בגלל הצנע: היוונים חוזרים ל"מתכוני רעב"
ספר חדש שממחזר מתכונים זולים ומעוררי שובע מתקופת הכיבוש הנאצי, חצילים במקום בשר ,הפך ללהיט ביוון בשל המשבר הכלכלי
את החצילים אמורים היוונים להעביר במטחנת הבשר, ואז להשתמש בהם במקום בשר טחון. ויש שם רעיונות קיצוניים אף יותר, למשל לאסוף את הפירורים מן השולחן בסופו של כל יום כדי שבסוף השבוע יהיה לאזרח הרעב חופן נוסף של פירורים שיעזור לו לשרוד.

דוכן לממכר דגים בשוק ביוון. צילום: רויטרס
אבל מתברר שהרעיונות האלה אינם חדשים. הספר של ניקולאידו, "מתכוני רעב", הוא למעשה אסופה של דרכי התמודדות עם מחסור חמור במזון, שפורסמו בעיתוני אתונה בתקופת מלחמת העולם השנייה תחת הכיבוש הנאצי. העיתונים לימדו אז את היוונים הרעבים ללעוס לאט כדי לגרום לתחושת שובע.
אבל אולי החלק החשוב ביותר ברעיונות של עיתוני התקופה הוא המוראלי: הקפה, אמרו ביוון של שנות המלחמה, יכול להיות טעים באותה מידה גם אם הוא עשוי מחומוס, כי הרי אנשים יוצאים לבתי קפה לא רק בגלל טעמו של המשקה.
מאז 2009 מיישמת יוון תוכנית קיצוצים שהולכת ומחמירה ככל שהמשבר הכלכלי מעמיק. המסים הולכים וגדלים, השכר נשחק ומדיניות הרווחה נפגעת. התוצאה היא שתשעה מכל עשרה יוונים נאלצו לשנות את הרגלי צריכת המזון שלהם.
היוונים אוכלים הרבה פחות בחוץ, קונים פחות בשר ורוכשים פחות מותגים ומוצרי איכות. הירידה בהכנסה ובאיכות החיים גרמה להתפתחות אופנה של חסכנות ולביקוש רב למתכונים צנועים ומשביעים במגזינים ובספרי בישול. ספרים כמו "ארוחות
ב-5 יורו- 110 מתכונים לתקופת המשבר הכלכלי" מסייעים ליוונים לצלוח את הקשיים.
אבל ההשוואה בין מה שקורה עתה לבין מלחמת העולם השנייה היא עדיין מופרכת. אז מתו 300 אלף אזרחים יוונים מרעב, והמזונות המצויים היו בעיקר זיתים, צימוקים ולחם בהקצבה. אבל אין לזלזל גם במשבר הכלכלי הנוכחי, אומרת מחברת הספר. לדבריה, גם היום ישנם אנשים שפותחים את המזווה, מוצאים שם לא הרבה יותר משק קמח ורוצים לדעת מה הם יכולים להכין ממנו.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
