פיתוח באוניברסיטת חיפה: בננה במקום קרם הגנה

חוקרים בודדו חומר פעיל באצות המסנן קרינת UV ומתכוונים להחדיר אותו למאכלים; "יש יתרון גדול בשימוש בחומר שהאצות מייצרות מבחינה בריאותית ומבחינה סביבתית", אומר ד"ר דן צ'רנוב

אביב לביא | 3/10/2011 8:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם הכל יתקדם לפי התוכניות, בעוד כמה שנים נוכל לוותר על הטקס המייגע המקדים כל יציאה לים או לבריכה-התמרחות בקרמים מסנני קרינה. במקום לכסות את הכתפיים ואת הפנים בשכבה עבה של משחה, נוכל פשוט לאכול בננה או מלפפון ולהיות מוגנים מפני נזקי השמש.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

משתזפים בים. סושי לא יעזור
משתזפים בים. סושי לא יעזור רענן כהן
את התסריט העתידני הזה מקדמת בימים אלה קבוצת חוקרים מאוניברסיטת חיפה בראשות ד"ר דן צ'רנוב, ראש המחלקה לביולוגיה ימית וסגן ראש בית הספר למדעי הים. צ'רנוב וחבריו איתרו חומר פעיל באצות המסנן קרינת UV באורכי גל של 400-330 ננומטר והצליחו לבודד אותו. מהחומר הזה הם מתכוונים לפתח מסנן קרינה טבעי.

"יש יתרון גדול בשימוש בחומר שהאצות מייצרות כבר מיליארדי שנים", אומר צ'רנוב. "מבחינה בריאותית הוא לא אמור לגרום לתגובות אלרגיות, ומבחינה סביבתית חלק מהקרמים התעשייתיים הקיימים היום הופכים במגע עם המים לרעילים עבור אלמוגים ובעלי חיים ימיים. השימוש המסיבי בהם מזיק לשוניות".
שיתוף פעולה עם מתקני התפלה

החוקרים כבר התחילו לפזול לעבר השווקים במזרח אסיה ובאוקיאניה. "מדובר באזורים שבגלל החור באוזון יש בהם תפוצה רחבה של סרטן העור", אומר צ'רנוב. "בהתאם יש מודעות גבוהה לצורך במסנני קרינה יעילים".

מעבר לסגולותיו בתחום סינון הקרינה, החומר שהחוקרים בודדו מתוך האצות מתאפיין גם בריכוז גבוה של נוגדי חמצון, המבוקשים מאוד בשוק מזון הבריאות. מקבץ התכונות הזה הוביל את החוקרים לחשוב שאת מסנן הקרינה של העתיד מוטב לצרוך דרך הפה.

צ'רנוב: "הרעיון הוא לבודד מקטע גנטי של החומר הפעיל ולהחדיר אותו למשל לבננה או לתפוח. זה הרבה יותר נוח מהניסיון לרדוף אחרי הילדים בתקווה שיעמדו רגע אחד בשקט ויאפשרו לנו למרוח אותם כמו שצריך. כיום יש חוסר ודאות אם המשחה לא יורדת במים ואם כיסינו במריחה את כל הגוף. ברגע

שמקבלים את ההגנה דרך המזון כל השאלות האלה נחסכות".

כדי למקסם את התועלת הכלכלית והסביבתית של גידול האצות, החוקרים מתכוונים לבדוק אפשרויות לשיתוף פעולה עם מתקני התפלה ועם מפעלי תעשייה אחרים הפועלים בסביבה הימית. אלה זקוקים לשירותיהן של האצות, שמסוגלות לשרוד בסביבה עתירת מלח ולסלק מהמים ריכוזים גבוהים של ברזל (תוצר לוואי של תהליך ההתפלה) ושל מזהמים שונים שנפלטים בתהליכים התעשייתיים. כבר כיום נהוגים שיתופי פעולה בין חברות התפלה ליצרניות תוספי מזון המבוססים על אצות.

בתחום אחד, אגב, אין לצ'רנוב ולחבריו בשורות: אכילת סושי, מתברר, לא יכולה להחליף שימוש במגן קרינה. "האצות שמהן מכינים סושי לא מכילות את החומר שבודדנו", אומר צ'רנוב. "מדובר בסוג מסוים של אצות שגדלות בתנאים מיוחדים".

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים