הכנסת צפויה לאשר את "חוק המסתננים"

ההצעה שזעזעה את ארגוני זכויות האדם, לפיה מסתננים ייכלאו למשך 3 שנים ויקבלו יחס זהה לנתיני מדינת אויב, אמורה לעבור היום סופית

אריק בנדר | 9/1/2012 8:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למרות התנגדות ארגוני זכויות אדם וביקורת נוקבת של היועץ המשפטי לכנסת, מליאת הכנסת צפויה לאשר היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית, את הצעת "חוק המסתננים" הממשלתית, אשר יוזמיה מקווים שתשים סוף לתופעת ההסתננות ההמונית של רבבות מהגרי עבודה מאפריקה לישראל.

נתניהו נפגש עם מסתנן. יעצור את שטף הנכנסים?
נתניהו נפגש עם מסתנן. יעצור את שטף הנכנסים? צילום ארכיון: לע''מ
באופוזיציה מגנים את החוק ואומרים כי מדובר בהצעה דרקונית שדגל שחור מתנוסס עליה. היוזמה "זכתה" לכינוי "חוק גואנטנאמו", על שם מחנה הכליאה האמריקאי הידוע לשמצה בקובה.

הצעת החוק נועדה לשנות את המצב הנוכחי, לפיו מסתננים מוחזקים במשמורת לפרק זמן קצר בלבד בשל חוק הכניסה לישראל, שאינו מאפשר לעצור אדם למשך יותר מ-60 יום. בדברי ההסבר להצעה נכתב כי המצב הקיים "מהווה תמריץ להמשך גל ההסתננות".

החוק החדש יאפשר לכלוא את המסתננים במתקן כליאה במסגרת הליך מנהלי לתקופה של שלוש שנים, במטרה לגרש אותם בתקופה זו חזרה למדינת המוצא. כדי לאפשר את העניין, קובע החוק כי מסתנן הוא כל מי שאינו תושב ישראל ונכנס ארצה שלא דרך תחנת גבול. ההתייחסות לאדם העונה על הגדרות אלה תהיה כאל נתין מדינת אויב.

היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, אמר כי סעיף המאפשר לכלוא מסתנן לתקופה ארוכה מבלי שהורשע בדין ומבלי שנגזר עליו עונש מאסר הנו חריג ביותר. לדבריו, אין כיום במדינת ישראל אפשרות משפטית להחזיק אדם לאורך שנים במשמורת ולשלול את חירותו ללא העמדה לדין והוכחת אשמתו בהליך שיפוטי. על פי הצעת החוק, לאחר שלוש שנות מעצר יוכל הממונה על ביקורת הגבולות לשחרר את המסתנן, אך לא יהיה מחויב לעשות כן.
"בעיות משפטיות לא פשוטות"

היועץ המשפטי הדגיש כי הצעת החוק מובאת כתיקון לחוק נגד מסתננים שהתקבל ב- 1954 במסגרת המלחמה נגד כנופיות הפדאיונים שהסתננו לישראל על מנת לבצע פיגועים. הוא ציין כי קיים הבדל מהותי בין הכנופיות, אשר היוו איום בטחוני משמעותי, לעומת המסתננים שרובם מבקשי עבודה.

"השימוש בפלטפורמה הביטחונית משנת 1954 לטיפול בבעיה העומדת לפתחנו בשנת 2011, מציבה בעיות משפטיות לא פשוטות אשר עליהן התרענו במהלך הדיונים המוקדמים שקיימנו עם נציגי הממשלה", הדגיש עו"ד ינון.

כך למשל, מסתנן שביצע פשע, פגע ברכוש או השתמש בכוח לאחר שחדר לתחומי ישראל יעמוד בפני מאסר עולם. כל מי שנתן לו מחסה או סעד יהיה צפוי לעונש מאסר של חמש שנים אם מדובר במעשה חד פעמי, ול-15 שנות מאסר אם מדובר בסיוע חוזר.

"זהו חוק דרקוני שדגל שחור מתנוסס מעליו. הוא מנוגד לאמנת הפליטים הבינלאומית שישראל חתומה עליה ולערכי המוסר האנושי והיהודי", אמר ח"כ דב

חנין (חד"ש). הוא מסר כי במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית הצליח להסיר את הסעיף הקובע עונשי מאסר ארוכים למי שמסייע למסתננים, אך הממשלה התנגדה לכך והיא מתכוונת לבטל היום את ההסתייגות שהכניס.

עוד ציין חנין, כי החוק המוצע אינו מבדיל בין פליט למהגר עבודה: "זה חוק גואנטנאמו. מה שמדאיג בסיפור הזה הוא שראש הממשלה התפאר בכך שהוא מקים מתקן שהייה שנועד להרתיע את מהגרי העבודה האריתריאים והסודנים. כדי שהמתקן יתריע אותם המצב בו צריך להיות יותר גרוע מהמצב בדארפור. אני לא רוצה לחשוב על כך שבמחנה מעצר ישראלי המצב יהיה עד כדי כך גרוע".

את הצעת החוק יציג יו"ר ועדת הפנים, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שאמר: "מדובר בהצעת חוק חיונית וראויה שנועדה לאפשר לישראל להתמודד מול שיטפון המסתננים שמציף אותה. אני עצמי ביקרתי בשכונות בדרום תל אביב והרגשתי כמו בחוץ לארץ. הגיע הזמן לטפל באמצעים חוקיים בבעיה ההולכת ומחריפה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים