מיסז׳ניקוב: "האוצר ירק לציבור בפרצוף"

בכל הקשת הפוליטית מבקרים את ההסכם בין משרד האוצר לכיל. שר התיירות: "פקידי האוצר ניצחו". ארדן: "ההסכם אינו סוף פסוק". אדם טבע ודין: "ההסכם רק מתיימר להגן על ים המלח"

nrg מעריב | 28/12/2011 11:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ביקורת מימין ומשמאל על ההסכם בין משרד האוצר לכיל בנוגע למימון קציר המלח. ״שר האוצר ומשרדו ירקו בפרצופם של אזרחי מדינת ישראל פעם נוספת עם החלטתם למנוע את שיקומו ופיתוחו של משאב לאומי ייחודי זה", אמר שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב. גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, תקף את ההסכם: "אדרוש בממשלה שתהיה הבהרה שההסכם אינו סוף פסוק, כי המתווה הנוכחי עלול לגרום להרחבת השאיבה והרס חלקו הצפוני של ים המלח". לדבריו, הדיון בתמלוגים בהתאם לכמות השאיבה יימשך.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

מלונות ים המלח. הסכם במחלוקת
מלונות ים המלח. הסכם במחלוקת צילום: דודו גרינשפן
הלילה חתמו הצדדים על הסכמה, לפיה כיל תשלם כ-90% וגובה התמלוגים יעלה. הביקורת על אופן גיבוש ההסכם וגם על תוכנו לא איחרה לבוא. לדברי מיסז'ניקוב, שר האוצר לא גילה מנהיגות כפי שמתבקש ממעמדו אלא נגרר אחרי עמדת אותם פקידי האוצר, שמסלול חייהם ידוע מראש - רמיסה ברגל גסה את האינטרס הציבורי, העדפה לעיתים קרובות את השיקול של בעלי ההון על פניו ואז המעבר החלק לשרת את אותם בעלי ההון.

גם משמאל נשמעה ביקורת חריפה על ההסכם. "הפקרת משאבי המדינה במשך שנים מעוררת שאלות חוקתיות - עוד תהיה ועדת חקירה על כל הנעשה כאן", ציין ח"כ דב חנין. לדבריו, דלתיים סגורות זה מתכון בטוח לשקשוקה - ומריח השקשוקה כאן אי אפשר להתעלם.

לדברי רחלי תדהר-קנר, יו"ר "התנועה הירוקה", ההסכם אינו עושה צדק עם אזרחי ישראל. "למרות שיפור האיזון בהסכם הנוכחי גובה התמלוגים אשר נקבע רחוק מלשקף חלוקה צודקת בין שווי משאבי הטבע לגובה הסכום אשר יגיע לכלל אזרחי המדינה".
"בדרך אל היעד"

גם בארגוני הסביבה אין שביעות רצון מההסכם. "שר האוצר הפך את עורו ובמחשכים, ללא ועדה ציבורית ומבלי שיתוף ציבור הפקיר את ים המלח", אמר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין. "אנו עדים לתופעה מסוכנת של ניסיון להונות את הציבור באמצעות מראית עין של הגנה על ים המלח ועל האינטרס הציבורי". לדבריו, בפועל, ההסכם ממשיך לאפשר למפעלים ליהנות מאחוז תמלוגים אפסי עבור ניצול ים המלח לצרכיהם התעשייתיים.

"ההסכם בין האוצר לטייקונים לא יציל את ים המלח", טוענים גם בידידי כדור הארץ המזרח התיכון.
גדעון

ברומברג, המנכ"ל הישראלי של הארגון: "הסכם ימנע מראש יישום תוכנית כוללת להצלת ים המלח, שתכלול גם צמצום היקף השאיבה מהאגן הצפוני שמפלסו נסוג, ועצירת פרויקט תעלת הימים, והשבה מספקת של מים לנהר הירדן הדרומי". לדבריו, רק חקיקה המציעה פתרונות מקיפים וכוללים למצוקות ים המלח תציל את הים הגווע.

מנגד בפורום להצלת ים המלח מברכים על ההסכם. "אין ספק שמדובר בהישג אדיר ומשמעותי בדרך להצלת ים המלח. מדובר בקפיצה של ממש בדרך אל היעד", אמר דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר.

"היסטורי ומבורך"

במקביל ועדת הכלכלה של הכנסת כבר מבקשת גם היא להטביע חותם ומריצה הסכם משלה. בדיון שהתנהל הבוקר אושרה הצעת החוק של ח"כ מוץ מטלון לפיה מפעלי ים המלח ישאו ב-100% מעלות קציר המלח, בניגוד ל-90% כפי שהסכימו האוצר וכיל.

"ההסכם בין מפעלי ים המלח לבין משרד האוצר הוא היסטורי ומבורך, אולם ראוי שיעוגן בחקיקה", ציין יו"ר הועדה ח"כ כרמל שאמה. לדבריו, קל מאוד לפתוח הסכם שנחתם, אם אין לו מסמרות בחוק.

יש לציין כי הצעת החוק המקורית של מטלון הייתה כי המפעלים יישאו ב-90% בלבד מעלות הקציר, וכי המדינה תשתתף בסכום של 10% מעלותו ולא פחות מ-150 מיליון שקלים. הסיבה לשינוי היא כי האוצר ציין כי ההצעה הנה "תקציבית" הצהרה שפירושה כי על רקע ההוצאות הכבדות הקשורות בה היא תצטרך אישור מיוחד בכדי לעבור בכנסת. בכדי לעקוף מכשול זה נקבע כי המפעלים יישאו ב-100% מעלות הקציר, וכי שר האוצר יוכל להפעיל את שיקול דעתו ולהחליט כי המדינה תישא ב-10% מעלות הקציר.

בהכנת הידיעה השתתף רותם סלע

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים