סופו של חול: אושר מתחם המלונות בעמק ססגון

16 שנה של מאבק מצד פעילים סביבתיים הסתיימו ללא הצלחה, כאשר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בדרום אישרה את הקמת המתחם העצום בערבה על ידי קבוצת איגרא. השר ארדן וארגוני הסביבה: נערער על ההחלטה ונפעל בכל האמצעים כדי למנוע את הרס הטבע והנוף

אבי גרצמן | 12/12/2011 16:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: עמק ססגון
גם הנוכחות של השר להגנת הסביבה בדיון הוועדה המחוזית דרום לא עזרה, חברי הוועדה החליטו היום (ב'), ברוב של עשרה מול ארבעה, לאשר הקמת מלון בעמק ססגון בערבה. ארגוני הסביבה והשר גלעד ארדן מבטיחים להמשיך ולהיאבק בהחלטה. "נערער על ההחלטה ונפעל בכל האמצעים כדי למנוע את הרס הטבע והנוף הייחודי במקום", ציין השר ארדן.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

עמק ססגון
עמק ססגון צילום: יהודה בן יתח
בקעת תמנע היא מרחב גאוגרפי עשיר באוצרות טבע נופיים, גאולוגיים והיסטוריים. בשל חשיבותה העצומה עשוי אונסק"ו להפוך את הבקעה לאתר מורשת עולמית. חלקה הדרומי ניזוק קשות מפעילות כרייה וחציבה של נחושת, שהופסקה בשנות ה-80 וחודשה בשנים האחרונות.

ב-16 השנים האחרונות מנהלים תושבי האזור, פעילי הסביבה, ארגוני הסביבה וגם המשרד להגנת הסביבה מאבק נגד הרס פנינת הטבע. "למעשה לא מדובר בבית מלון אחד אלא בארבעה, שמפאת גודלם המפלצתי וההרים במקום לא יהיה אפשר לראות מקצה אחד של המתחם את הקצה השני שלו", מסביר תושב האזור ומראשי המאבק, יניב גולן.

"אין לי בעיה שייבנה מלון של 300 דונם, אבל לא בלב ההרים הקסומים האלה, כי אני לא רוצה שהילדים שלי ישלמו 40 שקל כל אחד כדי לראות הר של אבן חול. מלבד זאת, גם בעמידה על הר המכרות, שהוא לכאורה שמורת טבע, לא ניתן יהיה לראות את עמק הערבה ואת הרי אדום, אלא את הבחורות שישתזפו בביקיני למטה, את הילדים שיצרחו בתור למגלשות של פארק המים ואת הגונדולות שישוטו ב-2.5 הק"מ של תעלות המים".

בהחלטת הוועדה הורתה הורתה ליזם המלון המתוכנן בעמק ססגון להגיש תיקון לתוכנית באופן שיצמצם את זכויות הבנייה, הפרישה המלונאית והשימושים הנלווים, כגון בריכה ושטחי פנאי ונופש, על מנת למזער ככל הניתן את הפגיעה הסביבתית בשטח. "הוועדה המחוזית סברה שיש מקום להקים באזור תמנע מלון , תוך מזעור הפגיעה בסביבה, בהתאם לתוכניות המחוזיות והמקומיות שחלות במקום, וזאת על מנת לאפשר לציבור להנות ממרחבי תמנע, שהינו אזור בלתי נגיש כרגע", נמסר ממשרד הפנים.
לטובת התיירות

בארגוני הסביבה מאוכזבים מההחלטה. לדבריהם, הוועדה המחוזית דרום התעלמה מהדוח הסביבתי שהיא עצמה הזמינה ואישרה להקים מתחם מלונאות שיהרוס את אחד השטחים הייחודיים בישראל.
  
המלון בתמנע על סדר היום
ניסיונות נוספים להצלה עמק ססגון
דרישה: לבטל מענק לפרויקט המלונאות בתמנע
מצטרפת למאבק: עדי לוסטיג שומרת על עמק ססגון
למרות ההתנגדות: משרד התיירות בעד מלון בססגון
 
"חברי הוועדה הצביעו בניגוד מוחלט לאינטרס הציבורי. המאבק יתחדש בכל הכוח, נדרוש שהנושא יעבור להכרעת המועצה הארצית ובמידת הצורך גם נפנה לערכאות משפטיות", ציין עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין. "את ערכי הטבע והנוף הייחודיים של עמק ססגון יש לשמור ולא להרוס, החברה להגנת הטבע תמשיך לפעול למען שמירת עמק ססגון ותתנגד לפרויקט במיקומו הנוכחי", הוסיפו בחברה להגנת הטבע.

חברי הוועד להצלת עמק ססגון מסרו: "במקום להיות אמיצים, חברי הוועדה המחוזית בחרו לנקוט בצעד פחדני ולהתעלם מהדוח הסביבתי. ברור שהמאבק לא נגמר עד שהדחפורים יעלו על הקרקע ונעשה הכל שזה לא יקרה"

השר ארדן שבאופן חריג הגיע לדיון בוועדה אמר: "גם אני בעד פיתוח מלונאי בערבה, אך אין שום סיבה שהועדה תפעל רק לפי האינטרס הכלכלי של היזם ותאפשר לו לבנות בתוך הטבע ולהחריבו,

במקום להנחות אותו לבנות בחלופה הדרומית עליה המליץ היועץ האובייקטיבי אותו שכרה הועדה המחוזית".

ארדן ציין גם כי: "לפי גישת הוועדה, אם מחר יזם יחליט שהוא  רוצה לבנות ברחבת הכותל כי תיירותית מדובר באטרקציה, האם גם אז המדינה תעדיף את שיקוליו? אנחנו צריכים ללמוד להתפתח לצד הסביבה והטבע ולא להרוס אותם". לדבריו, המשרד להגנת הסביבה יערער על ההחלטה ויפעל בכל האמצעים כדי למנוע את הרס הטבע והנוף הייחודי במקום.

מנגד, שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, בירך על ההחלטה: "הקמתו של מיזם תיירותי בפריפריה, במיקום אטרקטיבי מבחינה נופית, צפויה להביא להגברת התיירות לאזור, להרחבת התעסוקה והפעילות הכלכלית בכלל, לגיוון המוצר התיירותי של ישראל, ובתוך כך לתת מענה על המחסור בחדרי מלון בישראל וחשוב לא פחות – לעודד יזמים להשקיע בענף המלונאות בארץ".

בניגוד להחלטה קודמת

בשנת 1996 אושרה תב"ע ‏(תוכנית בניין עיר‏) למרחב תמנע, ובה בין השאר התייחסות לצורך באכסון תיירים בקרבת הפארק. החברה להגנת הטבע הגישה התנגדות לתוכנית, אך זו נדחתה בידי ועדת המשנה להתנגדויות, שקבעה כי כאשר תוגש תוכנית מפורטת "הוועדה המחוזית תתייעץ עם משרד התיירות לגבי מספר החדרים המינימלי, המאפשר הקמת מלון כדאי כלכלית בתנאי המקום".

קבוצת איגרא, שבבעלותה מלון הרודס באילת, שילמה ב-2004 למינהל מקרקעי ישראל דמי חכירה בסך חצי מיליון שקל בלבד בתמורה לשטח של 300 דונם שבכוונתה להקים עליו את המתחם התיירותי. שנתיים לאחר מכן אישרה הוועדה המחוזית בדרום - בניגוד להחלטתה הקודמת - תוכנית מפורטת לבניית מתחם המלונות והאטרקציות הגדול מסוגו בארץ בצפון בקעת תמנע, באזור שקיבל לימים את הכינוי "עמק ססגון" על שם גבעת ססגון הסמוכה לו.

בשנת 2008 הגישה עמותת אדם טבע ודין עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע בטענה שהתוכנית המפורטת שאושרה בוועדה המחוזית ב-2006 אינה חוקית. בפסק הדין קבע בית המשפט כי התוכנית תוחזר לדיון בוועדה המחוזית, ושם תיבדק הפרשנות המשפטית של שני הצדדים. נוסף על כך קיבל בית המשפט החלטה תקדימית, שלפיה בניגוד להליך המקובל - שבו היזם שוכר מומחה להכנת מסמך נופי סביבתי לתוכנית - על הוועדה המחוזית לשכור את שירותיו של מומחה מטעמה, שהינו בלתי תלוי ביזם שמשלם את משכורתו. חוות הדעת שהוגשה תמכה בחלופות אחרות, אך זה לא הועיל. היום (ב') החליטה הוועדה המחוזית שלא לבטל את התוכנית והיזם קיבל, למעשה, אור ירוק לקידום הפרויקט.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים