הצעת חוק: מסתנן ישהה במעצר 3 שנים
ביומו האחרון של מושב הכנסת, מתכננת הממשלה להעביר בקריאה ראשונה את ההצעה. ארגוני זכויות: הצעה דרקונית ולא מוסרית

לדברי האגודה לזכויות האזרח ומוקד סיוע לעובדים זרים, אשר גילו את כוונת הממשלה ופועלים כעת למנוע את הבאת החוק להצבעה במליאה, "מדובר בהצעת חוק דרקונית ובלתי מוסרית, שמתנערת מחובותיה של מדינת ישראל כלפי פליטים ומבקשי מקלט".
הצעת החוק במתכונתה הנוכחית הונחה על שולחן הכנסת רק שלשום – יומיים לפני תום מושב החורף של הכנסת, ובארגוני זכויות האדם וסיוע לפליטים ומבקשי מקלט, מדובר בניסיון למחטף של הממשלה להעביר את החוק הבעייתי בקריאה ראשונה בטרם תצא הכנסת לפגרה.
מדובר בתיקון להצעת החוק הקודמת, אותה משכה הממשלה בחודש יולי אשתקד בעקבות ביקורת ציבורית רחבה בה נתקלו יוזמיו. לדברי עורך הדין עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח, מדובר בתיקון לחוק משנת 1954 שנועד במקורו להתמודד עם בעיות ביטחוניות שנבעו מהסתננות כנופיות הפדאיונים, והיה תלוי בקיומו של מצב חירום.
לדבריו, על פי התיקון לחוק התלות במצב החירום מבוטלת, אולם ההוראות הפליליות בצידו של החוק המקורי אינן מבוטלות. "אם תתקבל הצעת החוק, יהיה אפשר להעמיד לדין פלילי כל מבקש מקלט ועונשו יהיה מאסר למשך חמש שנים, כמו גם עונשו של מי שיסייע לו או ייתן לו מחסה". בהודעה שפרסמו אמש האגודה לזכויות האזרח ומוקד סיוע לעובדים זרים, טען עו"ד פלר: "אף אנו שותפים לדעה, ולפיה למדינת ישראל הזכות לשמור
"יחד עם זאת, כמדינה שקמה כדי לספק בית לפליטים, ואשר הייתה מעורבת מאוד בניסוח האמנה בדבר מעמדם של פליטים משנת 1951, כל אמצעי הננקט על ידי המדינה חייב לקחת בחשבון את החובה המוסרית והמשפטית שלא לכלוא פליטים ומבקשי מקלט ולא להענישם".
לדברי עורך הדין יהונתן ברמן ממוקד הסיוע לעובדים זרים, "מדינת ישראל רשאית לאמץ חקיקה לטיפול בכניסה לישראל שלא דרך מעברי גבול, ואולם על חקיקה שכזו להתייחס לכלל היבטי התופעה. על מנת לקיים את החוק הבינלאומי ולהבטיח טיפול הומאני בפליטים, על החוק להגדיר במפורש מיהו "פליט" ומיהו "מבקש מקלט", לקבוע את אופן הטיפול השונה בהם, ולייסד מנגנונים שיבטיחו את הטיפול המתחייב".