ריבלין: סולד מהחוקים אך אין עילה לפסילתם
יו"ר הכנסת הסתייג מההצעות לאסור מינוי ערבים ומתנחלים לעליון, אך הבהיר כי אינו יכול למנוע אותן: "צריך לפסול את החוקים בהצבעה במליאה"

ריבלין. מתנגד, אבל לא יכול לפסול צילום ארכיון: פלאש 90
"למרות סלידתי, צריך לאפשר להניח את החוקים על שולחן הכנסת ולפסול אותם בהצבעה במליאה", אמר יו"ר הכנסת ריבלין. "כולנו בנשיאות, פה אחד, לא מסכימים עם החוקים הללו ורואים בהם פגיעה גם ברמה הדמוקרטית וגם ברמה המוסרית", הוסיף.
בסמכות נשיאות הכנסת לפסול הצעות חוק שניתן לסווגן כגזעניות או המבקשות לפגוע באופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. ח"כ בן ארי יזם הצעת חוק לפיה מי שלא שרת בצה"ל או בשירות לאומי לא יוכל להתמנות לתפקיד נשיא או משנה לנשיא בית המשפט העליון. ההצעה נועדה לחסום אפשרות תיאורטית שבה שופט בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן, יקודם לתפקיד משנה או אף לנשיא בית המשפט.
לעומת זאת הגיש ח"כ אחמד טיבי, הצעה הקובעת שאדם המתגורר בשטחים לא יוכל להתמנות לעליון, כשהכוונה היא לפסול את מועמדותו של שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, נועם סולברג, תושב גוש עציון, שהוזכר לאחרונה כמועמד לעליון.
"ההצעות יונחו במליאה למרות הפגם המוסרי והדמוקרטי"
בישיבה שנערכה היום דרש ח"כ דני דנון לפסול את הצעת החוק של טיבי. מנגד נשמעו בכנסת קולות שקראו לפסול את הצעת החוק של בן ארי. בתגובה לדברים הביע יו"ר הכנסת את הסתייגותו, אך הבהיר כי אין ביכולתו לפסול אותן: "הגבלת אזרח ישראלי מלשמש במשרה שיפוטית משום שהוא מתיישב במקום מסוים, או משום שלא שירת בצה"ל, בין אם הוא ערבי, חרדי או בעל מוגבלות - היא פגיעה בשוויון הדמוקרטי. עם זאת, אני מקבל את חוות דעתו של היועץ המשפטי לכנסת, שאין מתקיימות עילות פסילה ממשיות, ולכן ההצעות יונחו במליאה, למרות הפגם המוסרי והדמוקרטי שבהן".
ח"כ דנון, החבר היחידי בנשיאות שהתנגד
לאישור "חוק טיבי" הגיב על ההחלטה: "טיבי מנסה להפוך את תושבי יו"ש לאזרחים סוג ב' ואסור לאפשר זאת. כל מי שגר ביהודה ושומרון מהווה דוגמא ומופת לציונות ואהבת הארץ והצעות חוק בוגדניות מסוג זה, מעידות על נאמנותו של טיבי לפלסטינים בשכם ורמאללה ולא לאזרחי מדינת ישראל".
אתמול פרסם היועץ המשפטי לכנסת את חוות דעתו בנושא, לפיה אין לפסול את ההצעות מנימוק של גזענות. הוא הסביר כי שתי ההצעות אינן חוקתיות ואף נוגדות את עקרונות היסוד של השיטה המשפטית המקובלת בישראל, אולם לנשיאות הכנסת אין סמכות לפסול את הנחתן של הצעות חוק רק בשל העובדה שאינן חוקתיות.