למימון ההוצאות בביתו של נתניהו יש כסף?
בשעה שהציבור כורע תחת הגזרות הכלכליות מבקשת לשכת רה"מ שהציבור ישתתף בהוצאות שונות בביתו הפרטי בקיסריה
מאז כניסתו של בנימין נתניהו לתפקיד הועלו במסגרות שונות הדרישות לתשלומים או לעבודות הללו, ועד כה נדחו או סורבו. כעת, כאמור, מתבצע נסיון "להכשיר" את התשלומים הנ"ל.
הדיונים סביב הנושא נחשבים "תפוח אדמה לוהט" במשרד, ומתנהלים מאז חודש דצמבר האחרון, לאחר שלא מעט בקשות למימון עבודות תחזוקה ומימון הקשורות לבית המשפחה, שהועברו על ידי נתן אשל, נדחו על ידי גורמי המקצוע. כעת יזם אשל, הנחשב ל"באטלר" המשפחתי, דיון בעידכון הנהלים הקיימים כדי שיתאפשר לשאת בהוצאות רבות של בני הזוג נתניהו לאחזקת ביתם הפרטי.
רקע: נוהל מעודכן לאחזקת בתי ראש הממשלה קיים משנת 2001. בתחילת 2009, זמן קצר לפני הבחירות האחרונות, עודכן הנוהל פעם נוספת. הפורום שעידכן אותו וניסח אותו הוא היועצת המשפטית במשרד ראש הממשלה שלומית פר גו-ברנע, מי שהיה המשנה למנכ"ל המשרד אמנון בן-עמי, וחשב המשרד יוסי שטראוס. יש לציין כי מדובר בשלושה אנשים נטולי זיקה פוליטית כלשהי. הנוהל הזה מהווה, בעצם, פרשנות משפטית (שעיקריה נוסחו ואושרו על ידי משרד המשפטים) של החלטה של ועדת הכספים משנת 1982.

על פי הנוהל, מעון השרד הרשמי של ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים נמצא באחזקה מלאה של המדינה, היות והוא שייך למדינה. ביתו הפרטי של ראש הממשלה, אם ישנו כזה, יתוחזק על ידי המדינה אחזקה שוטפת בלבד, לצורך "שמירת הקיים". זה היה הנוהל והנוהג עד כה. כך נהגו, ככל הידוע, ראשי הממשלה בעבר.
והנה, באמצע דצמבר האחרון, לפני יותר מחודש, הגיע נתן אשל, המחזיק בתואר "ראש הסגל" בלשכת ראש הממשלה, אך מקדיש את רוב זמנו לביצוע עבודות ושליחויות שונות עבור משפחת נתניהו, וכינס את המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מייק בלאס, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה שלומית פרגו-ברנע ומנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, לדיון דחוף. במהלכו, טען אשל כי הנוהל הקיים "אינו חוקי". גורמים שנחשפו למה שהתרחש באותו דיון מספרים כי אשל אמר שהוא קרא את החלטת ועדת הכספים משנת 1982 ולדעתו
מדוע המדינה משתתפת רק ב-20% מעלות הביטוח למוצרי החשמל בבית בקיסריה ולא מממנת את החלפתם ואחזקתם באופן מלא?, שאל אשל, הרי על פי ועדת הכספים אחזקת הבתים אמורה להיות שווה. היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה התנגדה ואמרה שקיים כבר נוהל מסודר שנוסח ועודכן ואין שום צורך לשנות אותו. אם רוצים לשנותו, צריך לחזור לועדת הכספים. אשל התעקש.
למרות התנגדותם של ברנע, וכנראה גם של איל גבאי, הוא "הטיל מצור" עד שהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלאס, נשבר והסכים "לעדכן" את הנוהל הקיים. כעת עוסק סמנכ"ל משרד ראש הממשלה, רן ישי, המקורב במיוחד למשפחת נתניהו ונחשב במשרד כ"מינוי של שרה", בגיבוש נוהל חדש. הוא עושה את זה על אפם וחמתם של רוב גורמי המקצוע, ביניהם גם חשב משרד ראש הממשלה יוסי שטראוס, שמתנגדים.
תגובת לשכת ראש הממשלה: "הפרטים בידיעה אינם נכונים. האמת בדיוק הפוכה. למרות הזכויות שהקנתה לו המדינה, החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לשלם מכיסו חלק מההוצאות המאושרות. על אף שהנוהל והחוק מאפשרים לשלם את אותן ההוצאות מתקציב המדינה. משנת82' קיימת החלטת כנסת הקובעת כי "על המדינה להחזיק באופן שווה את מעון ראש הממשלה הרשמי בירושלים ואת מעונו הפרטי מחוץ לירושלים".
בשנת 2001 הסדיר היועץ המשפטי החלטה זו, ובשנת 2009, יומיים לפני תום כהונת הממשלה הקודמת, עודכן הנוהל מחדש. מדובר בנוהל שהיה תקף לראשי ממשלות בעבר, ותקף גם היום, ראש הממשלה נתניהו אינו חריג בו. ההפך, כאמור הוא החליט לממן מכיסו חלק מההוצאות המאושרות על ידי המדינה. בניגוד לנטען, איש לא דרש להעלות את תקציב ההשתתפות, אלא להבהיר את הסעיפים הקיימים במטרה לשמור על הוראות החוק והנוהל. היועצת המשפטית ציינה שהנסיון להציג פעילות בניגוד לעמדתה אינו נכון".
עד כאן התגובה. הפרטים בשטח, שאומתו והוצלבו עם כל הגורמים הרלוונטיים, שונים לגמרי. אם ראש הממשלה סבור שהנוהל הקיים משביע רצון, ואם הוא "מתנדב" לשלם הוצאות מכיסו, לשם מה צריך לשנות את הנוהל? בשביל מה לנסח אותו מחדש? מדוע הנוהל שהיה טוב לכל ראשי הממשלה, צריך פתאום לעבור שיפוץ? זאת ועוד: מדוע נתן אשל היה היוזם לשינוי הנוהל? אשל, כאמור, הוא איש התחזוקה הראשי של משפחת נתניהו (שמפעיל את עזרא סיידוף, ראש אגף אמרכלות במשרד ראש הממשלה).
אם הכל כל כך טוב ומשפחת נתניהו מבקשת לפטור את המדינה מתשלומים, אין צורך בשינוי נהלים. מספיק להודיע שאת התשלומים הספציפיים האלה שהמדינה משלמת, אנחנו נשלם לבד.
את הדיון הוא יזם לאחר שבקשות להחלפת המקרר (בתחילת הקדנציה) או תיקון מערכת התריסים החשמלית בבית בקיסריה נדחו. בעניין המקרר, הבקשה נדחתה כי הנוהל הקיים מאשר רק השתתפות ב-20% מביטוח מכשירי חשמל, אך אינו מתיר החלפתם או תיקונם על חשבון המדינה. בעניין מערכת התריסים החשמלית, טען נתן אשל כי היא אינה נחשבת בגדר "מכשירי חשמל" אלא כחלק מתשתיות הבית שהמדינה צריכה לממן מימון מלא, אך כל הנסיונות לאשר את המימון הזה נכשלו. זו היתה הסיבה האמיתית ליוזמה לשינוי הנוהל.
מאז כניסת משפחת נתניהו לתפקיד, הגיעו לא מעט בקשות כאלה, למימונים שונים הקשורים בבית בקיסריה (בין היתר מדובר בערוצי טלויזיה נפרדים הדורשים מימון מיוחד, כמו ערוץ "האח הגדול"). מדובר בהוצאות של עשרות אלפי שקלים (מערכת הקירור, למשל, בבית בקיסריה, שווה 70 אלף שקל), שמצטברות לסכומים של מאות אלפי שקלים.
המהלך כולו מתבצע בניגוד לדעתו של חשב המשרד יוסי שטראוס, וכאמור גם בניגוד לחוות דעתה של היועצת המשפטית פרגו-ברנע, שאמרה בדיון שהתקיים בדצמבר שהדרישות החדשות אינן הגיוניות, ולא יכול להיות שזו היתה כוונת ועדת הכספים בשנת 82, שהרי אין סיבה שהמדינה תתחזק או תרכוש מכשירי חשמל יקרים בביתו הפרטי של ראש הממשלה.
הלחץ של נתן אשל עשה, כאמור, את שלו. מפתיעה היתה התקפלותו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מייק בלאס, שאישר בסופו של דבר את הבקשה של אשל. בלאס מתמודד עכשיו לתפקיד המשנה הבכיר ליועץ המשפטי לממשלה, מינוי יוקרתי שנחשב גם מקפצה לתפקיד היועמ"ש העתידי.
גורם בכיר (מחוץ למשרד ראש הממשלה) שמצוי בסוד הפרשה אמר השבוע בשיחה סגורה ש"מדובר במסכת דרישות מופרזת, לא הגיונית, שמעידה על תיאבון בריא ורצון לנהל חיים שלמים על חשבון הציבור. דווקא בזמן הזה, כשמאות אלפי משפחות מתמודדות עם יוקר מחיה גובר, עם מחירי מים, דלק, לחם וארנונה שמאמירים מדי יום, צריכה משפחתו של ראש הממשלה להוות דוגמה לצמצום וצניעות, ולא לבוא ולנסות לשנות נהלים קיימים וכתובים כדי להצליח לדחוף כמה שיותר הוצאות למימון הציבור".
אגב , סביר להניח שבעקבות פרסום הדברים הללו, תתבצע נסיגה זהירה ומהירה של אנשי ראש הממשלה מהכוונה לעדכן את הנוהל, או לבצע בו שינויים מהותיים כלשהם. השאלה הנשאלת היא איך יכול להיות שאין שם אף מבוגר אחראי שיגיד למי שצריך להגיד שבימים כאלה העלאת בקשות כאלה היא מעשה הגובל בטירוף.