"מלך העניים"? חיי העושר של מלך מרוקו
מוחמד השישי הבטיח לשלוט במרוקו כאחד העם. כעת חושף ספר חדש: המלך חי ב-12 ארמונות ומוציא מיליון דולר בשנה על אוכל לחיות
אבל "הוד מלכותו", כפי שאפילו בני משפחתו הקרובים חייבים לקרוא לו, לא צריך לחסוך או להתקמצן על עצמו, משום שנדיבות העם שלו היא ללא גבולות. הוא מקבל 40 מיליון דולר בשנה מכספי הציבור כדמי כיס, שאותם הוא מוציא כראות עיניו, לפי מחברי הספר "המלך הטורף".

הספר , שפורסם החודש בפריז, מאפשר הצצה נדירה לתוך חייו הבזבזניים של אחד המלכים האבסולוטיים האחרונים בעולם. הוא מוציא מיליון דולר בשנה על אוכל לבעלי חיים וסכום גדול כפליים על המלתחה שלו.
אנשי צוותו שוהים ב-12 ארמונותיו כל הזמן, מקפידים שהטמפרטורה תהיה 17 מעלות ומציידים את המקום בכל סוג של מעדן הידוע לאדם, למקרה שהמלך ירצה לקפוץ לביקור. הארמונות עולים למשלם המסים 1.5 מיליון דולר בכל יום, אבל המלך משתמש רק בארבעה מהם.
הראוותנות הזאת מדגישה את המסתורין של האביב הערבי: כיצד הצליחו המונרכיות המושחתות והמופקרות של המזרח התיכון לשרוד את הזעם שהפיל רבים כל כך במשטרים אחרים באזור? מבחריין לירדן, אמירים ומלכים התמודדו עם מחאה.
אולם אף אחד מהם לא נאלץ לברוח, כמו בן עלי התוניסאי, או הוכרח להתפטר, כמו חוסני מובארק המצרי, או נלכד ונהרג כמו מועמר קדאפי, הדיקטטור הלובי לשעבר. המרוקאים מעריצים את מלכם בן ה-48, ששונה מאוד מהדמויות הגריאטריות והמנותקות ששלטו במצרים ובתוניסיה.
בשנת 2002 הוא התחתן עם הנסיכה לאלה סלמה, שהשתתפה בחתונה של הנסיך וויליאם בשנה שעברה והיא הרעיה הראשונה של מלך מרוקאי שזכתה להכרה ציבורית וקיבלה תואר מלכותי. אולם הסובלנות כלפי הבזבוזים של בית המלוכה הולכת ופוחתת, אומרים קתרין גרסייט ואריק לוראן, העיתונאים שחיברו את הספר, שטוענים שהייתה להם גישה למקורות בבית המלוכה.
טקס ההכתרה של המלך בשנת 1999, שבו הוצג לציבור כ"מלכם של העניים", נראה כמו זיכרון רחוק. "המלך מידאס", שאינו מסתפק בריקון קופת המדינה, חולש גם על הכלכלה. כיום מבקריו מכנים אותו "מנכ"ל מרוקו בע"מ", משום שהוא שולט בחלק גדול כל כך של החקלאות והתעשייה של המדינה באמצעות חברות אחזקה מלכותיות.
הונו
האהבה שלו למותרות ניכרת באוסף המכוניות הנוצץ שלו. "כמעט בכל בוקר הוא דורש שיציגו לו כתריסר מתוך אוסף המכוניות כדי שיוכל לבחור באיזו מהן הוא רוצה להשתמש. פרארי, אסטון מרטין, מייבאך. . . יש לו מבחר די מרשים".
גם בתחום הביגוד, רק הטוב ביותר מספק אותו. על פי דיווחים, בעבר הוציא 55 אלף דולר על מעיל קשמיר בלונדון. בנסיעות לחו"ל לא נדיר למצוא אותו בחברת 300 אורחים המפוזרים בכמה מטוסים. במטוס הפרטי שלו יש לו חדר כושר משלו.
את סגנון החיים הראוותני מלווה מזג לא יציב וקפריזי. המלך, שאביו המלך חסן נהג להכות אותו קשות, ידוע כבעל התקפי זעם, שבמהלכם הוא מתעמר בעוזריו. אף אחד מהדברים האלה לא מונע מאישי ציבור צרפתים לרצות בחסדיו: לרבים מהם, כמו דומיניק שטראוס-קאהן, הפוליטיקאי הסוציאליסט שהסתבך בשערוריות, יש דירות נופש במרקש. את ז'אק שיראק, נשיא צרפת לשעבר שהיה חברו של אביו של מוחמד, ניתן למצוא לעתים קרובות לצד הבריכה במלון "גאזל ד'אור" בטארודאנט.

אולם התמיכה הצרפתית לא מרככת את ההמונים, ומוחמד, באופן מתוחכם, הקדים רפואה למחאת האביב הערבי על ידי כך שערך מחדש את החוקה של מדינתו והעניק כוח רב יותר לנבחרי הציבור. על פי החוקים החדשים, הוא שמר על שליטתו בביטחון, בצבא ובענייני הדת. הוא יודע שהעם שלו כועס.
על פי מברקים של השגרירות האמריקאית שנחשפו ב"וויקיליקס", השחיתות המשתוללת חדרה גם לארמון. שגריר אחד התלונן במברק לוושינגטון על "תאוות הבצע הדוחה של מקורבי המלך".
"המדינה עושה שימוש במוסדות חשובים של המדינה כדי לסחוט שוחד במגזר הנדל"ן", אמר איש עסקים מרוקאי המצוטט באחד המברקים. מיותר לומר שהארמון מתייחס בביטול לטענות אלה וטוען שמדובר בשקרים מחוצפים.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
