במשרדו לבצע בדיקה בגלאי שקר. כעבור כמה שבועות שוב דלף חומר מדיני לאותו עיתונאי שפרסם את השיחה ההיא (לא מדובר בעיתונאי מהעיתון הזה).

נתניהו קרא את הידיעה והעיר לארד: "הגיע הזמן שתפסיק לדבר איתו". ארד זעם. הוא הבין שנתניהו חושד בו גם בהדלפה הראשונית. אני לא מדבר איתו ולא דיברתי איתו, אמר לנתניהו בזעם והחליט שהוא חייב להיבדק בפוליגרף עוד באותו יום.

מכאן ואילך הדעות חלוקות. לגרסת ארד, הוא פנה באמצעות סמנכ"לית הארגון של המועצה לביטחון לאומי לקצין הביטחון במשרד ראש הממשלה וביקש המלצה על מכון פוליגרף פרטי. קצין הביטחון, א', העביר שם של בודק פוליגרף פרטי. ארד יצר איתו קשר, נבדק, עבר את הבדיקה בהצלחה והעביר את ממצאיה לידי ראש הממשלה.

לאחר

מכן, כשדרש ארד ממשרד ראש הממשלה לשאת בעלות הבדיקה, התקיים בירור של הפרשה וחשב המשרד סירב. ארד זעם. הוא דרש לעשות ביקורת ובירור פנימיים של הפרשה. כשהביקורת הסתבכה, הוא התנדב ושילם את הסכום מכיסו הפרטי (הוצאה בסדר גודל של כאלף שקל).

אנשים המצויים בפרטי הפרשה משרטטים השתלשלות שונה. לדבריהם, ארד ניסה לייצר מצג שבו הוא ביצע את הבדיקה לבקשתו או לדרישתו של ראש הממשלה נתניהו. בכך היה "מכשיר" את הבדיקה והופך אותה לבדיקה המתבצעת במסגרת תפקידו ולכן מחייבת מימון ממשלתי.

מבקרת הפנים של משרד ראש הממשלה, עדנה בן-חורין, מצאה שהדברים אינם נכונים, שראש הממשלה לא ביקש מארד לבצע את הבדיקה וממילא לא העביר הנחיה כזאת. לפיכך מיהר ארד ושילם את הסכום מכספו. כעת נשאלת השאלה מדוע אין הדבר עובר לבדיקה של נציבות שירות המדינה.

מימון ממשלתי היה מעניק "הכשר" לבדיקה

תגובתו הרשמית של ארד, באמצעות משרד ראש הממשלה: "ההסתייעות בפוליגרף נשקלה בגין הדלפות בתחומים מדיניים-ביטחוניים רגישים, ולצורך מניעתן. על רקע זה המליץ ארד לראש הממשלה כי במסגרת תפקידו וסמכותו יבקש להיבדק לאלתר, ושממצאי הבדיקה ידווחו לראש הממשלה. הבדיקה בוצעה בו ביום והדוח קבע כי ארד דובר אמת בכל אשר נשאל. הדוח הועבר מיידית לראש הממשלה, ולימים, גם לגורם המוסמך במערכת.

"באשר לצד הפרוצדורלי: עקב אי הבנה בין דרגי עבודה, ובגלל הדחיפות, הוצאה ההזמנה לבדיקה לחברה פרטית (שפרטיה נמסרו על ידי אגף הביטחון של המשרד). טעות טכנית נוספת נפלה בכך שההזמנה בוצעה טרם נתקבל אישור תקציבי.

על רקע זה נוצרה סחבת בתשלום וצורך בבירורים, כולל של מבקרת הפנים. עוד בטרם הסתיימו הבירורים, ובשל הרצון למנוע הלנת שכר, נשא ארד בעלות הבדיקה בעצמו. ארד או מי מטעמו מעולם לא הציגו את הבדיקה כיוזמה של ראש הממשלה, מדובר היה ביוזמה של ארד עצמו".

צריך להוסיף: ארד התעקש על מימון ממשלתי של הבדיקה משום שמימון כזה היה מעניק "הכשר" לבדיקה ולעובדה כי יצא דובר אמת. הבעיה הייתה שהבדיקה התקיימה בביתו של ארד, ולא במתקן מיוחד, וגם השאלות נקבעו על ידי ארד.

העובדה כי המשרד לא נשא בעלות הבדיקה בסופו של דבר, כמו גם העובדה שמבקרת הפנים לא "קנתה" את גרסתו של ארד וקבעה קביעות קשות בעניינו, הופכים את בדיקת הפוליגרף עצמה ללא קבילה. כך שארד בזבז לעצמו אלף שקל, גרם למהומה ענקית במערכת, בזבז לא מעט אמצעים ואנרגיות של גורמים וגופים שונים בתוכה, אבל לא זכה בתשומות ממשיות כלשהן. פרק נוסף בעלילותיה של הלשכה המסובכת והמסוכסכת ביותר במדינה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/pulitic_news/ -->