אחד מפלאי עולם? השפכים ממשיכים לזרום לים המלח

המאמץ להפוך את ים המלח לאחד מ"שבעת פלאי העולם של הטבע" נחשב לפרויקט לאומי. אבל בדיקות שנערכו באזור בתי המלון מגלות: השפכים שמוזרמים לים חורגים מהתקן המותר. המועצה האזורית תמר: "אנו משדרגים את מתקן הטיהור"

אביב לביא | 3/11/2011 7:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ים המלח זוכה בתקופה האחרונה לכבוד של פלא עולמי. מדינה שלמה מסמסת ומתמרקת לקראת פרסום תוצאות ההצבעה בתחרות "שבעת פלאי עולם החדשים" בעוד שמונה ימים. אלא שבמקביל לאהבה שמרעיפים עליו, הים הנמוך ביותר בעולם נאלץ לספוג מדי יום זרם של שפכים עכורים שלא משפרים את מצבו.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

זרם של שפכים עכורים. ים המלח
זרם של שפכים עכורים. ים המלח צילום: יהודה לחיאני
ספק אם התיירים והאורחים במלונות שבאזור מודעים לעובדה שבמרחק כמה מאות מטרים מהם ממוקם מוצאו של צינור שמזרים לים את השפכים המטוהרים ממט"ש (מתקן טיהור שפכים) עין בוקק. מדובר במתקן שמטפל בביוב של יישובי המועצה האזורית תמר, כולל המלונות.

במהלך השנים המתקן סבל מתפקוד לקוי, התקשה לטהר את הביוב לרמות הנדרשות ועמד במרכז עימות מתמשך בין המשרד להגנת הסביבה למועצה האזורית. בשנה שעברה, אחרי שבדיקות העלו כי השפכים שמוזרמים לים מזוהמים וחורגים מתנאי היתר ההזרמה שניתן למועצה, נפתחה נגדה חקירה. התיק מצוי בהשלמות חקירה וטרם הוגש כתב אישום.

מאז משתפר המצב בהדרגה, והמועצה החלה בהפעלתה של תוכנית עבודה, שאמורה לשדרג את ביצועי מתקן הטיהור ואת איכות השפכים שמוזרמים ממנו לים. בדיקות מעבדה שהגיעו למעריב מעידות כי במחצית הראשונה של השנה עדיין היו חריגות משמעותיות מהתקן, לעתים עד כדי מאות אחוזים במרכיבים מרכזיים כמו עומס אורגני (פעילות של בקטריות) ומוצקים מרחפים במים.  
לא עומדים בחזית

במהלך אוגוסט השלימה המועצה סבב נוסף של עבודות במתקן הטיהור, ובמשרד להגנת הסביבה מדווחים על שיפור בתוצאות. "השפכים שזורמים לים עדיין לא עומדים בתקנים, אבל החריגות פחות דרמטיות מבעבר", אמר גורם סביבתי שמכיר את הנתונים. "הכיוון נראה חיובי, אבל לאור הניסיון צריך להתייחס למועצה בכבדהו וחשדהו, עם דגש על חשדהו".

החשדנות כלפי המועצה והעומד בראשה, דב ליטבינוף, נובעת גם מהעובדה שלפני כמה שנים הוגש נגדם כתב אישום בגין הזרמה לא חוקית לים המלח בנקודה אחרת: היישוב נווה זוהר. מתברר שדווקא מי שמתגורר על שפת ים המלח לא תמיד עומד בחזית השמירה עליו. תהליך שדרוג המט"ש אמור להימשך כשנה וחצי נוספות, ואם הכל יעבוד לפי התוכניות, באפריל 2013 המים המטוהרים יפסיקו לזרום לים וישמשו להשקיה ולחקלאות באזור.

מהמשרד

להגנת הסביבה נמסר: "לאור החריגות באיכות השפכים במט"ש עין בוקק, המשרד דרש מהמועצה להכין תוכנית עבודה מפורטת לשדרוג מכון הטיהור. בנוסף לכך, נדרשה המועצה לשפר מיידית את תפעול שני אגני האוורור, וכן להפעיל 24 שעות ביממה את מערך הטיפול בבוצה. פעולות אלה הושלמו במהלך אוגוסט 2011, ואכן מספטמבר ניתן לראות שיפור באיכויות הקולחים המוזרמים לים."

מהמועצה האזורית תמר נמסר: "החל מדצמבר 2010 לקחה המועצה על עצמה את האחריות להפעלת המט"ש, צעד שכבר הניב שיפור בפרמטרים שונים. המועצה משקיעה כ4- מיליון שקל בשנה כדי לעמוד בדרישות המחמירות של המשרד להגנת הסביבה. המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות אישרו את תוכנית האב לשדרוג המט"ש, וב-2013 צפויה להסתיים הקמת המתקנים החדשים, שיעמדו בקדמת הטכנולוגיה המוכרת כיום".

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים