העובדים הסוציאליים: המדינה מפקירה אותנו
אנשי לשכות הרווחה מספרים כי מדי יום וחצי מותקף אחד מהם, אך אין בידיהם כלל אמצעי הרתעה. מחר ייערך דיון חירום בנושא בכנסת

מדי יום וחצי מותקף עובד רווחה צילום ארכיון: דודי ויזגאן
המקרה בדרום הצטרף לעוד רבים אחרים שקדמו לו: רק לאחרונה הושלך רימון לעבר לשכת הרווחה ביישוב פקיעין בצפון, מנהל אגף הרווחה בקרית אונו ספג אגרוף בפרצופו, מנהלת אגף הרווחה בפרדס-חנה – כרכור הותקפה בעת חופשת סוכות ועובדת סוציאלית אחרת ניצלה מסכין שהושלכה עליה ברחוב על ידי מטופלת.
על פי הנתונים שנמסרו בשנה החולפת לוועדות האל-אלימות במשרד הרווחה, מידי יום וחצי בממוצע מתרחש אירוע אלימות חמור נגד עובדים סוציאליים, אולם ההערכה היא כי בשטח מתרחשים אירועים נוספים שאינם מדווחים כלל לרשויות החוק.
"מטפלים באוכלוסיות קשות ולא מקבלים הגנה"
למרות המציאות היום יומית וסביבת העבודה הקשה, עד היום לא נענתה דרישת העובדים הסוציאליים להסדיר בחקיקה הצבת מאבטח בפתח הלשכות, כמו גם קביעת סנקציות נגד התוקפים.
לדברי יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, עובדי הרווחה הם הסקטור היחיד במגזר הציבורי והפרטי שחווה אלימות מצד לקוחותיו כמעט מידי יום בשל תפקידם המבוצע על פי החוק והתקנות.
"המדינה שולחת את עובדי הרווחה לטפל בין השאר באוכלוסיות קשות בחברה הישראלית ולהתמודד
עם פרצי הזעם שלהן, מבלי לספק להם הגנה, זוהי הפקרה של העובדים במלוא מובן המילה", אמר היום פרי.
יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, שישתתף מחר בכינוס, אמר היום כי "יש להכביד את הענישה כלפי תוקפי עובדים סוציאליים ולהציב מאבטח בכל מחלקות הרווחה בישראל עם סמכויות כמו במוסדות החינוך". לדבריו, גם אם מוצב כיום מאבטח בפתח לשכת רווחה מקומית, אין בסמכותו אפילו לעכב אזרח שתוקף עובד סוציאלי עד להגעת המשטרה למקום.