מחקר: קשר בין לידות רבות לסיבוכים בלידה

בבית החולים סורוקה מצאו חוקרים כי דווקא נשים בעלות ניסיון בחדר הלידה נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה ולתמותה של העובר

ליטל גרוסמן | 13/3/2011 12:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשים שעברו לידות מרובות נוהגות להתייחס אליהן באדישות יחסית לנשים שעברו מספר מועט של לידות. אולם מחקר חדש שנערך בבית החולים סורוקה מצביע על כך כי דווקא הן נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה ולתמותה של העובר. 
 
מחלקת יולדות
מחלקת יולדות צילום ארכיון: אריק סולטן
 
המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים מהחטיבה למיילדות וגניקולוגיה, ובראשם פרופסור אייל שיינר, ד"ר יעל שכטר ופרופסור ארנון ויז'ניצר, בדק את תוצאות הלידה של כ-60,000 נשים שילדו בין השנים 1988-2008 בבית החולים.

החוקרים חילקו את הנשים לקבוצות לפי מספר הלידות שעברו והשוו בניהן. הקבוצה הראשונה של הנשים כללה 3,103 נשים עם וולדנות עצומה, כלומר עברו עשר לידות ומעלה. הקבוצה השנייה כללה 9,902 נשים שעברו שש עד תשע לידות, מה שנחשב כוולדנות גבוה. והקבוצה השלישית, ששמשה כקבוצת ההשוואה כללה כ-45,000 נשים שבאו לבית החולים ללידה שנייה עד חמישית. המחקר לא כלל לידות ראשונות, מאחר שידוע כי הלידה הראשונה היא לידה המלווה בקשיים ונמשכת זמן רב יותר.

הממצאים הצביעו על קשר ישיר בין כמות הלידות לסיבוכים בלידה, כמו חוסר התקדמות בלידה וניתוח קיסרי. "מצאנו קשר ליניארי בין כמות הלידות לכמות הסיבוכים בלידה", מסביר פרופסור שיינר. "מצאנו שהיו עיכובים בהתקדמות של הלידה גם בשלב הראשון, הפתיחה של צוואר הרחם על מנת שיאפשר לעובר לצאת, וגם בשלב השני של הלידה, השלב שאחרי הפתיחה ובו האישה צריכה ללחוץ עד ללידה עצמה".

סיבוכים שנובעים מרפיון שרירי הרחם כתוצאה מלידות מרובות

גם בכמות הלידות שהסתיימו בניתוח קיסרי נמצא במחקר הבדל משמעותי. "אחת ההתוויות לניתוח קיסרי היא חוסר התקדמות של הלידה", אומר פרופסור שיינר, "ובאמת רואים את זה בנתונים. אחוז הניתוחים הקיסריים עלה מ-17.1 אחוז בקבוצה השלישית ל-29.1 אחוז בקבוצה הראשונה".

כמות גדולה של לידות השפיעה גם על מצבו של התינוק והעלתה את הסיכון לתמותה. כך למשל בקרב תינוקות שנולדו לאמהות מהקבוצה הראשונה נרשם אחוז גבוה יותר של ציון אפגר נמוך (מתחת לשבע).

"תינוקות עם ציון נמוך משבע צריכים תשומת לב מיוחדת. ככל שהציון יותר נמוך כך המצב יותר קריטי", מסביר פרופסור שיינר. ואולי הנתון המשמעותי ביותר הוא תמותת התינוקות

מאחר ובקבוצה הראשונה היו פי שלושה מקרי מוות במהלך ההריון, בלידה ובשבוע אחריה, לעומת הקבוצה השלישית.

לטענת פרופסור שיינר לתוצאות המחקר עלולות להיות הרבה סיבות. "יכול להיות שבגלל שהלידה יותר קשה יש יותר סיבוכים שנובעים בין היתר מרפיון שרירי הרחם כתוצאה מהלידות המרובות", אומר פרופ' שיינר. גם לגיל יש תפקיד, למרות שגם אחרי שבודדנו כמה שניתן אלמנטים כמו גיל ותחלואה המתלווה לו כמו סוכרת ויתר לחץ דם, ועדיין התוצאות היו מובהקות". 

בסופו של דבר אומר פרופסור שיינר, כי המחקר הוא נורת אזהרה לצוות המטפל ולנשים ש"אין להקל ראש בלידות חוזרות שכנראה דורשות תשומת לב מיוחדת ומעקב צמוד".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->