עשור

על החתום, אוסמה: הצצה למסמכי בן לאדן

במתחם בפקיסטן שבו חוסל מנהיג אל-קאעידה התגלה מאגר עצום של חומרים, שמספקים הצצה להתנהלות של בן לאדן ולמזימות שלו

חיים איסרוביץ | 11/9/2011 12:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הלוחמים של יחידת אריות הים המשיכו לסרוק את המתחם המבודד בעיר הפקיסטנית אבוטבאד. לפני שניות ספורות הם סגרו חשבון עם מנהיג אל-קאעידה, אוסמה בן לאדן, שחוסל בשני קליעים, אבל גם הסכנה כי כוחות ביטחון מקומיים עלולים להגיע למקום לא גרמה לחיילים האמריקאים לעצור את משימתם. רק אחרי כעשרים דקות נוספות הם עלו על המסוקים, כאשר ברשותם גופתו של הטרוריסט מספר 1 בעולם ומסמכים רבים שתכולתם עשויה לשנות כמעט לחלוטין את כל מה שידענו על הצמרת של רשת הטרור של אל-קאעידה.

כוח משימה משולב של סוכנויות הביון המובילות של ארצות הברית הוקם מיד במתקן של ה-CIA בצפון וירג'יניה כדי לבדוק את "האוצר" שכלל את יומנו האישי של בן לאדן, חמישה מחשבים, עשרה כוננים קשיחים ויותר ממאה מתקני זיכרון ניידים.
הבית שבו חוסל בן לאדן
הבית שבו חוסל בן לאדן צילום: אי-פי

בששת השבועות שבהם פעלה היחידה, חיברו אנשיה מאות דוחות שהתריעו מפני תוכניות של אל-קאעידה לבצע פיגועים רחבי היקף וסיפקו הצצה לאופי פעילותו של בן לאדן בשנים שבהם ישב מאחורי החומות של המעון באבוטבאד.

בממשל האמריקאי לא הסתירו את התלהבותם מההישג הכפול, חיסולו של בן לאדן לצד איסוף המסמכים. "מדובר במאגר המידע המודיעיני הגדול ביותר מטרוריסט בכיר שנתקלנו בו", אמר טום דונילון, יועצו של הנשיא לביטחון לאומי. "אנחנו מאמינים שהחומרים ימשיכו לספק תובנות חדשות על אל-קאעידה גם בשנים הבאות", הוסיף גורם בכיר בתחום הלוחמה בטרור.

על פי גורמים אמריקאיים, החומרים שנאספו סייעו למעצרים של חלק מהמוזכרים בהם. ייתכן כי המידע מאבוטבאד הוא שתרם לחיסולו של מפקד המבצעים של אל-קאעידה, עטיה עבד א-רחמן, בחודש שעבר בפקיסטן ולמעצרו של יונס אל-מאוריטני, שגם נחשב לאחד מאנשי המבצעים הבכירים של הרשת.

ד"ר בועז גנור, מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי הרצליה, סבור כי החומרים בהחלט יכולים להוות חלק משמעותי בלחימה נגד אל-קאעידה. "היו שם חומרים שיש להם משמעות מבצעית, הן מבחינה התקפית והן מבחינה סיכולית", אומר גנור בשיחה עם nrg מעריב. "כמה תוכניות של אל-קאעידה סוכלו בעקבות החשיפה ואני רואה את ניסיונות החיסול שבוצעו מאז כחלק מאסטרטגיה כוללת של רדיפת ראשי הארגון וגם כפועל יוצא של החומרים שהתגלו".
נשיא על הכוונת

מאז מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר 2001 לא הצליח אל-קאעידה לבצע פיגוע משמעותי על אדמת ארצות הברית, על אף שסוכלו כמה מזימות של תומכי הארגון כמו הכוונה לפגוע במערכת הרכבת התחתית של ניו יורק לפני שנתיים. אבל הדבר לא הרתיע את בן לאדן, ששוב ושוב הדגיש בפני אנשיו כי בראש סדר העדיפויות עומד הצורך לפגוע בבטן האמריקאית.

"זה די טבעי כי ארצות הברית הגדירה אותו בתור האויב מספר אחד", מסביר גנור. "ארצות הברית מסמנת את כל מה שמאיים עליו וכל מה שהוא מתנגד לו, היא שיא הטומאה והסכנה. ארצות הברית היא שיצרה את הקואליציה העולמית נגד הג'יהאד, שהביאה משטרים אחרים לפעול נגד האיומים המקומיים וסימנה אותו ואת בכירי אל-קאעידה האחרים כיעד לחיסול".

מתוך המסמכים עולה כי בראייתו של מנהיג אל-קאעידה, התקפות קטנות אמנם מבורכות אך אינן יעילות מספיק, ורק

פיגועים רחבי היקף שיותירו אלפי קורבנות אמריקאים יגרמו לממשל להסיג את כוחותיו מהמדינות המוסלמיות. על כן הוא ניצל את שיחותיו עם אנשיו כדי לקדם את התוכניות להתקפה בתוך ארצות הברית שהיו עלולות להגשים את החזון השטני שלו אם היו מגיעות לכלל מימוש.

עבור בן לאדן, לא רק ניו יורק היא יעד אטרקטיבי לפיגוע טרור, אלא יש להגיע לערים נוספות ברחבי ארצות הברית כמו וושינגטון, שיקגו ולוס אנג'לס. רעיון נוסף שהעלה בן לאדן היה ריסוק מטוס על אצטדיון במהלך אירוע ספורטיבי.

גם ימי שנה וחופשות משכו את תשומת לבו של מנהיג הטרור כמועדים אפשריים לפעולה, ובמיוחד יום העצמאות האמריקאי ב-4 ביולי ויום השנה העשירי ל-11.9 שחל היום. על פי המסמכים, בן לאדן שוחח עם א-רחמן על הקמת צוות מיוחד שיבצע התקפת טרור היום, ככל הנראה נגד מערכת הרכבות האמריקאית.

ההתרעה שפורסמה בסוף השבוע על האפשרות שתא טרור ינסה לפוצץ מכונית תופת בניו יורק או בוושינגטון מלמדת כי גם אחרי חיסולו של בן לאדן, הנהגת אל-קאעידה עדיין רואה את התאריך הסמלי כהזדמנות לצבוע שוב את מסכי הטלוויזיה בתמונות קשות של הרוגים ופצועים בלב ארצות הברית ולהראות כי רשת הטרור חיה וקיימת.

גנור מודה כי הרעיון לתקוף דווקא ביום השנה העשירי מטריד אותו ביותר, אפילו אחרי חיסולו של בן לאדן. "התאריך הוא עדיין אטרקטיבי ואין ספק שמחליפו, איימן א-זוואהירי, ינסה להוכיח לקהל אוהדיו שהוא לא נופל מבן לאדן", הוא אומר. "המוטיבציה לבצע פיגועי ראווה מרשימים היא לא פחות גדולה מזו שהייתה בימיו של בן לאדן ואולי אפילו גדולה יותר".

עוד רעיון שאפתני היה לפגוע באישים בכירים בממשל האמריקאי, ובראשם הנשיא ברק אובמה. מהמסמכים עולה כי בן לאדן קיווה לחסל את המנהיג החזק בעולם באמצעות הפלת המטוס הנשיאותי אייר-פורס 1 או את המסוק הנשיאותי מארין-1.

נשיא ארצות הברית ברק אובמה על אייר פורס 1
נשיא ארצות הברית ברק אובמה על אייר פורס 1 צילום: אי-פי

יעד נוסף היה גנרל דיוויד פטראוס, מי ששימש מפקד הכוחות באפגניסטן ובקרוב ייכנס לתפקיד מנהל ה-CIA, כאשר בן לאדן אף קיווה לתפוס שתי ציפורים במכה אחת ולהפיל את המטוס הנשיאותי כאשר שני האישים ישהו עליו באזור אפגניסטן או פקיסטן.

התכתובות מלמדות כי הזרוע התימנית של אל-קאעידה הייתה בעיניו של בן לאדן המתאימה ביותר לבצע את הפיגועים בתוך ארצות הברית וכי הוא פנה לא פעם לבכירים בתנועה בחצי האי ערב כדי שינסו ללא הרף להוציא לפועל התקפה משמעותית. גורמים אמריקאיים ציינו כי אין הוכחות שבן לאדן היה מעורב במזימות שיצאו מתימן לפוצץ מטוס נוסעים מעל דטרויט בחג המולד 2009 או לפוצץ מחסניות נפץ במטוסי מטען בשנה שעברה, אך הם הבהירו כי הזרוע התימנית אכן מהווה כיום את איום הטרור המרכזי נגד ארצות הברית.

התוכנית להקפצת מחירי הדלק

לא רק ארצות הברית הייתה על הכוונת של בן לאדן, אלא גם בנות בריתה האירופיות, והאמריקאים מיהרו לשתף במידע את עמיתיהם בסוכנויות המודיעין. מהמידע שנאסף מתוך המסמכים מאבוטבאד עולה כי מנהיג אל-קאעידה היה מעורב בחלק מהמזימות, כנראה גם בתוכנית שעוררה את אזהרת המסע האמריקאית שפורסמה בסוף השנה שעברה ואשר הזהירה מפני אפשרות של מתקפה בנוסח מומביי.

בריטניה, שותפתו של הממשל האמריקאי במלחמות בעיראק ובאפגניסטן, הייתה יעד מוצדק עבור בן לאדן, כמעט כמו ארצות הברית עצמה. גורמים אמריקאיים ציינו כי ישנן ראיות נסיבתיות, גם אם לא חד משמעיות, כי גם ממקום מסתורו, בן לאדן ידע על הכוונה לבצע את פיגועי ההתאבדות במערכת התחבורה הציבורית בלונדון ב-7 ביולי 2005 ועל הכוונה לפוצץ מטוסי נוסעים מעל האוקיינוס האטלנטי באוגוסט 2006.

כמו כן עלה חשד כי בן לאדן היה מעורב ישירות בתוכנית לבצע פיגועים נגד מטרות הומות אדם בעיר מנצ'סטר בחג הפסחא ב-2009, מזימה שסוכלה בשלב מוקדם מהמתוכנן בשל תקלה מבצעית מצדו של קצין המשטרה הממונה על הלחימה בטרור בסקוטלנד יארד שחשף בטעות את המסמכים הסודיים לעיני הצלמים בכניסה למעון ראש הממשלה. כל 12 החשודים שוחררו מחוסר ראיות, אם כי הם נעצרו בהמשך על עבירות הגירה.

חמושי אל-קאעידה עם החטופים הצרפתים
חמושי אל-קאעידה עם החטופים הצרפתים צילום: אי-אף-פי

עוד מדינה על הכוונת של בן לאדן הייתה צרפת. גורמי מודיעין סיפרו בסוף השבוע כי המסמכים לימדו כי מנהיג אל-קאעידה ביקש לארגן רשימת מטרות, אשר כוללות אתרים מפורסמים, יעדים תיירותיים ומטרות בעלות חשיבות אסטרטגית.

בנוסף, בן לאדן גם הנחה את חמושי הזרוע הצפון אפריקאית של אל-קאעידה להשתמש בארבעת בני הערובה הצרפתים שבידיהם כדי לערער את אמינותו של הנשיא ניקולא סרקוזי לפני הבחירות בשנה הבאה. עד כה סירבה צרפת לשלם את הכופר של 90 מיליון יורו שדרשו החוטפים תמורת בני הערובה.

מטרה אטרקטיבית נוספת הייתה גרמניה, כאשר על פי דיווחים בתקשורת המקומית היה בן לאדן בקשר עם תא הטרור בדיסלדורף, אשר על פי החשד תכנן פיגוע במדינה ונחשף ימים ספורים בלבד לפני חיסולו של מנהיג אל-קאעידה. שניים מחברי התא התאמנו במחנות בצפון מערב פקיסטן ואף נפגשו עם שיח' יונס אל-מאוריטני. בחקירתם טענו החשודים כי השיח' הבהיר להם כי יש לפגוע במטרות כלכליות באירופה בכלל ובגרמניה בפרט וכי בן לאדן עצמו הוא שאישר את ההתקפות.

תוכנית נוספת שנחשפה בין המסמכים הייתה הכוונה לחטוף מכליות נפט ולפוצץ אותן בלב ים בשנה שעברה. על אף שלא מדובר ברעיון חדשני – מחבלים של אל-קאעידה פגעו עם סירת נפץ במכלית צרפתית מול חופי תימן באוקטובר 2002 – הרי שמתקפה משולבת הייתה מקפיצה את מחירי הנפט לשיאים חסרי תקדים וכל אחד מאתנו היה מרגיש את הפיגוע הזה בכיס בעת שהיה רוצה לתדלק את מכוניתו, לנסוע באוטובוס או לעלות על מטוס.

עד כה עוד לא ידוע אם גם ישראל הוזכרה במסמכים, אבל ניתן להעריך כי בן לאדן לא התעלם מאתנו. גנור מציין כי בשנים האחרונות חלה עלייה בהתייחסות של בכירי אל-קאעידה לסכסוך הישראלי-ערבי ולצורך לפגוע בישראל. "מקבלי ההחלטות אצלנו צריכים לקחת בחשבון שלאור התגברות הרטוריקה, מישהו יהיה חייב לצקת תוכן בסופו של דבר. לכן אני חושב שישראל היא יעד אטרקטיבי ועלינו לתפוס את עצמנו ככאלה".

ויכוחים עם הסגן הוותיק

בממשל האמריקאי טענו לא פעם בעשור האחרון כי בן לאדן הוא דמות בלתי רלוונטית או שהוא נותר רק סמל ולא דמות מבצעית. הם הסבירו כי המבוקש מספר 1 הפך לנרדף, שאינו יכול להישאר במקום אחד זמן רב ועל כן אינו מסוגל להשתתף באופן פעיל בהתנהלות השוטפת של רשת הטרור.

אבל המציאות הייתה שונה לחלוטין. המבוקש שעל ראשו היה פרס של 25 מיליון דולר הסתתר במשך שנים אחדות עם חלק מבני משפחתו במתחם סגור באבוטבאד, מטרים ספורים מהאקדמיה הראשית של צבא פקיסטן (ואולי גם בידיעת מפקדים בצבא המקומי), והמשיך לשמור על קשר שוטף עם אנשיו באמצעות שליחים שהעבירו מסרים על גבי התקני זיכרון ניידים.

"לא הופתעתי מהקשר השוטף שלו עם אנשיו", מציין גנור. "מה שהפתיע הייתה רמת המעורבות המבצעית שלו בקשר אתם. המסמכים שנאספו מביתו הצביעו על כך שלפחות בחלק מהתכנונים הוא אכן היה מעורב באופן אישי".

בן לאדן צופה בחדשות אודותיו
בן לאדן צופה בחדשות אודותיו  צילום מסך
 
כיצד העביר בן לאדן את ימיו בתוך המבנה מוקף החומה? דפים מיומנו שפורסמו ברשת בי-בי-סי גילו כי הוא הקפיד להעלות על הכתב את רעיונותיו, ובין השאר הוא התייחס לשינויי האקלים ולביקורת כלפי המשטר בארץ הולדתו סעודיה, סוגיות שהופיעו גם בהכרזות שפרסם בן לאדן בפורומים של פעילי ג'יהאד באינטרנט. על פי סרטונים שהופצו אחרי החיסול, הוא גם הקפיד לעקוב בטלוויזיה שבחדרו אחרי המתרחש.

רבים מהגורמים שראו את החומרים המודיעיניים שנאספו ציינו כי התמונה שעולה מתוכם היא של מנכ"ל תאגיד שמעורב במתרחש ומנהל דיונים ואף ויכוחים עם אנשיו – מאפגניסטן ופקיסטן ועד אירופה ואפריקה - על האופן שבו יש לקדם את המטרות של הארגון. לעתים אף ניצלו אנשיו של בן לאדן את התכתובות כדי לנסות ולרומם את עצמם בעיני הבוס על חשבונם של עמיתיהם.

למרות הקשר הקרוב בין בן לאדן לבין זוואהירי עוד מאז ימי המלחמה בסובייטים באפגניסטן, מלמדות התכתובות כי השניים לא פעם התכתשו ביניהם לגבי השאלות כיצד יש לבצע את הפיגועים או מי אמור להוציא אותם לפועל.

אדם נוסף שעמו היה לבן לאדן קשר ממושך הוא הממונה על המבצעים עטיה עבד א-רחמן, שנחשב לאחד ממנהיגי הדור הבא של רשת הטרור. באחד המסרים שהעביר רחמן לבן לאדן בשנה שעברה, הוא הביע דאגה לנוכח ההתקפות של המל"טים של ה-CIA שגרמו למותם של קודמיו בתפקיד, נבואה שככל הנראה הגשימה את עצמה לאחרונה, כאשר לפי גורמים אמריקאיים הוא חוסל ב-22 באוגוסט בתקיפה אווירית בפקיסטן.

צרות של מנכ"ל

כיאה למנכ"ל של תאגיד בינלאומי, בן לאדן לא התעלם מהקשיים הכלכליים של אל-קאעידה, שאף באו לידי ביטוי בתלונות של עוזרים בכירים שטענו כי התקציב שלהם אינו מספיק. המשבר נבעו בעיקר ממחסור בתרומות לעומת התקופה שלפני פיגועי 11.9, אז רשם הארגון הכנסות שנתיות של 30 מיליון דולר, ובשל הקפאת נכסים על ידי האו"ם.

אחד הפתרונות שהציע בן לאדן הוא הקמת יחידה "שתשיג כספים באמצעות חטיפות של דיפלומטים וקבלת כופר עבורם". מדובר בשינוי טקטי מבחינתו של בן לאדן, האיש שהקפיד להדגיש את הצורך בפיגועים גדולים, אבל חלק מפעילי הארגון, ובעיקר בצפון אפריקה, אימצו את השיטה ועבורם חטיפות של אזרחים זרים הן מקור הכנסה מרכזי.

איימן א-זוואהירי עם אוסמה בן לאדן
איימן א-זוואהירי עם אוסמה בן לאדן צילום: אי-פי
 
פרט מעניין נוסף הוא החשיבות שהעניק אוסמה בן לאדן לתדמיתה של רשת הטרור שאותה הקים. בשיחות בינו לבין סגנו זוואהירי, התלונן בן לאדן על כך שחלק נכבד מההתקפות שמבצעים פעילי הג'יהאד, בעיקר בעיראק, גרמו למותם של מוסלמים וכי הדבר פוגע במאמצים לעורר מלחמת דת נגד המערב.

באחד המכתבים המסקרנים שנחשפו, הביע בן לאדן את תסכולו מכך שהתקשורת אינה מתייחסת לארגון בשמו המלא "אל-קאעידה אל-ג'יהאד" (בסיס הג'יהאד), והעלה הצעות לשמות חלופיים שאולי גם ישפרו את האופן שבו מוצג הארגון, כמו טאיפת אל-תווחיד ואל-ג'יהאד (קבוצת המונותיאיזם והג'יהאד) או ג'מעת איעדת אל-חליפת א-רשידה (קבוצת השבת הח'ליפות).

"המוטיבציה לפיגועים גדולה, היכולת מוגבלת"

היום נפתח במרכז הבינתחומי הרצליה הכנס ה-11 של המכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור. כמו תמיד, הכנס מושך אליו בכירים במערכות הביטחון בארץ ובעולם ומומחים ללוחמה בטרור, כאשר בין השמות הבולטים הפעם נמצאים הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, חבר הקונגרס האמריקאי טרנט פרנקס והשריף של מחוז לוס אנג'לס לי בקה.

אחד הנושאים המרכזיים בכינוס הבינלאומי הוא מצב הטרור האיסלאמי העולמי בעידן שאחרי בן לאדן. גנור מסביר ניתן לזהות כיום שלושה מעגלים של הג'יהאד העולמי – הגרעין הקשה של אל-קאעידה, מעגל הביניים של שלוחות שקשורות לאל-קאעידה ותופעת "הטרור מבית" של אנשים שפועלים בהשראת אל-קאעידה, בעיקר במדינות המערב.

"הגרעין של אל-קאעידה, שכולל את הבכירים של הארגון, הוכיח בעיית יכולת קשה עוד לפני חיסולו של בן לאדן והחיסול פגע יותר ביכולות שלהם להוציא לפועל התקפות", אומר גנור. "המוטיבציה גדולה, אבל היכולת מוגבלת".

גם גנור, כמו הממשל האמריקאי, סבור כי כיום מהווה השלוחה של אל-קאעידה בחצי האי ערב את האיום הגדול ביותר. "השלוחה בתימן הוכיחה כי היא בעלת היכולות הגבוהות ביותר, אולי אף יותר מהגרעין של אל-קאעידה עצמו, וייתכן כי מתימן עלולה לצאת הרעה", הוא מזהיר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עשור ל-11 בספטמבר

צילום: אי-פי

הפיגוע בתאומים, ההתרסקות לפנטגון, הגבורה של טיסה 93. עשר שנים למתקפת הטרור שזעזעה את ארה"ב והעולם

לכל הכתבות של עשור ל-11 בספטמבר

עוד ב''עשור ל-11 בספטמבר''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/homepage -->