השטן לובשת פראדה: אסמה אסד סופגת אש

גם בגדי המעצבים, הנעליים היוקרתיות והשיק האירופי לא עוזרים לאשת הנשיא אסד. כך הפכה התקווה הגדולה של העם הסורי לאויבת. פרופיל

סופ
עמית כהן | 27/1/2012 15:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשמלת מעצבים שחורה ונעלי עקב עלתה אסמה אסד אל הבמה הנמוכה, שכוסתה בשטיח אדום. היא חייכה חיוך מושלם אל 223 הנשים שהצטופפו בתוך אולם הכנסים בעיר חאלב. "ערב טוב גבירותי וגבירותי", אמרה אשת הנשיא, לקול צחוקן של הנוכחות, "אני שולחת ברכת שלום סורית חמה לכל אחת ואחת מכן, הנשים המדהימות, שעשו את הדרך לחלק הזה של העולם".

אסמא אסד, אשת נשיא סוריה
אסמא אסד, אשת נשיא סוריה צילום: אי-פי-אי
מיד לאחר מכן ביקשה אסמה לשתף את קהל מאזינותיה בשורה של נתונים מספריים. "אני בנקאית השקעות בעברי", הזכירה, "מספרים בשבילי הם כמו חלב לתינוק". הנשים , כולן אזרחיות זרות מ-25 מדינות שונות, נותרו מרותקות לנואמת הכריזמטית, שהחלה לדבר על טרגדיה, מוות וכאב.

"4,000 אנשים חפים מפשע, רובם נשים וילדים, מתו בארבעת החודשים הראשונים של השנה", אמרה אסמה, "זו המציאות הקשה של האזור שבו אנחנו חיים. משפחות נהרסו, חיים התרסקו לרסיסים. חלומות נקברו. עבור אנשים שחיים רחוק מכאן, זהו הסיפור של המזרח התיכון. אזור מלא באלימות, עצבות, אבל והרג בלתי פוסק. אני רוצה לומר לכן, המציאות היא שונה לחלוטין.

"אני אם סורית. יש לי שלושה ילדים צעירים", הציעה אסמה מכנה משותף אוניברסלי. "כמו כל אם סורית במדינה הזו, כמו שמונה מיליון אמהות סוריות שחיות כאן, גם יש לי חלומות עבור הילדים שלי. אני רוצה שהם יהיו בריאים. אני רוצה שהם יהיו משכילים. אני רוצה שהם יהיו מאושרים. אני רוצה לראות אותם מצליחים, תורמים לשגשוגה ולרווחתה של ארצי. אבל ברמה הפשוטה ביותר, אני רוצה לראות אותם גדלים. במה זה שונה מכל אחת מכן? מכל אישה אחרת בעולם?".

הדברים נאמרו באפריל 2008 בפני קבוצת נשים שהשתתפה בקמפיין רכיבה על אופניים מטעם ארגון "נשים למען שלום". קרוב לארבע שנים חלפו מאז. דבריה של הגברת הראשונה של סוריה נשמעים כעת אחרת, ציניים ומנותקים מהמציאות. אז דיברה אסמה על המצב במזרח התיכון, אך בעשרת החודשים שחלפו מאז החלה ההתקוממות נגד בשאר אסד, הרג המשטר למעלה מ-5,000 בני אדם. רבים מההרוגים, כפי שציינה אסמה באותו נאום בחאלב, הם נשים וילדים, אך הפעם מדובר בקורבנותיו של בעלה.

נאומה של אסמה אסד מופץ בתקופה האחרונה על ידי אנשי האופוזיציה הסורית כחלק מקליפ, שיר באנגלית, שמכוון ישירות אליה. "אסמה, הקשיבי למילים האלה", שר הזמר האלמוני על רקע תמונות זוועה של דיכוי והרג, "התקופה הזו תישפט על ידי ההיסטוריה. המשטר הזה יגיע לקצו בקרוב. בשאר ומשפחתו יצטרכו לברוח.

הו אסמה, דברי ובכי. הצעדים שתעשי עכשיו יישארו לדורות. עזבי את הרוצחים עכשיו ועברי לצד השני. עשי זאת למען הילדים ולמען הכבוד שלך. האם ילדייך יתגאו או יתביישו כשהם ישמעו את השיר הזה? ". וכך , מי שהייתה התקווה הגדולה של סוריה נתפסת כיום כסוג של מארי אנטואנט. אחרים מרחיקים לכת ורואים בה ליידי מקבת, אשר מחפה ומעורבת במעשי הזוועה של המשטר הסורי.
לא הגברת הראשונה

אסמה אח'רס נולדה בלונדון ב-1975. בת לפוואז אח'רס, קרדיולוג סורי, יליד העיר חומס, ולדיפלומטית הסורית לשעבר סחר אל-עטרי. את ילדותה העבירה אסמה באקטון, בפרבריה המערביים של לונדון. היא למדה בבית ספר פרטי לבנות ולאחר מכן המשיכה לאוניברסיטה, שם השלימה תואר במדעי המחשב ובספרות צרפתית. כשסיימה את הלימודים, בחרה בתחום הפיננסים. אסמה עבדה בדויטשה בנק ולאחר מכן בג'יי.פי מורגן כבנקאית השקעות. מרכז חייה נותר בלונדון, אך עבודתה לקחה אותה לניו יורק ולפריז. לכאורה, דבר לא יכול היה להצביע על העתיד הצפוי לה.

את בשאר אסד פגשה אסמה בלונדון במהלך שנות התשעים, כאשר היה אז סטודנט לרפואת עיניים. פוואז אח' רס, אביה של אסמה, הוא שסידר לבשאר את ההתמחות. באותם ימים היה בשאר ללא יומרות פוליטיות, והירושה יועדה לאחיו הבכור, באסל. לאחר מותו של באסל בתאונת דרכים, הפך בשאר, בהדרגה, ליורש פוטנציאלי. ביוני 2000 מת חאפז אסד, שליט הברזל של הסוריה, והותיר את המדינה ללא מנהיג. כדי לשמר את השלטון, מונה בשאר במהירות לנשיא החדש.

חודשים ספורים לאחר מכן עזבה את אסמה את המערב, ויתרה על תוכנית יוקרתית למינהל עסקים בהארוורד, וחזרה לסוריה כדי להתחתן עם בשאר. התקשורת הסורית לא פרסמה תמונות מהחתונה, ככל הנראה בגלל מורת רוח מצד משפחת אסד. על פי השמועות, שבט אסד העלאווי לא אהב את העובדה שבשאר נשא מוסלמית סונית.

גם כיום ישנם יחסים מתוחים בין אסמה לבין משפחת אסד, שעדיין רואה בה זרה. לפי

הדיפלומט הסורי לשעבר מוחמד דאוד, עיקר המתח הוא בין אסמה לבין בושרא אסד, אחותו של הנשיא ואחת הדמויות המשפיעות עליו ביותר. "בושרא מנעה מאסמה להשתמש בתואר 'הגברת הראשונה' כדי לשמור על כבודה של אמה, אניסה", אמר דאוד.

לאחר החתונה שמרה אסמה על פרופיל נמוך. הסורים הוקסמו כאשר שמעו שבמשך שלושה חודשים הסתובבה אשת הנשיא בכל רחבי סוריה - בערים, בכפרים, בעיירות - בלי לחשוף את זהותה, כדי להכיר את מדינתה לאחר תקופת חיים בבריטניה. הסיפור האידילי יצר תחושה כי הזוג הנשיאותי יביא, אולי, לשינוי אמיתי במדינה המסוגרת.

"בשנתיים שחלפו מאז החתונה, אסמה הפכה מדמות לא מוכרת עבור הסורים לסוג של סמל", נכתב בכתבת פרופיל ב"גרדיאן" הבריטי, "היא מסמלת את המדיניות, המודרניזציה והרפורמות של בעלה, לצד ההתקרבות של סוריה אל המערב". גם כיום טוענים גורמים בסוריה כי בשאר ורעייתו הם רפורמטורים, אך אנשי הגווארדיה הישנה מכתיבים את הטון.

עד לפרוץ המהומות בסוריה הפכה אסמה ליקירת המערב. היא אירחה את מלך ספרד והתארחה אצל מלכת אנגליה. אינספור כתבות מחמיאות פורסמו על היפהפייה מדמשק, אשר סומנה כסמל אופנה. אך השיא היה כאשר מגזין האופנה "ווג" בחר להקדיש כתבה נרחבת לאישה, שאותה הגדיר "ורד במדבר". הכתבה המחמיאה כי "הגבירה הראשונה של סוריה היא אישה דינמית, שנמצאת בשליחות - להיות משואה של תרבות וחילוניות באזור שיושב על חבית של אבק שריפה. אסמה רוצה לתת פנים מודרניים למשטרו של בעלה".

צילום: אי-אף-פי
''בשנתיים שחלפו מאז החתונה, אסמה הפכה מדמות לא מוכרת עבור הסורים לסוג של סמל'' צילום: אי-אף-פי
לונדון לא מחכה לה

גם התמונות הציגו אידיליה משפחתית. אסמה, בבגדי מעצבים, יושבת על הרצפה ומשחקת בלגו עם בתה זיין. בשאר, בג'ינס משופשף וטי-שירט שחורה, כורע אף הוא על הרצפה, ומשחק בלגו עם הבן הבכור, חאפז. לבני הזוג אסד יש שלושה ילדים. בראיון ל"ווג" סיפרה אסמה כי היא מחנכת אותם לערכי הדמוקרטיה. "כולנו מצביעים על מה אנחנו רוצים והיכן", היא אמרה והצביעה על נברשת עשויה מגזירי חוברות קומיקס. "במקרה הזה הפסדנו בהצבעה: שניים נגד שלושה", היא אומרת, ומתכוונת לכך שהילדים החליטו בשבילה ובשביל בשאר.

הכתבה האוהדת פורסמה בחודש מרס שעבר, ימים ספורים לפני שהחלו ההפגנות נגד בשאר. הטון הסימפטי של הכתבה וההתעלמות המוחלטת של הכתב ממצב זכויות האדם בסוריה עוררו זעם רב בקרב סורים וזרים כאחד. "אני וחברי רתחנו כאשר היא סיפרה שהיא מנהלת את הבית לפי עקרונות דמוקרטיים", ציטט "הגרדיאן" עורכת דין סורית, שהעדיפה להישאר בעילום שם, "מעניין אותי לדעת מה יש לה לומר על האירועים האחרונים. האם היא לא רוצה שילדיה יגדלו במדינה חופשית ודמוקרטית, עם אותן אפשרויות שהיא קיבלה כילדה?".

"ווג" ניסה להגן בהתחלה על פרסום הראיון, אולם מאוחר יותר, כאשר ההרג בסוריה גבר, החליט לגנוז אותו לחלוטין. הכתבה נמחקה מאתר האינטרנט של "ווג", תוך ניסיון להעלים כל זכר ממנה. הביקורת נגד אסמה, לעומת זאת, רק הלכה וגברה. אנשי אופוזיציה סורים הקימו דפי פייסבוק שכותרתם "היכן אסמה אסד" ותהו כיצד היא, בעלת הפרופיל התקשורתי הגבוה, נעלמה לחלוטין מן העין.

חוסר הנוכחות הבולט של אסמה במהלך החודשים האחרונים בסוריה הוליד גל שמועות, שהסתיים - בסופו של דבר - בפרסומים בתקשורת זרה. ב-10 בינואר השנה דיווח "הטלגרף" הבריטי, מפי "מקור דיפלומטי ערבי בכיר", כי אסמה הגיעה ללונדון. "ברגע שהאלימות בסוריה החלה לגאות, היא קיבלה אזהרה לעזוב במהירות האפשרית", טען המקור הערבי, "התגובה הראשונה שלה הייתה לעזוב ללונדון, כי המשפחה שלה נמצאת שם". לדברי המקור, עזיבתה נעשתה בחשאיות מוחלטת. "באופן טבעי, הנוכחות שלה בלונדון מהווה מבוכה עצומה לבריטים, לכן אף אחד לא פרסם את זה", אמר הגורם.

בהמשך דיווחו כלי תקשורת ערביים כי אסמה ביקשה לצאת מסוריה מהר ככל הניתן והקפידה לא להופיע בפומבי. בשלב מסוים, כך סיפרו, היא ביקשה את סיועו של השגריר הבריטי בדמשק בשל העובדה שהיא מחזיקה בדרכון בריטי. מאהר, אחיו של בשאר, סירב לתת לה לעזוב, ורק לאחר התערבותו של בשאר הסכים לכך. "אסמה ושלושת ילדיה נמצאים כעת בלונדון", טען הגורם האנונימי, "הם מתגוררים בווילה של הוריה, פוואז אח' רס וסחר אל-עטרי. הבית נמצא תחת אבטחה של היחידה ללוחמה בטרור ושל הסקוטלנד יארד, מחשש למעשי נקמה נגדה".

גל השמועות התגבר והחל לתאר משבר של ממש ביחסי בשאר-אסמה. "השניים התגרשו בגלל מחלוקת על ההרג בסוריה", טענו גורמים ערביים אנונימיים, "אסמה החליטה לנתק את עצמה מבעלה ומגורלו, כדי לא לסיים כמו סוזאן מובארק, לילא טראבלסי (רעייתו של נשיא תוניסיה המודח) ורעיותיו של קדאפי. אסמה נמצאת כעת בלונדון עם שלושת ילדיה. היא הגישה בקשה למשמורת מלאה על הילדים".

רצתה להיות נסיכה

יומיים לאחר הפרסום הוכיח אסד כי הוא קשוב לתדמיתו הציבורית. הוא אולי לא מוטרד מכך שהוא מצטייר כמי שהורג את עמו, אך הנשיא הסורי בהחלט לא אהב את העובדה שהתקשורת מנסה למצוא סדקים במשפחת השלטון. כדי להעביר מסר הפוך, בחר אסד בהפגנה "ספונטנית", שערכו מאות אלפים מתומכיו באחת הכיכרות בדמשק. מאות אלפים מתומכיו של אסד התקבצו בכיכר אל-אומיין בדמשק. "העם רוצה את בשאר אסד", צעקו התומכים ונשבעו אמונים למנהיג לנצח נצחים.

לפתע, בלי הכנה מוקדמת, הגיע אל עצרת הרחוב גם אסד עצמו, כדי להוכיח שהוא אינו מסתגר, הוא חלק מהציבור, הוא נהנה מהתמיכה ויש ביכולתו לצאת לטייל בעיר. "כאשר שמעתי שהחלטתם לצאת לרחובות, חשתי רצון עז להיות איתכם כאן בדמשק, בירת סוריה", אמר אסד לקול צהלות ההמונים. "העם הסורי יתגבר, בלי כל ספק, על המזימה שנרקמה נגדו", הבטיח .

אך אם לא היה די בהופעתו של אסד, גם אסמה הייתה לצדו, מסוגננת כתמיד, הופעה ראשונה מאז החלו האירועים במדינה. בווסט ורוד וכובע צמר אופנתי היא הקפידה לחייך ולשמור את התדמית הזוהרת שלה. שניים מילדיה - חאפז (10) וזיין (8) - התלוו אליה, ולא משו ממנה. אסמה הקפידה לחבק אותם, כמו הייתה מגוננת עליהם. "אמא'לה והילדים באו למחוא כפיים לאבא הדיקטטור", כתב בלעג איש אופוזיציה סורי בחשבון הטוויטר שלו.

הופעתה של אסמה לצד בעלה חיזקה עוד יותר את הכעס נגדה, את התחושה שהיא מעניקה גיבוי למשטר, זאת למרות ההערכות שהיא אינה מעורבת כלל בקבלת ההחלטות: שבט אסד, כך לפי הדיווחים, אינו מתחשב בדעותיה. אחותו הגדולה של בשאר, בושרא, סבורה שאסמה מופיעה יתר על המידה באמצעי התקשורת ודואגת להצטלם לצדו של בעלה. גם מאהר, אחיו של בשאר, הממלא תפקידי מפתח בצבא, מהווה השפעה גדולה יותר. עם זאת, עבור הסורים המשיכה אסמה להיות כתובת לגיטימית לתלונותיהם. "היא אשתו של דיקטטור", אומרת פעילת זכויות אדם סורית, "אני לא מבינה איך מישהי שנשואה לאדם כזה יכולה לתאר אותו כרפורמטור".

"אף אחד לא יכול לדעת מה מתרחש מאחורי דלתות הארמון", אמר לרשת סי אן-אן החוקר האמריקאי אנדרו טאבלר, שהתגורר בסוריה בין השנים 2001 ל-2008 ועבד גם עם אסמה אסד, "אבל אני בספק אם היא חשה שיש לה שליטה, או שתהיה לה השפעה כזו או אחרת על המעשים של בעלה". עם זאת, טאבלר הודה שנראה שהיא ממשיכה לעמוד לצדו של בשאר. "יש שני צדדים לאסמה", אומר טאבלר, "היא אישה מודרנית, בהחלט שונה מיתר הנשים של המנהיגים הערבים. אבל היא גם אוהבת את החיים הטובים. היא רצתה להיות נסיכה".

צילום: אי-פי
יש שני צדדים לאסמה'', אומר טאבלר, ''היא אישה מודרנית, בהחלט שונה מיתר הנשים של המנהיגים הערבים. אבל היא גם אוהבת את החיים הטובים'' צילום: אי-פי
נותרה ללא הבעה

תחושות קשות יותר התעוררו בעקבות פגישה שקיימה אסמה לפני כשלושה חודשים עם קבוצת פעילי זכויות אדם, שמנסים לסייע לנפגעים בסוריה. "סיפרנו לה על הרג המפגינים", אמר אחד המתנדבים ל"אינדיפנדנט", "סיפרנו על המתקפות של הכוחות הביטחון. על הדרך שבה הם מושכים פצועים מתוך רכבים ומונעים מהם להגיע לבית חולים. אבל לא הייתה שום תגובה מצדה. היא לא הגיבה בכלל. זה היה כאילו אני מספר לה סיפור רגיל, משהו שקורה בכל יום".

המתנדב הסורי התקשה להבין את האדישות של אסמה. "היא שאלה אותנו על הסיכון בעבודה שלנו בשל הנסיבות הקיימות", הוא אומר, "אבל כשסיפרנו על הדברים שבעלה ושירותי הביטחון שלו עושים, היא נותרה ללא הבעה. היא יודעת מה קורה כאן. הכל מתפרסם בחדשות. זה בלתי אפשרי לא לדעת".

בשבועות האחרונים החליטו פעילי אופוזיציה סורים להוריד את הכפפות ולתקוף גם את הגברת הראשונה. הפעילים הסורים, בתיאום עם גורמים אירופיים, מנסים לצרף את אסמה לרשימה השחורה של אישים סורים שהוטלו עליהם סנקציות בינלאומיות. "בראש ובראשונה אנחנו רוצים לשמור על כספי העם הסורי, כי הבכירים מנסים להבריח את הכספים הללו באמצעות נשותיהם, משפחותיהם ומקורביהם", מסרה פעילת האופוזיציה בהיה מארדיני. "זה יהיה טיפשי להקפיא נכסים של בשאר אסד ושל בכירים סורים אחרים, בלי להקפיא את הנכסים של נשותיהם ויתר בני המשפחה".

איש העסקים הסורי פידא א-נאג'ע, המתגורר באירופה, מסר לעיתון "א-שרק א-סעודי" כי אסמה הבריחה לאחרונה כמויות של זהב אל מחוץ לסוריה. במקביל, היא מנסה להיפטר מנכסים שהיא מחזיקה במדינות ערב ובאירופה. "משפחת הנשיא הסורי משקיעה מאמצים גדולים כדי להעביר כספים מבנקים סורים באמצעות חברים ואנשי עסקים לבנונים", אמר א נאג'ע, "הם מנסים להיפטר מחברות ששייכות לאסמה". בין היתר, סיפר, מנסה אסמה למכור את מניותיה בחברה אירופית לייצור שמנים.

סוריה, כזכור, הייתה אבן הדומינו הרביעית שהחלה להתנדנד בעקבות תמורות "האביב הערבי". אחרי בן-עלי בתוניסיה, מובארק במצרים וקדאפי בלוב, הגיע תורו של בשאר. באמצע מרס 2011, לאחר מספר שבועות של מחאה לא אפקטיבית, פרצו הפגנות ענק בעיר דרעא, בדרום המדינה, בעקבות מעצר בני נוער שריססו גרפיטי. כוחות הביטחון הגיבו בכוח, הרגו עשרות, אך גם יצרו ניצוץ שהצית מוקדים נוספים בכל רחבי המדינה. בח' ומס ובחמאת, בפרברי דמשק, בדיר א-זור, בחאלב ובאידליב יצאו מאות אלפים לרחובות, להפגין נגד בשאר.

צילום: אי-פי
''היא יודעת מה קורה כאן. הכל מתפרסם בחדשות. זה בלתי אפשרי לא לדעת'' צילום: אי-פי

המשטר הסורי, מצדו, הגיב באגרוף של ברזל. בשאר, למוד ניסיונם של שאר השליטים המודחים, העדיף לבחור בדרכו של קדאפי ולדכא בכוח, במקום לפרוש מרצון כמו מובארק. כוחות הביטחון, המודיעין והמשטרה הפעילו אלימות קשה נגד המפגינים, וכשזה לא הספיק, נשלח הצבא אל מרכזי הערים. אסד הפעיל צלפים, טנקים, תותחים, מסוקים ואפילו ספינות קרב נגד בני עמו. כאמור, למעלה מ-5,000 בני אדם נהרגו מאז, כך לפי נתונים של האו"ם. עוד אלפים נעצרו ועברו מסכת של עינויים והתעללות.

האלימות הקשה לא פגעה בנחישות של המפגינים, אך גם המשטר - עד עתה - נותר יציב. בתוך הצבא נרשמו עריקות של חיילים, אך להבדיל מלוב, לא התרחשו עריקות של יחידות שלמות. עם זאת, המורדים הצליחו לגבש מסגרת גרילה, בשם "הצבא הסורי החופשי", שהחל להשיב אש נגד כוחות המשטר. במקביל התגבשו גופי אופוזיציה מאורגנים יותר, מיליטנטיים ונחושים בהשקפתם, ואלו תפסו מקום בטורקיה, אשר הפנתה עורף לאסד ובחרה לסייע ליריביו.

גם מדינות ערב, מצדן, הוכיחו כי הן קשובות לדעת הקהל הערבית ולרוח האביב הערבי. סוריה סולקה מהליגה הערבית וסנקציות הוטלו עליה. בניסיון להקל את הלחץ, הסכים בשאר ליוזמה ערבית לשליחת צוות משקיפים מטעם הליגה הערבית.

בימים אלה שוקלת הליגה הערבית לבטל את פעילות המשקיפים, אשר נכשלו בהפסקת האלימות. ההערכה היא כי בשלב הבא יפנו מדינות אל מועצת הביטחון, ויבקשו ממנה לסייע בפתרון המשבר בסוריה. עם זאת, מעורבות צבאית במתכונת דומה ללוב עדיין לא עומדת על הפרק, אך היא קרובה יותר מאשר הייתה אתמול. בנקודת הזמן הנוכחית קשה לנבא אם יוכל משטר אסד לשרוד, אך דבר אחד בטוח: תדמיתה הנקייה, המודרנית והליברלית של רעייתו הוכתמה עד מאוד.

ובינתיים בוחרת האופוזיציה להמשיך לחבוט בה באמצעות דברים שאמרה בעבר. בינואר 2009, במהלך מבצע "עופרת יצוקה", התראיינה אסמה לסי-אן-אן ובאנגלית רהוטה תקפה את ישראל. "המתקפה בעזה היא ברברית", אמרה אסמה, "אנחנו חיים במאה ה-21. היכן בעולם דברים כאלה יכולים לקרות? אך למרבה הצער, זה אכן קורה. אני אומרת בתור אם ובתור בן אנוש, חייבים לשים קץ לזוועות האלה". השבוע נכתב באחד מדפי הפייסבוק של האופוזיציה: "איך את לא רואה שאתם גרועים יותר? אתם הורגים את בני עמכם".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים