גלעד

"לא רציתי שגלעד שליט יהיה רון ארד הבא"

באחד הרגעים הדרמטיים בזמן אישור העסקה התוודה נתניהו: "הפגישות עם נועם ואביבה הצליחו לחדור עמוק לליבי והן עשו את שלהן"

אלי ברדנשטיין | 14/10/2011 8:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"היה פה חלון הזדמנויות, שהיה יכול להיסגר. לא רציתי שגלעד שליט יהפוך להיות רון ארד הבא, ולכן קיבלתי את ההכרעה הקשה". כך התבטא ראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחה סגורה עם אחד השרים הבכירים לאחר אישור עסקת שליט בממשלה השבוע.

"היה פה חלון הזדמנויות, שהיה יכול להיסגר" צילום ארכיון: מרק ישראל סלם
נתניהו הסביר כי מצרים תחת שלטון טנטאווי מילאה תפקיד קריטי בתיווך ובביצוע עסקת שליט, וחלון הזדמנויות זה עלול להיסגר אחרי הבחירות במצרים, בנובמבר הקרוב. לדברי ראש הממשלה, כפי שנאמרו באותה שיחה סגורה עם השר הבכיר, מצרים שיחקה תפקיד חשוב ביותר בתיווך בעסקת שליט, ואין לדעת כיצד ינהגו השלטונות המצריים בנושא זה אחרי הבחירות ואחרי שייוודע כמה נציגי
תנועות איסלאמיות ייבחרו לפרלמנט המצרי.

בימים שלפני אישור העסקה להחזרת החייל החטוף תמורת שחרור 1,027 מחבלים שיגר נתניהו לקהיר שלושה שליחים אישיים לניהול המשא ומתן: ראש השב"כ יורם כהן, ראש צוות המו"מ דוד מידן, והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה, האלוף יוחנן לוקר. השלושה ישבו בחדר אחד בקהיר, בעוד נציגי החמאס יושבים בחדר אחר, והמתווכים המצרים עברו הלוך ושוב בין החדרים והעבירו את המסרים בין הצדדים.

ההנחייה של נתניהו לשלושה הייתה ברורה: לשחרר כמה שפחות מחבלים לשטחי יהודה ושומרון, שאינם סגורים הרמטית על ידי גדר, מתוך 450 המחבלים המסוכנים שמשתחררים בגל הראשון (יתר המשוחררים הם שמות שעליהם מחליטה ישראל חד-צדדית). בסוף המשא ומתן בקהיר הסכימו הצדדים על רשימה של 106 שמות שיחזרו לבתיהם ביהודה ושומרון. היתר יועברו לעזה או יגורשו לחו"ל. מתוך ה-106, כ-50 יהיו בפיקוח מתמיד של הרשויות, כדי שלא ישובו לטרור.
"אחת ההחלטות הקשות שקיבלתי"

מהתוצאה הזאת נתניהו היה מרוצה. ראשית, משום שמדובר במספר מחבלים קטן בהרבה מזה ששוחררו לשטחי יהודה ושומרון ולעזה (שבזמנו הייתה פרוצה) בעסקת ג'יבריל. כזכור, בשנת 1985 שוחררו 1,150 מחבלים , כמחציתם ליהודה ושומרון. ושנית, משום שראש השב"כ העיד על הרשימה הזו כי מדובר בסיכון שהשב"כ מסוגל להכיל אותו.

ביום חמישי לפני שמונה ימים נחתם ההסכם בראשי תיבות ונשמר בסוד. רק בלילה שבין שני לשלישי השבוע נחתם ההסכם סופית, לאחר שגובשה רשימת 106 המשוחררים שיורשו לשוב לבתיהם ביהודה ושומרון.

במהלך המשא ומתן שני הצדדים התגמשו: החמאס בנכונותו לוותר על חזרת מאות משוחררים ליהודה וש ומרון, ובוויתור על שחרורה של צמרת הטרור הכלואה בארץ וכמה מהסמלים העיקריים של האינתיפאדה. נתניהו התגמש בנכונותו

לשחרר שישה ערבים ישראלים ובשחרורה של רוצחת הנער אופיר נחום ז"ל, אמנה מונא, שהפכה לסמל הטרור.

באחד הרגעים הדרמטיים, בשעות שבהן אושרה העסקה, התוודה נתניהו באוזני שרי מהליכוד: "אמנם זה לא עניין אישי, כי בסופו של דבר השיקול שלי הוא אך רק איך לשחרר את גלעד שליט במינימום סיכון ביטחוני, אבל בכל זאת, אני לא יכול לשכוח את הפגישות שהיו לי במשך השנים עם בתיה ארד, אמו המנוחה של רון. הן נחרטו בזכרוני. גם הפגישות עם נועם ואביבה שליט, והפגישות שהיו לי עם צבי שליט, שהצליח לחדור עמוק לליבי, עשו את שלהן".

בהחלטות מסוג זה, ידע נתניהו, ההחלטה היא בסופו של דבר על כתפיו של אדם אחד - ראש המדינה. "מדובר באחת ההחלטות הקשות שקיבלתי בשתי הקדנציות שלי כראש הממשלה", אמר למקורביו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים