עד שלוש שנות מעצר ללא משפט, למסתנן שלא ניתן לגרשו

ההצעה שזעזעה את ארגוני זכויות האדם, לפיה מסתננים ייכלאו למשך 3 שנים ויקבלו יחס זהה לנתיני מדינת אויב, אושרה הלילה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. 37 חברי כנסת הצביעו בעד החוק ושמונה הצביעו נגד. ח"כ חנין מהמתנגדים: "לא המסכנים מאפריקה הם אוייבי שכונות הדרום, אלא המדיניות הממשלתית המקפחת והאנטי חברתית"

אריק בנדר | 10/1/2012 1:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתום דיון מרתוני וארוך אישרה הלילה (ג') מליאת הכנסת, ברוב של 37 חברי כנסת מול שמונה מתנגדים, את "חוק המסתננים" בקריאה שניה ושלישית. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרים וחברי כנסת מהאופזיציה הוזעקו למליאה באישון לילה כדי לאפשר את העברת החוק.

החוק שזכה לכינוי "חוק גואנטנמו", הידיעות האחרונות בנושא:
- ח"כ חנין: זהו חוק דרקוני שדגל שחור מתנוסס מעליו
- השר ישי: לבנות מיידית מתקן כליאה לפליטים
- דוח: יותר מרבע מיליון עובדים זרים בישראל
- שיא חדש: 2,931 מסתננים חדרו לישראל בדצמבר
- רה"מ נתניהו: "אצא לאפריקה לטפל בבעיית המסתננים"
יוזמה למתן היתרי עבודה לפליטים במקום אשרות לעובדים
- רה"מ נתניהו: הגדר בגבול מצרים תושלם עוד השנה

רה
רה"מ נתניהו ומסתנן: "כיצד הגעת ולאיזו מטרה?" צילום: לע''מ
מדובר בחוק שיזמה הממשלה כדי להלחם בתופעת המסתננים בגבול הדרום. על פי החוק החדש מסתנן שיכנס לארץ באופן לא חוקי, שלא דרך מעברי הגבול, יעצר וישלח למשך שלוש שנים ל"מתקן שהייה" שיוקם בגבול הדרום, מבלי שהורשע ומבלי שהובא בפני שופט.

החוק החדש אינו עושה הבחנה בין מסתננים שהם מהגרי עבודה או פליטים שנמלטו מאזורי קרבות לבין מסתננים "עויינים" או פליליים. במהלך מעצרם של המסתננים במתקן השהייה תפעל הממשלה כדי לגרשם מן הארץ.

באופוזיציה ובארגוני זכויות האדם אומרים כי מדובר בחוק דרקוני שדגל שחור מתנוסס מעליו ומכנים אותו "חוק גואנטנמו" על שם מתקן הכליאה הידוע לשמצה של ארצות הברית על אדמת קובה.בדברי ההסבר לחוק החדש נכתב כי בהתאם להוראות חוק הכניסה לישראל שהיו תקפות עד כה אסור היה להחזיק אדם במשמורת למעלה מ- 60 יום והמשטרה נאלצה לשחרר מסתננים לאחר תקופה זו, דבר ש"מהווה תמריץ להמשך גל ההסתננות".
החוק מתבסס על פלטפורמה משנת 1954

ההצעה נועדה בעיקרה לאפשר החזקה של מסתננים במשמורת למשך תקופה ארוכה באופן משמעותי עד לגירושם מהארץ. בין המתנגדים לחוק היה גם היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, שאמר בדיוני ההכנה בועדת הפנים כי הסעיף המאפשר לכלוא מסתנן לתקופה ארוכה מבלי שהוא הורשע בדין ומבלי שנגזר עליו עונש מאסר הנו חריג ביותר שכן כיום אין במדינת ישראל אפשרות משפטית להחזיק אדם לאורך שנים במשמורת, ולשלול את חירותו ללא העמדה לדין והוכחת אשמתו בהליך שיפוטי.
עוד הדגיש כי לאחר שלוש שנים ההחלטה האם לשחרר את המסתננים תהיה נתונה לשיקול דעתו של הממונה על ביקורת הגבולות שיהיה "רשאי" לשחרר מסתנן, אך לא מחוייב לעשות זאת.

החוק החדש מוגש כתיקון לחוק נגד מסתננים שהתקבל ב- 1954 במסגרת המלחמה נגד כנופיות הפידאיונים שהסתננו לישראל על מנת לבצע פיגועים והיוו איום בטחוני משמעותי בניגוד למסתננים היום שרובם מבקשי עבודה

."השימוש בפלטפורמה הביטחונית משנת 1954 לטיפול בבעיה העומדת לפתחנו בשנת 2011, מציבה בעיות משפטיות לא פשוטות אשר עליהן התרענו במהלך הדיונים המוקדמים שקיימנו עם נציגי הממשלה", הדגיש עו"ד ינון.

כך למשל מסתנן שיתברר כי ביצע פשע או פגע ברכוש או השתמש בכוח לאחר שחדר לתחומי ישראל יהיה צפוי למאסר עולם וכל מי שנתן לו מחסה או סעד יהיה צפוי למאסר 5 שנים, אם מדובר במעשה חד פעמי, ול- 15 שנות מאסר עם מדובר בסיוע חוזר. "זהו חוק דרקוני שדגל שחור מתנוסס מעליו והוא מנוגד לאמנת הפליטים הבינלאומית שישראל חתומה עליה והוא מנוגד לערכי המוסר האנושי והיהודי", אמר ח"כ דב חנין (חד"ש). במהלך הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית הוא הצליח להסיר את הסעיף המדבר על עונשי מאסר ארוכים למי שמסייע למסתננים אולם הממשלה מתנגדת לכך ובמהלך ההצבעה הלילה היתה אמורה לבטל את לבטל את ההסתייגות שחנין שהכניס לחוק.

"הצעת החוק רק תחריף את הבעיות בשכונות"

ח"כ דב חנין (חד"ש) נשא לפני ההצבעה על תיקון החוק, את הנאום הארוך ביותר בכנסת ה-18 (נאום 100 הדקות) ופרס במשך קרוב לשעתיים את ביקורתו בנושא. לדברי ח"כ חנין החוק הינו "מסוכן, בלתי מוסרי, בלתי חוקתי, עומד בניגוד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו וכן סותר את התחייבויותיה הבינלאומיות של ישראל."

בפתיחת דבריו הביע ח"כ חנין הזדהות עם המצוקות הקשות של תושבי שכונות הדרום של ת"א ובעיירות הנוספות בהן מרוכזים מבקשי המקלט מאפריקה. ח"כ חנין אמר: "הסיבה לבעיות הקשות בשכונות הללו היא מדיניות ממשלתית אטומה ומנוכרת המלווה לעיתים גם באטימות של העירייה. לא המסכנים מאפריקה הם אוייבי שכונות הדרום, אלא המדיניות הממשלתית המקפחת והאנטי חברתית".

ח"כ חנין הוסיף עוד שהצעת החוק הממשלתית רק תחריף את הבעיות החברתיות בשכונות כאשר תיצור ציבור גדול שמצד אחד אין כל אפשרות להרחיקו מהארץ, (כפי שהממשלה מודה בעצמה - בגלל המצב הנורא באריתראה ובחבל דרפור שבסודן), מצד שני אסור לו לעבוד בארץ ואסור גם לסייע לו בדרך כלשהיא. 

"במסגרת פתרון אמיתי חייבים לייצר מנגנון של בדיקת הבקשות של מבקשי המקלט.  אם הם פליטים – למדינה יש חובות כלפיהם. המדינה לא יכולה להתייחס לאנשים כאילו שאינם פליטים ללא בדיקה אינדיבידואלית של בקשתם למקלט".

בתגובה לאישור הצעת החוק אמרו בארגון אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, כי מדובר בכישלון של מדינת ישראל לכבד ולמלא את מחויבויותיה הבינלאומיות לנושא זכויות האדם. "בעוד לישראל יש זכות להגן על גבולותיה ולהסדיר כניסתם של זרים לשטחה, זכות זו מוגבלת על ידי החוק הבינלאומי. הצעת החוק שאושרה היום עשויה להביא להפרה של חוק זה ולפגיעה חמורה בזכויות האדם של מבקשי המקלט".

בארגון הוסיפו: "מעצר אוטומטי וממושך של מבקשי המקלט, כפי שאושר היום, מהווה הפרה ברורה של הסטנדרטים והחוק הבינלאומיים. שימוש במעצר כאמצעי ענישה מהווה תגובה בלתי-מידתית ולא-הולמת להגירה לא-מוסדרת. הוא משרת רק יצירת סטיגמה והפללת מהגרים ומניע רבים מהם להסתתרות". 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים