מרד גטו ורשה: 70 שנה אחרי, הסכסוך לא נגמר

הכנסת תעניק אותות הוקרה ל-26 מלוחמי המרד, אך כמה מהמוזמנים מאיימים להחרים את הטקס וטוענים: חלק ממקבלי האותות לא לחמו

אריק בנדר | 24/7/2011 8:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
באיחור של עשרות שנים, תעניק הכנסת מחרתיים אותות הוקרה ל-26 מלוחמי מרד גטו ורשה, סמל ההתקוממות והגבורה היהודית בשואה. רוב הלוחמים מהמרד שדוכא במאי 1943 כבר אינם בחיים, ואת האותות יקבלו משפחותיהם. אלא שעל המעמד המכובד מעיבה מחלוקת קשה בקרב הלוחמים. הרקע: יריבות היסטורית בין שני הארגונים העיקריים שלחמו בגטו. אחדים מהמוזמנים אף מתכוונים להחרים את הטקס בטענה כי חלק ממקבלי האותות כלל לא היו בין המורדים.

"נולדו מורדים חדשים?". שמחה (קאז'יק) רותם צילום: פלאש 90
את הקרב על הכבוד האחרון של מורדי הגטו מוביל שמחה רותם, המכונה קאז'יק, בן ה-87. קאז'יק, מהמורדים החשובים, לחם בשורות אי"ל (ארגון יהודי לוחם), תחת מרדכי אנילביץ'. לוחמיו באו בעיקר מקרב תנועות השמאל, לעומת ארגון אצ"י (ארגון צבאי יהודי), שלוחמיו היו בעיקר מחברי התנועה הרוויזיוניסטית ובית"ר.

"כשהסתכלתי ברשימת האנשים האמורים לקבל את האותות גיליתי שחלק גדול מהם לא לחמו בגטו", הוא אומר. "אומרים שאחדים מהם היו בשורות אצ"י, אבל אני לא מכיר אותם. עצם בואי לטקס עלול להתפרש שאני מכיר בכך שהם לחמו במרד. אני הייתי האיש שדיווח עם היציאה מהגטו כי לא נותרו עוד לוחמים בחיים, אולם כנראה שמאז נולדו כמה מורדים חדשים. מאחר שלא הזמינו אותי לברית מילה או לחגיגה לרגל היוולדם של מורדים חדשים, אני לא מתכוון להגיע".

קאז'יק זועם גם על מדינת ישראל, שלא טרחה במשך כל שנות קיומה לכבד את מורדי הגטו ולהעניק להם עיטורי גבורה. "למה נזכרו אחרי כל כך הרבה שנים", הוא מקשה, "אחרי שאני עצמי קיבלתי שתי מדליות מהפולנים?".
"היו ויכוחים מרים"

מלבד קאז'יק, ברשימת מקבלי האותות נמצאים חמישה מלוחמי הגטו, שהונצחו לפני מספר שנים בסרט "המורדים האחרונים": מארק אדלמן, מאשה (גלייטמן) פוטרמילך, פנינה (פאפייר) גרינשפן, אהרון כרמי (חמלניצקי) וברונק (בורוך) שפיגל. מלבדם אמורים לקבל אות הערכה גם פרופ' ישראל גוטמן, סטפן גרייק, צביה לובטקין צוקרמן, ואנטק צוקרמן ואחרים. את הרשימה הרכיב צוות היגוי של נציגים מהכנסת, מיד ושם וממוזיאון לוחמי הגטאות, פרופ' משה ארנס, נטע גרינשפן ורוחי נרקיס שייצגו את המשפחות, ח"כ אורי אורבך ואביעד יזרעאלי, עוזר למנכ"ל האגודה להתנדבות, שבזכותו יתקיים השבוע הטקס.

"צפיתי בסרט המרגש על אחרוני המורדים בגטו ושמעתי אותם מתרעמים על כך שהמדינה התעלמה מהם בעוד שנשיא פולין עשה לכבודם טקס גדול בוורשה וכיבד אותם במדליות גבורה", מספר יזרעאלי. "אחת הלוחמות, פנינה גרינשפן, אמרה: 'למה אני צריכה לנסוע לקבל אות מהפולנים ולא מהמדינה שלי?'. המשפט הזה לא נתן לי מנוח,

והחלטתי לעשות הכל כדי שמדינת ישראל תיתן להם את הכבוד הראוי". יזרעאלי פנה לידידו, ח"כ אורי אורבך, שהצליח לגייס למשימה את יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, העומד בראש העמותה הפרלמנטרית לזכר השואה. ריבלין החליט שאם המדינה לא עושה, הכנסת תעשה.

יזרעאלי מספר שהרכבת הרשימה הייתה קשה בגלל הרגישויות, המרירות והמטענים האישיים שמורדי הגטו ובני משפחותיהם נושאים עשרות שנים. "היו ויכוחים מרים", הוא אומר. "היה לנו קשה להתמודד עם הטענות מי לחם ומי לא, ולמה נזכרו בהם רק עכשיו. לכן פנינו ליד ושם ולמוזיאון לוחמי הגטאות, ולבסוף הצלחנו להרכיב רשימה. כמובן שנותרו כאלה שלא מרוצים. אני מקווה שלמרות הכל, רובם יבואו לטקס".

ריבלין, שיעניק את התעודות, אמר: "גיבורי גטו ורשה הם סמל לגבורה יהודית בימי השפל הקשים ביותר בתולדות עמנו. חובתה של מדינת ישראל, שקמה על חורבות השואה, להוקיר את אלה שהראו לנו את הדרך בה יקום עם משברונו וילחם על עצמאותו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->