
אויבת העם: איך הפכה אסמא אסד לשנואה?
בגיל 35, הגברת הראשונה של סוריה, אסמא אסד, נמצאת תחת ביקורת צולבת. מי שסימלה את השאיפה לרפורמה, כבר לא יקירת העם

זו הדרך שבה בחר המגזין האמריקאי היוקרתי להציג את משפחת אסד בכתבת פרופיל נרחבת על אסמא, רעייתו של הנשיא בשאר אסד. "ורד במדבר," הכתירה הכתבה המחמיאה את אשת הנשיא, "הגבירה הראשונה של סוריה היא אשה דינמית, שנמצאת בשליחות - ליצור משואה של תרבות וחילוניות באיזור שיושב על חבית של אבק שריפה. אסמא רוצה לתת פנים מודרניים למשטרו של בעלה".
> nrg גם בפייסבוק. הצטרפו לרשימת החברים שלנו וקבלו עדכוני חדשות
כשבועיים לאחר פרסום הכתבה פרצו מהומות הדמים בסוריה, אשר הגיעו לשיא חדש בימים האחרונים. כ-400 בני אדם נהרגו עד כה, כמחציתם בשבוע האחרון, לאחר שבשאר אסד - אותו אב חביב בג'ינס וטי שירט - שלח את צבאו לכתוש את המפגינים.
קשה להאמין שאסמא עצמה מעורבת בקבלת ההחלטות המדיניות: שבט אסד, כך לפי הדיווחים, אינו מתחשב בדעותיה. אחותו הגדולה של בשאר, בושרא אסד, סבורה שגיסתה מופיעה יתר על המידה באמצעי התקשורת ודואגת להצטלם לצדו של בעלה. גם מאהר, אחיו של בשאר, הממלא תפקידי מפתח בצבא, מהווה השפעה גדולה יותר. עם זאת, עבור הסורים מהווה אסמא כתובת לגיטימית לתלונותיהם.
"היא אשתו של דיקטטור", טוענת פעילת זכויות אדם סורית. "אני לא מבינה איך מישהי שנשואה לאדם כזה, יכולה לתאר אותו כ'רפורמטור."'
אתמול פורסם סרטון ב"יוטיוב" של ילדה סורית קטנה, תושבת העיר דרעא, מוקד העימותים. הילדה הבלונדינית שנראית בגילה של זיין אל-אסד, בתם של אסמא ובשאר, מחזיקה מיקרופון ועומדת בתוך קהל של גברים שמריע לה. "זהו מסר מאמהות השהידים אל אסמא אסד," צועקת הילדה. "האם את טובה יותר מאיתנו? מה תעשי אם יעצרו אותך ללא הגבלה? האם בעלך יוכל לנקות את עצמו מדמו של השהיד? מדמם של עשרה שהידים? של אלף"?

בגיל 35, לאחר עשר שנים בהן היא ממלאת את תפקיד אשת הנשיא, אסמא אסד היא אחת האכזבות הגדולות של העם הסורי. "הלונדונית היפה - התקווה הפכה לסיוט," נכתב עליה באחד מאתרי האופוזיציה הסורים. התקווה החלה בדצמבר 2000 כאשר "רופא העיניים הליברל", מוסלמי עלאווי, נשא את הצעירה הסונית, אזרחית סורית שהתחנכה בבריטניה.
רבים ראו בכך הזדמנות לשינוי. אסמא פוואז אח'רס, בתם של דיפלומטית ושל קרדיולוג מפורסם, התחנכה בבריטניה וגדלה על ערכי המערב. בפי חבריה הבריטים היא הייתה מוכרת בשם "אמה".
לאחר החתונה שמרה אסמא על פרופיל נמוך. הסורים הוקסמו כאשר הם שמעו שבמשך שלושה חודשים הסתובבה אשת הנשיא בכל רחבי סוריה - בערים, בכפרים, בעיירות - מבלי לחשוף את זהותה, כדי להכיר את מדינתה לאחר תקופת חיים בבריטניה. הציבור יצא תחושה כי הזוג הנשיאותי החדש יביא, אולי, לשינוי אמיתי במדינה המסוגרת.
"בשנתיים שחלפו מאז החתונה, אסמא הפכה מדמות לא מוכרת עבור הסורים לסוג של סמל", נכתב אז בכתבת פרופיל בעיתון "הגארדיאן" הבריטי. "אסמא
כך או כך, התקווה לרפורמות איבדה מכוחה לפני שנים, כאשר התברר שאסד אינו מתכוון להוליך את ארצו לדמוקרטיזציה. גל ההפיכות ששוטף את העולם הערבי בחודשים האחרונים הוכיח סופית כי אסד לא יאמץ את דרכו של חוסני מובארק, עמיתו המצרי, אשר ירד מהבמה כמעט ללא מאבק. אם כבר, המודל הלובי של מועמר קדאפי דומה יותר להתנהלות המשטר הסורי, אופן ההתנהלות אשר שינה גם את היחס של הציבור הרחב לגברת הראשונה.
"בסוריה יש רגשות מעורבים כלפי אסמא אסד", מסבירה סומאיה רנושי, פרשנית לענייני המזרח התיכון באוניברסיטת לונדון. "מצד אחד, יש תחושה של גאווה. מדובר בבחורה צעירה, נאה, עם סטייל וסגנון מערביים. באותו זמן, הסורים חשים שהתפקיד שהיא ממלאת הוא להעניק תדמית רכה, ידידותית והומנית למשטר שהוא בדיוק ההיפך מזה".
יש לציין שאסמא אינה לבד בביקורת. גם נשותיהם של השליטים המודחים של מצרים ותוניסיה הותקפו על ידי מתנגדי השלטון: לילה בן עלי התוניסאית הואשמה בגניבת כספי מדינה ונתפסת כאחת הסיבות לשנאה העזה נגד בעלה, ואילו סוזאן מובארק צפויה להחקר בקרוב על חלקה בשחיתות המשפחתית. גם ראניה מלכת ירדן הפכה לאחרונה ליעד להתקפות, במדינה שבה בית המלוכה הוא טאבו.
לפני כחודשיים פרסמו 36 מנהיגי שבטים ירדניים מכתב בו האשימו את המלכה הצעירה והיפה בשחיתות שלטונית. ראניה, שהיא ממוצא פלסטיני, הואשמה כי העבירה אדמות ששייכות לעם הירדני לבעלות משפחתה. מנסחי המכתב הוסיפו מסר מאיים: אם לא יוחזרו האדמות, עלולה ירדן למצוא את עצמה במצב דומה לזה של מצרים ושל תוניסיה.

אך מה שמציק לסורים יותר מכל היא התחושה שאשת הנשיא, אשר התחנכה על ערכים ליברליים ודמוקרטיים, מהווה חלק מהמערכת שמונעת מהם את אותם ערכים עצמם. בראיון לווג, למשל, סיפרה אסמא תוך כדי הכנת פונדו לארוחת ערב, כיצד היא מנהלת את משק הבית על פי ערכים דמוקרטיים.
"כולנו מצביעים על מה אנחנו רוצים והיכן", היא אמרה והצביעה על נברשת עשויה מגזרי חוברות קומיקס. "במקרה הזה הפסדנו בהצבעה: שניים נגד שלושה," אמרה, והתכוונה לכך שהילדים החליטו בשבילה ובשביל בשאר.
אך האנקדוטה הזו לא שעשעה את האזרחים הסורים שדורשים כעת דמוקרטיה. "אני וחבריי רתחנו כאשר היא סיפרה שהיא מנהלת את הבית לפי עקרונות דמוקרטיים," ציטט הגארדיאן עורכת דין סורית. "מעניין אותי לדעת מה יש לומר על האירועים האחרונים. האם היא לא רוצה שילדיה יגדלו במדינה חופשית ודמוקרטית, עם אותן אפשרויות שהיא קיבלה בתור ילדה"?
