למה הבדואים בדקו את ה-DNA של הכבשים?

מגדלי הבקר רצו לזהות אילו כבשים בקרב העדר שלהם יכולות להניב יותר טלאים בהמלטה. לשם כך הם נעזרו בחוקרי מעבדה מנס ציונה

דליה מזורי | 29/11/2011 19:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הטכנולוגיה המתקדמת לזיהוי גנטי באמצעות בדיקות די-אן-אי מגיעה גם לעדרי הצאן של הבדואים: מעבדת בקטוכם בנס ציונה מספקת שירות ייחודי של בדיקה גנטית המאפשרת למגדלים לקבוע אלו כבשים שייכות לזן איכותי המביא לעולם כמות צאצאים הגדולה ב-30% מהרגיל.

הבדיקה מתמקדת בזיהוי כבשים שמקורן בגזע "בורולה" שיובא מניו זילנד על ידי מכון וולקני. הכבשים המשתייכות לגזע בורולה, שזכה לשם העברי "אפק", ממליטות למעלה משני טלאים בכל המלטה, בעוד שבגזעים הוותיקים בישראל כמו האוואסי והאסף הממוצע הוא טלה וחצי בלבד בהמלטה. כושר הפוריות הגבוה של הכבשים זכה לאישור מדעי במחקר שהוביל פרופ' אלישע גוטווין ממכון וולקני.

לדברי ד"ר אביב כהנא מנהל המחלקה לביולוגיה מולקולרית במעבדת בקטוכם, קבלת
האסמכתא הגנטית לפוריות של הכבשה מעלה את ערכה בשוק במאות שקלים. בנוסף לכך, המידע הגנטי מאפשר לרועה להחליט אלו כבשים כדאי לו להשאיר בעדר ואלו למכור.

הבדיקות הגנטיות הן חלק ממהפך משמעותי שעוברים מגדלי הצאן במגזר הבדואי שמגלים מודעות כלכלית גבוהה יותר מבעבר ומחפשים דרכים להגדלת ההכנסות מהעדר. המעבר לגידול כבשי בורולה מקטין את העלויות על המזון כי ניתן לייצר מספר זהה של צאצאים לבשר ממספר קטן יותר של אמהות.

מעבדת בקטוכם מפעילה את המאגר הגדול בישראל של די-אן-אי לבעלי חיים. הבדיקות הגנטיות והמידע שנשמר במאגר משמשים למספר רב של מטרות ובהן זיהוי מקור בשר הבקר במקרים של חשד לגניבה, זיהוי גנטי לביטוח של סוסים מגזעים איכותיים ובדיקות גנטיות של כלבים.

צילום ארכיון: יגאל לוי
עדר כבשים צילום ארכיון: יגאל לוי
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים