"הפרלמנט היהודי" מעורר סערה באירופה
ראשי הקהילות באירופה פנו למנהיגי האיחוד שלא יכירו ביוזמה להקים גוף חדש ליהודים. בין המועמדים: בקהאם וחוליו איגלסיאס
הפרשה החלה לפני כשנה, כאשר האוליגרך יוצא אוקראינה איגור קולמויסקי ניסה להיבחר לארגון הגג של הקהילות היהודיות באירופה (ECJC). קולומויסקי תרם לארגון סכום כסף נכבד וכמעט הצליח להיבחר, אך בעקבות מרד של חברים בארגון נאלץ לפרוש, והקים עם שותפו ואדים רבינוביץ גוף מתחרה בשם EJU. לא עברו כמה שבועות, וראשי הארגון החדש הכריזו על הקמת פרלמנט יהודי חדש, אשר "ייצג את כל יהודי אירופה באורח דמוקרטי".

אבל עוד מראשית הדרך היוזמה נתקלה בבוז ונתפסה כבדיחה. השניים, או עובדים מטעמם, הודיעו על עריכת הבחירות לפרלמנט באמצעות האינטרנט, הרכיבו רשימת מועמדים ארוכה, ואפשרו לכל גולש אינטרנט, בכל מקום בעולם, להצביע כאוות נפשו. מעבר להצבעת האינטרנט הזו, הם כלל לא שאלו את המועמדים, או לפחות את רובם, אם הם רוצים להיכלל ברשימה.
ואם לא די בכך, נכללו ברשימה שמות מופרכים לחלוטין כמו כוכב הכדורגל דיוויד בקהאם (שסבו יהודי) כמועמד מטעם בריטניה, סשה ברון כהן, כוכב הסרט "בוראט", שהפך למועמד מטעם בריטניה וקזחסטן (בינתיים הוסרה מועמדותו מקזחסטן), או מורן אטיאס כנציגת איטליה (גם שמה הוסר בינתיים). אפילו מועמדים אנטישמים הוכנסו לרשימה, כמו איש הימין הקיצוני ברומניה ואדים טודור והקומיקאי הצרפתי-אפריקאי דיודונה.
רבנים ועסקנים מהיבשת שיגרו מכתבים בהולים לארגון ודרשו שיסירו את שמם, אבל שמות מופרכים רבים עדיין מככבים בה, כמו דניאל רדקליף, כוכב "הארי פוטר", או ראש קרן המטבע לשעבר דומיניק שטראוס-קאהן. נוסף על כך, המארגנים מתעקשים ש-400 אלף איש כבר הצביעו, אף שלפי הסטטיסטיקות המופיעות באינטרנט נראה שמדובר בנתונים מופרזים, אם לא מופרכים לחלוטין.
נציג הארגון בבריסל, יוסי למקוביץ, הבטיח אתמול בשיחה עם מעריב כי המועמדים שנבחרו בלא ידיעתם "יוכלו לוותר על כך בבדיקה שתיערך אחרי סיום ההצבעה". אבל בקהילות היהודיות זועמים, וטוענים שלא מדובר בחשש מפני תחרות גוף מתחרה, אלא בדאגה מפני הקמתו של גוף קיקיוני ולא מקצועי שגורם נזקים לקהילה.
ראשי מרבית הארגונים היהודים פרסמו השבוע גילוי דעת שאותו שיגרו ליו"ר הפרלמנט האירופי, יז'י בוז'ק, ולנשיא נציבות האיחוד האירופי, מנואל ברוסו, ובו הם מתנערים מהיוזמה וטוענים כי הם הגופים הנבחרים הלגיטימיים של יהדות אירופה.
לקריאת גילוי הדעת לחצו כאן
מזכ"ל הקונגרס היהודי האירופי סרז' צוויגנבאום, אמר למעריב, כי "דווקא בשעה זו יש חשיבות שאנשי מקצוע ונבחרים פוליטיים מתאימים יטפלו בנושאים כמו האנטישמיות. דוגמה ראשונה לטיפול חובבני ראינו בכנס נגד אנטישמיות שנערך בבריסל וכל מה שנשאר ממנו היא הצגתו של שגרירה היהודי של ארה"ב בבלגיה כמי שמעודד אנטישמיות".
יוזמי הפרלמנט טוענים מנגד, כי הוא
בלשכתו של יו"ר הפרלמנט האירופי בוזק, שנציגי הארגון החדש נפגשו איתו ועם צירים נוספים בפרלמנט, שררה אתמול מבוכה לנוכח היוזמה והמחלוקת. דוברו של הנשיא, רוברט גולנסקי אמר למעריב, כי מספיקה הסכמה או הזמנה של ציר אחד כדי להעמיד אולם לרשות ארגון ציבורי כמו הפרלמנט היהודי.

לדבריו, לפרלמנט האירופי קשרים טובים והדוקים עם הנציגות היהודית הקיימת, במיוחד סביב הפעילות להנצחת השואה, ואין להניח כי הגעתו של ארגון חדש תפגע בקשרים אלה. "ללשכת נשיא הפרלמנט האירופי לא ידוע על כל תכנית להסכם עם גוף יהודי חדש", אמר גולנסקי.
אולם לדברי בכיר בהנהגת הקהילה היהודית באירופה שהיה שותף להגשת הפנייה השבוע, אומר שראשי האיחוד התייחסו ליוזמה בביטול גמור. "הם אמרו שהם לא הולכים לעבוד עם אף ארגון שאינו הארגון היציג הנבחר של הקהילות", אמר הבכיר, "והם הוסיפו שמבחינתם להתעסק עם הארגון החדש זו פוליטיקה של נמלים".