מדענים איראנים שדדו מחקר של פרופ' ישראלי
ליאור שמיר, מומחה בתחום מדעי המחשב, גילה שקטעים ממחקרו פורסמו ב-21 כתבי עת מקצועיים תחת שמם של 26 מדענים, בהם 17 איראנים

פרופ' ליאור שמיר (39), מדען ישראלי מוערך, גילה לאחרונה כי לא פחות מ-21 פעמים הועתקו קטעים ממאמרו ופורסמו בכתבי עת שונים, כשהם חתומים על ידי 26 מדענים שונים. 17 מתוך המדענים שניכסו את מאמרו של פרופ' שמיר ואת ממצאיו הם פרופסורים איראנים באוניברסיטאות בעלות שם באיראן, ושניים מתוכם הודים.
במאמרים הללו שמו לא מוזכר ואין לו שום קרדיט. "אני כנראה עומד להחזיק בשיא גינס עולמי -'המדען הנגנב ביותר'", אמר אתמול פרופ' שמיר, חוקר ומרצה למדעי המחשב ולמתמטיקה שימושית באוניברסיטה הטכנולוגית לורנס הממוקמת ליד דטרויט, ארצות הברית.
המחקר של פרופ' שמיר, בוגר אוניברסיטת תל אביב, עוסק ב"לוגיקה עמומה", עיקרון מתמטי המאפשר ליישמו במחשב כדי שיזהה ויבדיל בין גוני צבעים. השימוש בעיקרון נעשה בראייה מלאכותית ברובוטים, כמו למשל רובוטים המשתתפים בתחרויות כדורגל (רובו-קאפ). כמו כן, העיקרון משמש גם ליישומים צבאיים בכלי רכב רובוטיים וגם בבקרה בתחום הטילים.
ביולי האחרון גילה שמיר כי חלקים ממאמרו שפורסם ב-2006 באחד מכתבי העת המדעיים הועתקו ב-21 כתבי עת שונים. ממצאי המחקר שנגנב משמיר הוצגו בכנסים מדעיים שנערכו בעיקר באיראן, והחוקרים שהציגו אותם התייחסו אליהם כאילו נחשפו על ידיהם. שמיר גילה על הגניבה לראשונה במייל מהאתר האיראני "פרופסורים נגד פלגיאט", הנלחם בגניבות ספרותיות במערכת האקדמית במדינה.
הוא התכתב עם עורכי העיתונים המדעיים השונים וביקש שיסירו מאתריהם את המאמרים המועתקים. בנוסף לכך, הוא התכתב עם מעתיקי מאמרו וגילה שהועתק מאמר נוסף שלו, שכתב בשנה שעברה. "הם ידעו היטב שאני ישראלי", הוא מספר. "אחד 'הפלגיאטורים' הללו, ברוב חוצפתו, ניסה ליישר הדורים והציע שמעתה והלאה נשתף פעולה במחקר".
כתב העת "דה כרוניקל", המתמקד בנעשה בעולם ההשכלה הגבוהה בארצות הברית, ערך תחקיר וחשף את שמות שניים מ-17 הפרופסורים האיראנים: פרופ' עלי מוגהאני מהמכון המדעי-טכנולוגי לצבע בטהרן (המסרב להגיב על מה שעשה), והפרופסור למתמטיקה מוחמד רזה דרפשח מאוניברסיטת טהרן.
פרופ' שמיר מספר: "דרפשח הודה והצטדק שגנב רק פרק אחד מהמאמר שלי. הוא כתב לי 'ביג דיל, בסך הכל עמוד אחד' וכדי להחליק את העניין מיהר להציע שיתוף פעולה עמו בעתיד". לעומת זאת, במייל ל"דה כרוניקל" ניסה להמעיט דרפשח בחשיבות מעשיו: "לעמוד שהעתקתי (משמיר) אין חשיבות מדעית", כתב . אלא שהוא העתיק 400 מילה מתוך שמונת עמודי המאמר המקורי של שמיר ופרסם את מאמרו, שבו למעשה ניכס לעצמו את המחקר, בכתב עת מדעי איטלקי.
שמיר סיפר כי סטודנט איראני ששמו הופיע באחד המאמרים המועתקים כעוזר מחקר,
גם נשיאת מכללת רייסוני להנדסה בהודו, פרופ' פריטי באז'אז', חתמה על מאמר שחלקיו הועתקו משמיר. היא פרסמה אותו בכתב עת בתחום עיבוד אותות. במייל ל"דה כרוניקל" הטילה את אשמת הגניבה על עוזר המחקר שלה, דיווחה שפיטרה אותו והוסיפה: "את האמת על המחקר הזה יודעים רק מי שמבינים בטכנולוגיה". שמיר: "היא נקטה לשון מתגוננת, הכחשה בסגנון מגוחך".
"אני רואה סכנה גדולה בצורת התנהלות כזאת", הדגיש פרופ' שמיר. "הרי מדע מבוסס על החלפת דעות, שיתוף בתוצאות של ניסויים, אולם כל אלו נעשים תוך הגנה מוקפדת על רעיונות ועל אתיקה. כשיש הפרה של כל אלו, קיים חשש שהמדע יקרוס".