בקרוב בבנק הדם: חלבונים בטעם אורז
מדענים סינים הצליחו להפוך גרגרי אורז לבית חרושת לייצור חלבונים אנושיים, שיספקו תחליף זמין וזול לתרומות דם ולאינסולין

דגימות דם. צילום: רויטרס
יתרון גדול אחד לשימוש באורז הוא שניתן להפיק ממנו כמות בלתי מוגבלת של החלבון הנחוץ. יתרון נוסף - לא יהיה צורך לבדוק את החלבון לאיתור מחלות כמו צהבת ואיידס. המדענים שפיתחו את התהליך הצליחו להחדיר את הגנים לתוך גרגרי האורז באמצעות בקטריה ההופכת את גרגרי האורז למעין מעבדה לייצור חלבונים אנושיים.
עד כה, הניסויים שנערכו בעכברים סיפקו תוצאות טובות. בעתיד מתכוונים המדענים להשתמש בגרגרי האורז גם כדי ליצור חלבונים אחרים הקיימים בדם, ובהם המוגלובין, האחראי לספק את החמצן לתאים. כמו כן, גרגרי האורז ישמשו לייצור חלבונים הקיימים במערכת החיסון ולייצור אינסולין.
דם המתקבל מתרומות מופרד בדרך כלל לשלושה מרכיבים: כדוריות דם אדומות, טסיות המשמשות לסייע בקרישה ופלזמה, שהמרכיב החשוב בה הוא אלבומין ושניתנת לחולים שאיבדו דם.
החלבון אחראי להעברה של הורמונים ומינרלים ברחבי הגוף. הוא עוזר לווסת את לחץ הדם ולנקות מהגוף רעלים. כיום, אומר ד"ר דאיצ'נג יאנג מאוניברסיטת ווהאן בסין שהשתתפה במחקר, דם הוא המקור העיקרי לחלבון, שבכל שנה משתמשים בעולם ב-500 טון ממנו.
כמות הדם, כאמור, אינה מספיקה כדי להפיק את כל מה שהאנושות צורכת. גם הסכנה שבמנות דם נגועות בנגיפים
הולכת וגדלה. החלבון המופק מהאורז עונה בייחוד לשני צרכים אלה: הוא מצוי בשפע ולא נשקפת ממנו סכנה. המחקר הנוכחי הוא דוגמה נוספת להתפתחות המהירה של מדע הגנטיקה בסין.
לא מזמן הודיעו מדענים סינים שהם הצליחו באמצעות הנדסה גנטית לגרום לעדר בקר ליצור חלב בעל איכויות של חלב אם. הניסויים הסיניים מעוררים גם התנגדות בקרב קבוצות הפועלות נגד הנדסה גנטית של צמחים וערבוב של גנים אנושיים בגנים של בעלי חיים.
ואולם, המדענים הסינים טוענים שבניסויים שנערכו עד כה בעכברים לא התקבלה כל תוצאה מעוררת חשש.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
