"חמושי FARC גויסו לחסל את יריבי צ'אבז"
דוח חדש חושף פרטים על קשרי המחתרת בקולומביה עם נשיא ונצואלה, ומגלה כי החמושים אף סייעו לממן את בחירת נשיא אקוודור
המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים בלונדון פרסם דוח חדש ומקיף, אשר מבוסס על הקבצים שהתגלו בפעולה של הצבא הקולומביאני נגד מחנה של FARC באקוודור במרץ 2008, שבה נהרג אחד המבוקשים הבכירים ראול רייס. המחקר מספק מבט מעמיק על פעילותה של המחתרת, ובמיוחד על קשריה עם ונצואלה ואקוודור.

על פי המסמכים, עלייתו של צ'אבז לשלטון בוונצואלה ב-1999 סיפקה את נקודת הפתיחה ליחסים בין קצין הצבא שהפך לנשיא לבין המחתרת הקולומביאנית. הממשלה החדשה אפשרה למחתרת לפתוח משרד בקראקס ובפגישה בין צ'אבז לבין רייס אף הבטיח נשיא ונצואלה להעביר לחמושים כסף כדי שיקנו כלי נשק.
אחרי שצ'אבז שב לשלטון בעקבות הפיכה צבאית קצרה ב-2002, שוב התהדק הקשר. "מחתרת FARC הגיבה לבקשות של שירות הביון של ונצואלה לספק אימונים בטרור עירוני, אשר משלבים רצח ושימוש בחומרי נפץ", נאמר בדוח.
מעבר לכך, הדוח מעלה חשד כי השלטון אף החליט לנצל את המחתרת כדי להתנקש בחייהם של דמויות בכירות באופוזיציה. ב-2006 ביקשו בכירים במשטר לרצוח את הנרי לופז סיסקו, שהיה ראש המודיעין בממשלה הקודמת, אולם הוא עזב את המדינה באותה שנה ולא ברור אם אכן נעשה ניסיון להתנקש בחייו.
היחסים בין הצדדים ידעו עליות ומורדות, כאשר ב-2004 השעה צ'אבז את הקשרים אחרי שהמורדים הרגיזו אותו. אולם לאחר מכן החליט נשיא ונצואלה לנצל את המחתרת בתור בת ברית אסטרטגית מול קולומביה וארצות הברית.
"כמה פגישות התקיימו עם בכירים בהנהגת FARC", נאמר בדוח. "צ'אבז התחייב לסייע לארגון להשיג לגיטימציה פוליטית ושב על זכותה של FARC להשתמש בשטחה של ונצואלה לאור הגבול עם קולומביה והציג 300 מיליון דולר, כאשר 50 מיליון יהיו זמינים מיד. כמה אפשריות נבחנו גם לגבי אספקת סוגים שונים של
בשגרירות ונצואלה בוושינגטון דחו בתוקף את הדוח וטענו כי הוא לא אמין. כמו כן הזהירו כי הפרסומים עלולים לפגוע ביחסים המתחממים בין קולומביה לבין ונצואלה אחרי המתיחות הקשה שגרמו הפשיטה ב-2008 וחילופי ההאשמות ההדדיים בדבר פעילות המחתרת.
"השגרירות מטילה ספק באיכות של הדוח", נאמר בהודעה. "היא גם הזהירה כי זה עלול להיות חלק מתעמולה אגרסיבית נגד ונצואלה שנועדה לערער את ההתקדמות באזור, במיוחד בתקופה שבה היחסים הגיעו לשלב של שיתוף פעולה יציב ודיאלוג ידידותי".
עוד עולה מהדוח כי המחתרת גם יצרה קשרים חזקים עם נשיא אקוודור, רפאל קוריאה, על אף שבתחילה התייחסה אליו כמי שעוין את פעילויותיה. ב-2006 אף תרמה FARC קרוב ל-400 אלף דולר עבור קמפיין הבחירות של קוריאה, בין השאר בסיוע של סוחרי סמים.
"קוריאה קרוב לוודאי אישר את השימוש בתרומות האלה, אבל לא תרגם אותן למדיניות של תמיכה מדינתית בחמושים במהלך התקופה הקצרה שבין השבעתו לבין מותו של רייס", כתבו מחברי המחקר.

"על אף שמותו של רייס גרם לפגיעה רצינית ביחסים בין קולומביה לאקוודור – שבאופן אירוני הייתה אחד היעדים של FARC – היא גם שיבשה את יחסי המיקוח של FARC עם קיטו. אין עדות לכך שהיחסים השתפרו מאז", הוסיף הדוח.
קוריאה הכחיש בתוקף את הטענות כי קיבל כסף מהמורדים. "מעולם בחיי לא פגשתי מישהו מ-FARC, ומעולם לא קיבלתי אפילו 20 סנט מארגון כזה", אמר נשיא אקוודור בתגובה לעיתונאים.