היועמ"ש יוזם חוק נגד פרסום חומרי חקירה

החוק שיוזם וינשטיין יאסור באופן גורף על כלי התקשורת לפרסם מסמכים וחומרים מתיקי חקירה, גם אם החשוד או הנאשם הוא איש ציבור

נועם שרביט | 14/12/2011 18:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, יוזם חוק שיאסור באופן גורף על כלי התקשורת לפרסם מסמכים וחומרים גולמיים מתיקי חקירה, אף אם החשוד או הנאשם הוא איש ציבור. עם זאת, לפי נוסח ההצעה ניתן יהיה לפרסם את תוכנו של חומר החקירה או פראפרזות על תוכן העדויות.

היועמ
היועמ"ש וינשטיין. רוצה להיאבק בהדלפות בתקשורת צילום: פלאש 90
במספר הזדמנויות בשנה האחרונה הודיע היועץ וינשטיין על כוונתו להיאבק בתופעות של הדלפות ושל פרסום חומרי חקירה בתקשורת, וביקש לקדם חקיקה בנושא. בתום עבודת מטה שנערכה בהשתתפות גורמי פרקליטות, סניגוריה ציבורית, הנהלת בתי המשפט, המשרד לביטחון פנים והמשטרה, גובשה טיוטת חוק שהוצגה לוינשטיין וכוללת ארבעה איסורים מרכזיים: איסור פרסום חומר מתיק חקירה, ללא קבלת אישור בית משפט; איסור העברת חומר מתיק חקירה על ידי עובד ציבור; איסור העברת חומר מתיק חקירה על ידי חשוד, נאשם או סניגור; ואיסור פרסום צילום פעולות אכיפה.

ביחס להצעה שוררים חילוקי דעות בקרב בכירי הפרקליטות והייעוץ המשפטי לממשלה, כמו גם בקרב נציגים מכלי התקשורת. בכנס שהתקיים היום ביוזמת המשנה ליועץ המשפטי, עו"ד רז נזרי, אמר פרקליט המדינה, משה לדור, כי במצב הנוכחי בו מתפרסמים חומרי חקירה יש בעייתיות, אולם הוא סבור כי הצעת החוק אינה נותנת את המענה הנכון לכך. "יש בעיה במדינה וצריך לראות איך פותרים אותה. ההצעה הזו איננה אפקטיבית. היא לא הפתרון לבעיה שיש במדינה ואיננה נכונה במתכונתה הנוכחית", אמר.
"כולנו צריכים 'אח גדול'"

אלא שלדור נמצא בעמדת מיעוט בקרב בכירי הפרקליטות ואגף הייעוץ המשפטי, המחזיקים ברובם בעמדה כי הצעת החוק מאזנת בצורה ראויה את זכות הציבור לדעת עם הזכות לפרטיות והשמירה על טוהר ההליך המשפטי. עם זאת, גם הם פתוחים לביצוע שינויים בהצעה.

ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב יואב סגלוביץ', אמר בכנס כי הוא תומך בהצעת החוק. "מבחינתי צריך לחקור בחושך, הרחק מעיני כל הציבור", אמר. "בשנים האחרונות משהו השתנה, גם במשטרה שכיום חדרי החקירות הם דיגיטליים וגם בתקשורת. לפני 10 שנים איש לא היה מפרסם 'הארד קופי' של חומרי חקירה. גם לא היו יחצ"נים שמתראיינים בשם הלקוח". סגלוביץ' הוסיף כי הוא רואה בהצעה הזדמנות לייצב את אמון הציבור במערכות: "התחרות גדולה מאיתנו ולפעמים כולנו

צריכים 'אח גדול'".

היועץ וינשטיין, שנכח בכנס, שמע את העמדות השונות ואמר כי יגבש את דעתו גם תוך התחשבות בעמדת כלי התקשורת.
  
כאמור, בנוסח הצעת החוק שגובשה מוצע לאסור את פרסומו של חומר גולמי בלבד ולא את תוכנו. במהלך עבודת המטה הוצגו דעות שונות המבקשות להרחיב את היקף האיסור כך שיחול גם על תוכנו של החומר, על תוכנן של עדויות שנמסרו במשטרה ועל חומרים בלתי קבילים. עמדת ביניים שהוצגה הציעה לאסור על פרסום מסמך שהושג מתיק חקירה, לרבות את תוכנו של המסמך.

לפי שעה, הגדרת "חומר חקירה" כוללת הן חומר שנוצר במשטרה ובהליך החקירה והן חומר שיש לו קיום עצמאי מחוץ לחקירה, והפך לחלק מתיק החקירה מעת שנתפס או התקבל, דוגמת קלטת אבטחה שתיעדה את העבירה או תחקיר עיתונאי.

מעצרו של ראש העיר לחיאני כמקרה מבחן

איסור נוסף יוטל על חשוד, נאשם או סניגור להעביר חומר מתיק חקירה שהעתיק או קיבל עותק ממנו, וזאת שלא לצורך ניהול הגנתו של החשוד או הנאשם בבית המשפט או לצורך הליכים משפטיים אחרים. הסיבה לאיסור זה היא המציאות שבה חומרי חקירה רבים מועברים לסניגורים כדי להתכונן לשימוע או למשפט, ואז מוצאים דרכם היישר לתקשורת.

איסור הפרסום של חומר החקירה אינו מוגבל בזמן, ואינו מותנה בקיומו של משפט. לפי נוסח ההצעה הנוכחי, ניתן יהיה לפרסם חומרים רק באישור בית המשפט. אולם בייעוץ המשפטי שוקלים להגביל את האיסור כך שיחול רק עד הגשת החומר כראיה בבית המשפט או עד סיום ההליך הפלילי.

במטרה להיאבק גם בתופעת המעצרים המתועדים בטלוויזיה, כדוגמת מעצרו של ראש העיר בת ים שלומי לחיאני, נקבע איסור לפרסם קלטת שמתעדת מעצר, עיכוב או פעולות חקירה נוספות בהן נראה החשוד, אלא ברשות בית המשפט. עם זאת, בשל חשיבות הביקורת הציבורית על אופן ביצוע פעולות אלה באירועים של הפרת סדר או הפגנה, האיסור לא יחול עליהן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים