אחרי 541 יום: יש ממשלה חדשה לבלגיה

שנה וחצי ניסו דוברי הפלמית ודוברי הצרפתית להרכיב קואליציה. רק הורדת דירוג האשראי סיימה את המשבר והביאה להקמת הממשלה

סוכנויות הידיעות | 6/12/2011 10:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: בלגיה
327 יום לא גילח שדר הרדיו הבלגי, קון פילט, את זקנו. זאת הייתה הדרך שלו, ושל עוד 800 אזרחים, להביע מחאה על כך שבבלגיה אין ממשלה. רבים מהמוחים נשברו והתגלחו לפני שהמשבר הפוליטי הגיע לסיומו. אתמול, גם פילט התיישב על כיסא הספר והניח לו להסיר את הזקן העבות שעיטר את פניו כמעט שנה. "היו רגעים שכמעט נשברתי", אמר , "אבל אם הייתי מתגלח, האומה הייתה לועגת לי".

אבל הזקן של הקיפאון הפוליטי בבלגיה הרבה יותר ארוך. 541 יום לא הייתה במדינה האירופית הקטנה ממשלה - שיא עולמי מפוקפק שהושג בעקבות כישלונות חוזרים ונשנים להרכיב קואליציה, ושכמעט וגרם לפירוק המדינה. היום תושבע סוף סוף ממשלה, שתורכב מנציגי שש מפלגות. בראשה יעמוד אליו די רופו בן ה-60. זו הפעם הראשונה ב-40 השנים האחרונות שלבלגיה יהיה ראש ממשלה דובר צרפתית.
 
ראש ממשלת בלגיה החדש, אליו די רופו.
ראש ממשלת בלגיה החדש, אליו די רופו. צילום: אי-פי
 
המחלוקת הפוליטית בבלגיה נבעה מהשסע בין האוכלוסייה דוברת הפלמית, המבוססת יותר, לבין האוכלוסייה דוברת הצרפתית. הממשלה שתושבע כוללת נציגים של הסוציאליסטים, הליברלים והשמרנים. די רופו עצמו הוא נציג המפלגה הסוציאליסטית, והוא גם ראש הממשלה ההומוסקסואל המוצהר השני באירופה, אחרי ראש ממשלת איסלנד. בקבינט יהיו 13 שרים יחד עם די רופו עצמו - שישה מהם דוברי צרפתית ושישה פלמים.

מי שלא תשתתף בקואליציה היא דווקא המפלגה הגדולה ביותר בבלגיה, המפלגה הפלמית הבדלנית בראשות בארט דה וובר. הפוליטיקאי הפלמי אמר כי "מדובר בממשלת מיעוט שתטיל גזרות שהרוב הפלמי יצטרף לשלם". בכך הוא מבטא את תחושת רבים מהפלמים בצפון, שטוענים שכספי המיסים שלהם מממנים את דוברי הצרפתית בדרום.
צילום: אי-פי
קון פילט מתגלח לכבוד הקמת הממשלה. צילום: אי-פי
העיקר שצחקו על עצמם

יתכן שהמשבר לא היה מגיע כלל לסופו אלמלא החליטה חברת דירוג האשראי סטנדרט אנד פור (S&P) ב-25 בנובמבר להוריד את הדירוג של בלגיה ל-AA. הניסיונות הכושלים להקים ממשלה צוינו כאחת הסיבות להורדת הדירוג. כעת, תצטרך הממשלה החדשה להתמודד עם החוב הגבוה, ודי רופו כבר אמר שיקצץ כ-11 מיליארד יורו בתקציב הבא.

מאז יוני 2010 תפקדה בלגיה עם ממשלת מעבר שבראשה עמד איב לטרם הפלמי. המלך אלברט השני, שישביע את הממשלה הבאה, ניסה לסייע במשבר כאשר מינה שורה של בעלי תפקידים שהיו אמורים לפתור אותו. הממונים כונו "יועצים", "נושאים ונותנים", " מתווכים" ואף "מבהירים". אבל כאמור, רק האיום הכלכלי מבחוץ הצליח בסופו של דבר להכריע את הכף.

"מחאת הזקנים" לא הייתה המעשה היחיד רווי ההומור העצמי של הבלגים.

באופן כללי הם קיבלו את המשבר הפוליטי באופן משועשע. סטודנטים שיצאו לרחובות למחות על הקיפאון כינו את עצמם "מהפיכת הצ'יפס".
 
אתר אינטרנט שעסק במשבר הציג בדף הבית שלו את הכיתוב "ממשלה לא נמצאה" בדוגמת הודאת שגיאה של גוגל. בעיתון בשפה הצרפתית "לה סואר" ערכו תחרות הימורים על התאריך בו תוקם ממשלה. לזוכה הובטחו וופלים בלגיים כמשקל גופו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אירופה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים