יוזמה בהולנד: שחיטה כשרה תוצא מחוץ לחוק
המפלגה למען החיות בהולנד מקדמת הצעת חוק שתאסור שחיטה כשרה בטענה שהיא "אכזרית ומיותרת". ישראל: מקווים שהסטטוס קוו יישמר

עדר פרות. השחיטה היהודית תיאסר? צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי
הצעת החוק מבקשת לצמצם ככל הניתן את הסבל של בעלי החיים בתהליך שחיטתם, ולפיה כל בעלי החיים יעברו הימום חשמלי, ורק לאחר מכן יישחטו. משמעות הדבר היא שהשחיטה היהודית וחלק מהשחיטה המוסלמית ייאסרו, משום שלפיהן יש להרוג את החיה בעודה בהכרה מלאה.
יש לציין כי ההצעה עומדת בניגוד לחוקה של האיחוד האירופי, שקבע אמנם שיש להמם בעל חיים המובל לשחיטה, אך הוציא כחריגות את השחיטה היהודית והמוסלמית. השחיטה הכשרה אמנם אסורה בשווייץ, בשוודיה ובנורווגיה, אך מדובר במעין ירושה ממלחמת העולם השנייה.
"הולנד שמה את זכויות החיות לפני זכויות האדם"
הקהילה היהודית בהולנד, המונה כ-25 אלף חברים, מתנגדת נמרצות לחוק ומנסה לגייס לובי שיסייע לה. שגרירות ישראל בהאג לחצה לדחות את הדיון בפרלמנט, שהיה אמור להתקיים בשבוע שעבר ונדחה בינתיים, וארגונים יהודיים, כמו מכון ויזנטל, מחו נגד הצעת החוק.
הקונגרס היהודי-אירופי אף הורה לנציגיו בקהילות היהודיות בגרמניה, בצרפת ובבריטניה להיפגש עם שגרירי הולנד ולהסביר להם שאם החוק יעבור הוא יפגע בדימוי של הולנד באירופה ובעולם. במקביל, חברי כנסת בישראל ייפגשו השבוע עם משלחת חברי פרלמנט מהולנד,
וילחצו עליהם לעצור את תהליך החקיקה.
"הולנד היא מדינה ליברלית, ואי אפשר להסביר איך מצד אחד הם הפכו לחוקית את הזנות ומכירת הסמים הקלים, אך זכויות אדם הנוגעות לשחיטה לפי חוקי הדת היהודית הם יאסרו", אמר גורם בכיר בקונגרס היהודי האירופי. "הולנד שמה את זכויות החיות לפני זכויות האדם. היהודים הם לא המטרה, אבל הם יסבלו מכך".
בשגרירות ישראל בהאג אמרו בתגובה: "אנחנו מקווים שבהולנד ידעו לשמור על הסטטוס קוו של השחיטה היהודית, וידעו שההלכה היהודית שומרת על כבוד בעלי החיים ".