בקרוב "הרייך הרביעי"

הוגי הדעות של אירופה המאוחדת לא תיארו לעצמם שיבוא היום בו גרמניה תשליט את ההגמוניה שלה על כלל היבשת

צ'לו רוזנברג | 12/12/2011 12:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
המתבונן בהיסטוריה הגרמנית אינו יכול שלא להתפלא מיכולתם של אזרחי המדינה לקום מן התהום, פעם אחר פעם, ולהגיע לפסגה. אין צורך להפליג בדמיון מופרז אל מחוזות על–אנושיים כדי להבין שיש כאן תופעה מעוררת סקרנות וגם פלצות.

רק לפני כ-100 שנים גרמניה הובסה במלחמת העולם הראשונה והוטלו עליה מגבלות קשות על ידי מעצמות המנצחות. נכון שמגבלות אלו לא נאכפו מעולם, ובכל זאת גרמניה של 1939 הייתה מעצמה שאף לא מדינה בעולם הצליחה לעמוד בפניה.
מרקל, על פיה יישק דבר
מרקל, על פיה יישק דבר צילום: רויטרס

הרייך השלישי הידוע לשמצה, שהיה החזק מאי פעם בהיסטוריה הגרמנית עד אז, הביא לאסון. גרמניה הובסה במלחמת העולם השנייה ומרבית חלקיה היו איי חורבות. חלוקתה לשתי מדינות הייתה מכה קשה ונדרשו שנות דור עד שחומות ברלין נפלו.

מי תיאר לעצמו שלאחר הקמת גוש האירו וכינונה של "אירופה המאוחדת", תחזור גרמניה להיות השלטת הבלעדית ביבשת זו. המצב הכלכלי באירופה בכי רע, אך גרמניה היא המרוויחה מכל הסיפור. כלכלתה היא החזקה ביותר באירופה, ועל פיה של הקנצלרית אנגלה מרקל יישק דבר. גרמניה היא הנותנת את הטון לגבי אירופה המאוחדת, לכאורה, בזכות כלכלתה ומעמדה הפוליטי הרם מאוד.

עיתונים חשובים באירופה, כולל בצרפת המשתפת פעולה עם גרמניה, מביעים את החשש שמא אירופה תהפוך להגמוניה גרמנית. הטרוניות אינן סתמיות, כיוון שלמתבונן מן הצד ברור שכל העיניים של המדינות הקורסות נשואות אל גרמניה.

גורמים פוליטיים המייצגים את הימין באירופה אינם חוסכים במילים חריפות כדי להוקיע את "השתלטות" גרמניה על כלל אירופה. הבעיה היא שאין מי שימלא את מקומה. על כן ישנה עלייה לרגל לברלין מצד מנהיגי מדינות אירופה לברלין.
הכל תלוי בחמלה של מרקל

לא תהיה זו הפרזה רבתי אם נקבע שמנהיגי גרמניה יודעים לנצל היטב את מעמדם באירופה כדי להשיג את מטרותיהם. מקורות שונים יודעים לדווח על אי-שביעות רצון הולכת וגוברת ביוון, ספרד ופורטוגל מהמצב החדש בו גרמניה מכתיבה, מבחינה פוליטית-כלכלית, מה יקרה באותן המדינות.

לא בכדי נשמעים קולות רבים הקוראים תיגר על התערבותה ה"גסה" של גרמניה בענייניהן הפנימיים של מדינות אירופה. בחסות ההוראות המגיעות מגרמניה, איטליה, ששרת העבודה שלה יודעת להזיל דמעה בפני מצלמות רשתות הטלוויזיה בגלל הצעדים הדרסטיים האמורים להינקט, נמצאת במצב קטסטרופלי.

דמעות לא יעזרו, אלא טוב הלב והחמלה שתגלה הקנצלרית הגרמנית. האיטלקים והיוונים אינם משלימים עם ההוראות המגיעות מברלין, ולא מן הנמנע שאנו נמצאים בעידן של אי-שקט הולך וגובר באירופה. הוגי הדעות של אירופה המאוחדת לא תיארו לעצמם שיבוא היום בו גרמניה תשליט את ההגמוניה

שלה על כלל היבשת. אין תמה שרבים הם הגורמים, אשר מהרהרים שנית לגבי התועלת שבקיום אירופה המאוחדת.

מפליא הוא שדווקא אלה אשר כה חלמו על מחיקת הסממנים הלאומיים באירופה, כינונה של "מדינה אחת" שתעמוד איתן בפני ההשפעה האמריקאית, אותם גורמים סבורים שדינו של האיחוד נחרץ, לפחות גוש האירו. אין לשלול סברה זו של התפרקות גוש האירו הנוכחי. רבים הם המנהיגים הפוליטיים, כולל הקנצלרית הגרמנית ונשיא צרפת, המנסים לקדם תכנית לכינונו של איחוד חדש בו לא תימצאנה מדינות המהוות עול כלכלי על אירופה כולה, דוגמת מדינות מזרח אירופה.

לגרמניה צבא שאין לזלזל בו כלל. התעשיות הצבאיות פועלות כסדרן, כולל אלה העוסקות בבניית צוללות. ישראל לבטח מודעת לכך. המסקנה היא שאם לא תהיינה התפתחויות מרעישות, תוך זמן קצר למדי ייתכן ונחזה כולנו בכינונו של ה"רייך הרביעי", לא בהכרח דומה לקודמיו , ודאי שלא השלישי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

צילום: .

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים