התגלו עשרות מטבעות עתיקים בעמק האלה

דוקטורנט לארכיאולוגיה מהאוניברסיטה העברית חשף בחורבות קיאפה מטבעות ששימשו בתקופה הפרסית וההלניסטית

דליה מזורי | 15/4/2011 14:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגלית עולמית בחפירות חורבת קיאפה שבעמק האלה: באתר נחשפו מטבעות מהקדומים שהתגלו בארץ מעולם. על תגלית דיווח הדוקטורנט יואב פרחי, דוקטורנט מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית,  בקונגרס הארכיאולוגי ה-37 שנערך אתמול (ה) באוניברסיטת בר אילן.

מטבע ''אלכסנדר הגדול'' שנמצא בעמק האלה
מטבע ''אלכסנדר הגדול'' שנמצא בעמק האלה צילום: קלרה עמית
המטבעות שהתגלו מיוחסים לתקופה הפרסית וההלניסטית הקדומה - המאות ה-4-5 לפני הספירה. מדובר בתקופה של כמאה שנה ויותר לאחר שיבת ציון והקמת בית שני. בתקופה זו נמצאת הארץ תחת שלטון הפרסים וזאת עד לשנת 332-333 - בה האיזור נכבש על ידי אלכסנדר מוקדון, ומתחילה התקופה ההלניסטית.

באתר החפירות התגלו עשרות מטבעות נדירים מתקופות שונות. ואולם מרתקים ביותר הם המטבעות מהתקופה הפרסית וההלניסטית הקדומה. בתקופה זו מטבעות נטבעו לראשונה בארץ: בירושלים, שומרון, ובפלשת (עזה אשדוד ואשקלון). במקביל נעשה בארץ שימוש במטבעות מיובאים מהעולם היווני. 

"המטבעות שהוטבעו בארץ - הם מאד נדירים. כולם עשויים כסף ובדרך כלל הם מאד מאד זעירים - בקוטר של כ-7 מ"מ ובמשקל של פחות  מחצי גרם. אך ישנם גם מטבעות קצת יותר גדולים. בגלל שהם כל כך קטנים - כמעט שלא מוצאים אותם בחפירות מסודרות", הסביר יואב פרחי.

מקבץ המטבעות שנחשף בחורבת קיאפה הוא נכון לעכשיו הכי גדול בארץ, של כמה עשרות מטבעות מכל הסוגים. "אלה המטבעות הראשונים שנטבעים בארץ מעולם. לפני כן לא הוטבעו כאן מטבעות. המטבעות הכי קדומים בעולם בכלל, נטבעו בלידיה שבאסיה הקטנה במאה ה7- לפני הספירה. המטבעות שחשפנו בחורבת קיאפה הם מהקדומים ביותר בארץ", אמר.

הוא הסביר, כי לפני תקופה זו לא היו מטבעות בארץ, וגם כאשר אברהם אבינו קונה את מערת המכפלה ב-400 שקל כסף - הוא קונה אותה תמורת חתיכות (בצעי) כסף והמלה "שקל" מתייחסת ליחידת משקל של כ-11.4 גרם.

לדברי פרחי, המטבעות - בסדר גודל של עשרות - לא נמצאו כולם בנקודה אחת אלא על פני שלוש שנים ובכל שטחי החפירה באתר. נכון לעכשיו לא התגלו בשום אתר חפירות בארץ כל כך הרבה מטבעות מכל הטיפוסים האלה. כעשר מטבעות יווניים ארכאיים בלבד התגלו בארץ במקומות שונים כמו ירושלים, שכם ועתלית - כולם מיובאים.
מטבע מימי אלכסנדר הגדול

המטבע הנדיר ביותר - יחידאי בעולם - הוא מטבע ברונזה מצופה כסף, עליו מתוארת עליו דמות של ספינקס. שהובא כנראה מקפריסין. מהטיפוס הספציפי הזה לא מוכר מטבע דומה.

מטבע ''טטרדרכמה'' מהמאה הרביעית לפנה''ס
מטבע ''טטרדרכמה'' מהמאה הרביעית לפנה''ס צילום: קלרה עמית

על מטבע אחר מכסף - מטבע "טטרדרכמה" (ארבע דרכמות) שהינו מטבע גדול יחסית, מוצג בצד אחד הראש של האלה אתנה ובצד השני - דורס ממשפחת הינשופים. ושמה של העיר אתונה ביוונית. מטבע זה שימש כ"דולר" - המטבע בהא הידיעה - במאות ה-4-5 לפני הספירה, בכל רחבי המזרח הקדום.

מהמטבעות הקדומים והזעירים שנטבעו בירושלים - מטבע שהציג גם הוא על פניו את ראשה של האלה אתנה ועל גבו דורס ממשפחת הינשופים. הפעם בליווי הכתובת "יהד", שמה של פחוות יהודה תחת שלטון פרס. זוהי הכתובת המופיעה על מטבע השקל בן  ימינו, המחקה מטבע מטיפוס אחר שנטבע בירושלים באותה העת.

מטבע נוסף שהתגלה באתר הינו מימיו של אלכסנדר הגדול - גם הוא "טטרדרכמה"
מכסף. בצד אחד רואים ראש, כנראה ראשו של אלכסנדר, ובצד השני את האל זאוס יושב על כסא. אלה מטבעות גדולים יחסית, סביב ה25- מ"מ קוטר ובמשקל 17 גרם והם יפים ביותר (זאת בהשוואה למטבעות הזעירים מהתקופה הפרסית שמשקלם כחצי גרם בלבד  וקוטרם כ-7 מ"מ).

מגוון המטבעות שנמצאו בחפירה משפרים את הבנתנו בדבר התמונה המוניטרית של יהודה ושכנותיה בשלב המעבר בין התקופה הפרסית וההלניסטית.

בחורבת קיאפה נחשף ישוב שתחילתו ככל הנראה במאה העשירית לפני הספירה. בתקופה הפרסית וההלניסטית הקדומה הישוב היה בעל אופי מינהלי-צבאי. החפירות באתר נערכות מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים בניהולים של פרופ יוסי גרפינקל וסער גנור.

צילום: קלרה עמית
המטבע שנמצא בעמק האלה צילום: קלרה עמית
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->