דרישה: לבדוק חוקיות הסכם קציר המלח
התנועה לאיכות השלטון ואדם טבע ודין פנו למבקר המדינה בדרישה שייבחן את חוקיות ההסכם המתגבש של המדינה עם כיל. חוששים שהמפעלים מקבלים הקלות מאחורי גבו של הציבור
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
על פי ההסכם, כיל תשלם כ-90% מעלות קציר המלח, ובמקביל יועלו התמלוגים מחמישה אחוזים לעשרה אחוזים. "הפרסומים המדאיגים על ההקלות במיסוי שעתידים מפעלי ים המלח לקבל על השימוש במשאבי ים המלח מעוררים סימני שאלה", אומר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין. "לא ברור מדוע משא ומתן בהסכם של מיליארדי שקלים נעשה הרחק מעיני הציבור, ללא פרוטוקולים וללא דיון ציבורי"
◄פרשנות: קציר מלח? רק לא עוד שקשוקה

מפעלי ים המלח. ישנם סימני שאלה צילום: איי-פי
הארגונים חוששים ממה שהם מגדירים "עסקת החבילה" הקושרת בין פינוי קציר המלח לשינוי מדיניות המס בכל הנוגע למשאבי ים המלח. "חובתה של כיל לפינוי קציר המלח, הינה חובה עצמאית ונפרדת החלה על כיל, שכן פעילותה של כיל היא הגורמת להתגבשות הררי מלח באגן הדרומי של ים המלח. בעוד, חובתה של המדינה, ליישם את מדיניות המס החלה כיום על כיל ובמקביל לבחון מחדש, כפי שנעשה בידי ועדת ששינסקי, את שינויי המס שיש לבצע".
גם לשרי התיירות והגנת הסביבה שהמליצו
לממשלה להטיל על כיל את מימון עלות קציר המלח, ישנה ביקורת על ההסכם המתגבש. "אנו לא רואים הישג משמעותי בהעלאת התמלוגים מחמישה אחוזים לעשרה אחוזים, מאחר ולפי שטר הזיכיון רשאית המדינה לדרוש דיון מחדש לגובה התמלוגים שישולמו בגין ייצור ומכירה העולה על מיליון טונות", כתבו לשר האוצר, יובל שטייניץ. מיסז'ניקוב וארדן דרושים להקים קרן ייעודית של הכנסות מתמלוגי הכרייה, אשר תשמש את המדינה לפעילות לפיתוח תיירותי-כלכלי של אזורים המלח.