
רבבות מפגינים ברחבי הארץ: "המאבק הזה שייך לכולנו"
שבוע לאחר מפגן הכוח בת"א בו נכחו 300 אלף בני אדם, ההמונים המשיכו לפקוד את הכיכרות. כ-30 אלף בני אדם הפגינו בחיפה, 15 אלף בב"ש. יו"ר התאחדות הסטודנטים: "יש לנו את הכוח לדרוש עתיד טוב יותר מהמדינה שכמעט וויתרה עלינו". הסופר סמי מיכאל אמר במהלך העצרת בחיפה: "מה שקורה כאן זה נס"
לעצרת המחאה בבירת הנגב הגיעו כ-15 אלף בני אדם. תחילה צפו המארגנים כי למקום יגיעו כ-50 אלף בני אדם, כשפחות מכך נחשב בעיניהם לכישלון. במהלך עצרת הופיעו אחינועם ניני, וצפויים להופיע גם מרגלית צנעני, קובי אוז, ירמי קפלן ולהקת דג נחש.
יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת באר שבע, אורי קידר, אמר במהלך העצרת: "אנחנו רוצים לחיות בכבוד במדינה שלנו. כל ממשלות ישראל מימין ומשמאל אשמות במצב. העם התעורר במשמרת שלך ראש הממשלה ואתה תמצא את הפתרונות".
מרגלית צנעני, שהגיעה למתחם העצרת בעיר לקראת הופעתה, ציינה בפני הנוכחים כי אינה חוזרת בה מדבריה לפיהם מדובר ב"מחאה דה-לה שמאטע" ושכל הביקורת שלה שוגרה אך ורק כלפי המארגנים ולא כלפי המוחים.

"יצאתי נגד מארגני המחאה", אמרה הזמרת. "אני בעד המוחים, אני באה מתוכם, כפרה עליהם. אני לא רוצה להתעסק בחארטה. באתי מאהבה ומותר לי לומר מה שאני רוצה, אני לא פוליטיקאית. אני לא אחת שבאה מהאלפיון העליון. זכותי לומר את דברי. אני חושבת שכדי לסתום לי את הפה צריך לירות לי בראש".
על הביקורת שהופנתה אליה בעקבות דבריה, אמרה הזמרת: "לא הופתעתי מהביקורת. במשך שבועיים הייתה התקרנפות כלפי. אני מקבלת חיבוקים ואהבה מהרחובות, מהאנשים בקניונים, באירועים, שמחזקים אותי. אני מתעסקת רק במוסיקה נטו ובאתי לשמח פה את
הזמרת אחינעם ניני הופיעה במהלך העצרת וקראה מעל הבמה: "זו מחאה פוליטית ואין לנו מה להתנצל על כך. אנחנו רוצים הנהגה חדשה שלא עומדים בה אנשי שררה ושלטון ולא טייקונים עם עטיני זהב שיונקים מפרות קדושות ומשאירים אותנו העם מול שוקת ריקה".
היא הוסיפה: "המחאה הזו היא הבעת אי אמון בסיפור שמספרים לנו. זו מחאה פוליטית זו מחאה למען חזון חדש ותקווה בת שנות אלפיים, להיות עם חופשי משעבוד כלכלי, משעבוד עכשיו, להיות עם של אזרחים שווים בפני החוק. זכותנו להיות עם שווה זכויות".

לעצרת בחיפה הגיעו עד כה כ-30 אלף מפגינים. בעצרת המרכזית בעיר, בשדרות בן גוריון במושבה הגרמנית הופיע הזמר דניאל סלומון. במהלך העצרת נאם הסופר סמי מיכאל ואמר: "קשה להיות אופטימי בגיל 85 אבל אני אופטימי".
"אני אופטימי", הוסיף, "בגלל ההמון הרב שהתייצב בעיר הכי יפה במזרח התיכון, אני אופטימי שאני רואה בחורים ובחורות צעירים עם נחישות אבל מעל הכל עם רצון לא רק לדרוש שינוי אלא גם לעשות שינוי. מה שקורה כאן זה נס. זאת פעם ראשונה שהדלק מתחבר למנוע וההמון נע קדימה".
מיכאל המשיך: "המעמד הבינוני מתחבר אל המוני העם. אשכנזים, ספרדים, ערבים, יהודים, מוסלמים, באהיים, שחורים, לבנים, עירוניים וכפריים, כולם יחד באגרוף אחד במאבק אחד. אני אופטימי כי היריב מולכם רקוב וחלש, הוא משדר עצמה שאין לו. שר, חבר כנסת מהרגע שהוא מתמנה, חוש השמיעה הולך ונחלש, כלומר, הם מתנקים מהעם".
"אני מציע לכם", קרא מיכאל למפגינים, "לאתר את בתיהם של הח"כים, של יושבי ראש הוועדות ולהציב שמה אוהל עם השם שלו, כדי שיזכור למה הוא נבחר. הוא צריך לזכור שהוא נבחר לשרת את העם ולא את ההון. הוא צריך לזכור שהוא לא אדון של העם אלא משרת העם. אנחנו בני הדור שלי התמהמנו ואני מאושר לראות את הדור הצעיר לוקח את גורלו בידיים. אני קורא לכם לא מספיק לדרוש צדק חברתי, אתם צריכים להשיג אותו".

אחת הנואמות שמשכה את ליבם של המפגינים הייתה טוהר ברקוביץ', בת 12 וחצי, תלמידת בית הספר הפתוח בחיפה שהקריאה נאום שכתבה ובו היא קוראת לילדים בני גילה לקחת את ההורים להקים מאהלים בכל רחבי העיר.
"אני עולה לבמה כדי להגיד לילדים בני גילי שהם חלק מהמאבק בדיוק כמו המבוגרים", הסבירה ל-nrg מעריב לפני שעלתה לבמה, "יש לנו אמירה וצריך להשמיע אותה. אני מדברת מהלב, אף אחד לא הכריח אותי לעלות לבמה ואף אחד לא הכריח אותי לכתוב את הנאום".
"אני מתרגשת מאוד", הוסיפה הצעירה, "אבל ברגע שאעלה לבמה מתוך עשרות אלפי האנשים שיהיו כאן, אני אסתכל לכל ילד וילד בעיניים ואגיד לו 'תראה אותי, בו תצטרף למאבק ולאוהלים'. אנחנו רוצים צדק חברתי וזאת לא סיסמא. זאת המהות וצריך להיאבק עליה".

יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, נאם בעצרת המחאה בעפולה, לשם הגיעו 15 אלף מפגינים ואמר: "המאבק הזה שייך לכולנו, ואני מתחייב לכם, יש לנו את הכוח לשנות. יש לנו את הכוח לדרוש עתיד טוב יותר מהמדינה שכמעט וויתרה עלינו. בואו נראה לה יחד כי איננו מוכנים לוותר עליה".
שמולי הוסיף: "הדרך לא קלה. אנחנו נערכים למאבק ארוך וממושך, אבל השינוי כבר כאן. הוא מתחולל כבר בתוכנו, בכל אחד ואחת מאיתנו".
"שינויים פרסונאליים או קואליציוניים אינם מעניינים אותנו", קרא מעל הבמה לנתניהו, "אנו תובעים את בנייתו של הבית בלא קשר לזהותו של הקבלן המבצע. אנו רוצים לעבוד, להרוויח ולחיות, אדוני ראש הממשלה. זה נשמע לך מוגזם? זה נשמע לך מופרז? זה נשמע לך חלום?".
קודם לכן צעדו המפגינים משדרות ארלוזורוב לכיוון הפארק העירוני בעיר שם מתקיימת העצרת. שני אוטובוסים של אגודת הסטודנטים של מכללת תל חי יצאו לכיוון עצרת המחאה המרכזית של הצפון ובצאת השבת יצא אוטובוס נוסף ועליו תושבים שומרי שבת.

המפגינים עושים את דרכם עם שלטים לכיוון ההתכנסות המרכזית. צועדים נוספים מגיעים מכיוון ואדי ניסנאס ומשכונת הדר. על פי הערכות, בשיאו של האירוע בעוד כחצי שעה יהיו בשדרות בן גוריון כעשרת אלפים איש.
בניגוד להפגנה שהייתה לפני כשבועיים במרכז חורב בעיר, הפעם נראה כי סוג האוכלוסייה שונה. לפחות חמישים אחוז מהמפגינים הם ערבים, תושבי השכונות הסמוכות לשדרות בן גוריון. העתנא כיוף, אמרה ל-nrg מעריב: "צדק חברתי זה לא רק ליהודים, זה גם לערבים, אנחנו באותה סירה, עם אותן בעיות, עם אותם קשיים ועם אותה בירוקרטיה".
עוד היא הוסיפה: "היינו מגיעים גם למרכז חורב, אבל הרגשנו אז שזהו סוג של מרד שבו נוטלים חלק רק 'הכרמליסטים'. עם הזמן הבנו שהמדינה כולה עטופה בתחושה של התמרדות וזה גם הסיבה שהמארגנים מתנועת הנוער, מאגודת הסטודנטים וממקומות רבים אחרים החליטו לקיים את ההפגנה הנוכחית בעיר התחתית".
מוחמד עוואד המשתתף גם הוא בהפגנה סיפר: "אני הייתי גם בחורב והגעתי גם לכאן. אני אהיה בכל מקום כדי להביע את המחאה. יהודי וערבי זה אותו חשבון בנק. בחיפה מזמן כבר אין יהודים ואין ערבים, כולנו אחד, כולנו משלמים ארנונה, כולנו נוסעים על אותם כבישים וכלונו הולכים לאותם בתי ספר".

במאהל בקריית שמונה הוקמו שני מסכי ענק שעליהם יוקרנו העצרות במרכזיות של עפולה ובאר שבע, זאת על מנת לאפשר לתושבי העיר שאינם יכולים לנסוע לעפולה להרגיש חלק מהמאבק. במאהל כבר התאספו תושבים רבים המזדהים עם המאבק והמארגנים צופים כי אליהם יצטרפו עוד מאות נוספים. בנוסף, צפויים להצטרף למחאות ברחבי הארץ כשלושת אלפים חברי קיבוצים.
גם באמפי בשדרות הגעתון בנהריה תתקיים הערב עצרת. למקום הגיעו עד כה כ-15 אלף מפגינים. אריק סיני וכוכבי כוכב נולד יופיעו במהלך הערב. המפגינים דורשים צדק חברתי. ומבקשים "צדק ולא צדקה".
להפגנה בראש פינה הגיעו כאלפיים מפגינים. במהלך העצרת נאם יאיר גרבוז.

לעצרת המתקיימת במודיעין הגיעו למעלה מ-7,000 בני אדם. מארגני העצרת בקשו להדגיש שגם במודיעין עיר שהפכה לאחד מסמלי מעמד הביניים בישראל מושרשת מצוקה חמורה בשל יוקר המחייה בישראל.
במהלך העצרת הופיעו האומנים ג'ולייטה, רונה קיינן ושלומי שבן. קודם להופעתו אמר שבן כי אחת הבעיות ואחד הדברים היפים במחאה הוא שיש בה הרבה מסרים שונים, אך כשכולם מתנקזים לצעקה אחת של אנשים שנמאס להם מיחס משפיל.
"הגעתי להופיע פה היום", אמר, "ומבחינתי אלו ההצהרות החשובות שמעבירות מסר שהמחאה הזאת ממשיכה ולא הולכת להיחלש".
השיר הראשון ששר שבן במהלך ההופעה היה שירו המוכר "כולם אומרים" שנפתח במילים "כולם אומרים - את צוחקת לי בפנים". "זהו שיר שכתבתי לבחורה", אמר למפגינים, "אך היום אני מבקש להקדישו לממשלת ישראל בתקווה שתתעורר".
אחד המפגינים במקום סיפר ל-nrg מעריב ש"גם מודיעין היא לא העיר שהיא היתה כשבנו אותה. היום כבר יש פה אלפי משפחות החיות בשכירות וקורסות תחת הנטל". לדבריו, שכר הדירה שלו קפץ בשנתיים האחרונות מ- 2,850 ל-4,700".
גם עופרה שזיפי בעלת משרד נדל"ן בעיר סיפרה כי מצוקת הדיור לא פסחה על האיזור. "יש פה זוגות צעירים רבים שלקחו משכנתא של מינימום 500-600 אלף שקל וחלקם אפילו עם חוב של מיליון", אמרה. "אלו חובות שנדמה שאיש כבר אינו יכול לעמוד בהם".
לטענתה, כבר מזמן לא מדובר במחאת מעצד הביניים בלבד, מכיוון שכבר אין מעמדות ורב תושבי הארץ לדבריה נמצאים כולם במעמד התחתון.

כמה אלפי מפגינים הגיעו גם לכיכר העצמאות בנתניה. הנואם המרכזי בהפגנה היה ראובן אברג'ל, ממייסדי תנועת הפנתרים השחורים שאמר: "אנחנו אומרים לכל ראשי הממשלה שהיו פה ב-25 השנה האחרונות דרככם הנלוזה הגיעה לסופה".
"בתקופתי", המשיך, "היו חזירים קטנים שהסתובבו בחצרות האחריות, היום החזירים הם גדולים ומסתובבים בראש חוצות". אברג'ל חתם את נאומו בקריאה עליה חזר הקהל: "התשובה להפרטה מהפכה".
הקהל, שהיה מורכב ממשפחות, תושבי נתניה וחניכי תנועות הנוער מהעיר וסביבתה, צפה בהופעות של כנסיית השכל, ארז לב ארי. וליאור נרקיס, שהכריז "אנחנו רוצים להפוך את המדינה עד שישמעו אותנו בירושלים".

אלף בני אדם בלבד הגיעו לעצרת בדימונה. הציפייה הייתה ל-5,000 מפגינים אבל ציפייה זו התבדתה.
הזמרים אהוד בנאי ואיה קורן הופיעו בפני המפגינים.
"הפעם אנחנו אומרים שאנחנו רוצים גם להגיע לשם", אמרה לקראת העצרת סתיו שפיר, ממארגנות המאבק. "אנחנו מנסים לעשות היום את מה שהמדינה לא עשתה עשרות שנים, להפסיק להתייחס לפריפריה ולמרכז כשני דברים שונים, מנותקים. אנחנו רוצים להדק את הקשר ועוזרים אחד לשני להתקיים".
לדבריה, "בעצם קיום העצרות האלו אנחנו עושים את זה לא רק בהדברות ובעזרה הדדית אלא עושים את זה ברגליים. הפריפריה זו מדינה אחת. אנשים דורשים וצועקים במלוא גרונם והפעם אנחנו באים לתמוך בהם. העם דורש מדינה שאפשר לסמוך עליה. העם דורש עתיד חדש ולא נשתוק עד שלא נקבל את זה".
בהכנת הידיעה השתתפו: נתיב נחמני, עמרי מניב, אחיקם משה דוד, עמיחי אתאלי, שמעון איפרגן, יובל גורן, עדי חשמונאי, רונן דמארי ויונתן הללי.
