אחרי ההשחתה החמורה: תקומת העיר הנבטית

באוקטובר 2009 ביצעו ונדליסטים פוגרום באתר הארכיאולוגי העתיק בנגב. קשתות בנות אלפי שנים נופצו, עמודים הופלו והקירות רוססו. אתמול מלאכת השיקום הסיזיפית, שעלותה מיליוני שקלים, נכנסה לשלב האחרון. רשות הטבע והגנים: "אנחנו בונים מחדש"

עדי חשמונאי | 20/3/2012 10:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני כשנתיים וחצי הזדעזעה המדינה מההשחתה חסרת התקדים של האתר מן המאה השלישית לפנה"ס עבדת שבנגב, שבשנת 2005 הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשל חשיבותו למורשת המשותפת לאנושות, ואתמול החל השלב האחרון בשיקום הסיזיפי והמורכב של האתר ההיסטורי.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

על הגבעה שבין שדה בוקר למצפה רמון, שעליה עומדת עדיין העיר הנבטית הקדומה והמשתקמת לאטה, התייצבו אתמול מנופים והחלו לבנות מחדש את עמודי הכנסייה הדרומית; חוליה אחר חוליה, שכל אחת מהן שוחזרה בניסיון להעתיק את חוליות הענק המקוריות של עמודי הכנסייה, אשר שרדו מהתקופה הנבטית והרומית.

"זו הייתה ההשחתה החמורה ביותר של אתר ארכיאולוגי בארץ מאז קום המדינה, ולא במקרה אנחנו כבר יותר משנתיים עומלים על שיקום המקום", אמרה אתמול אורית בורטניק, הממונה על תחום השימור של רשות הטבע והגנים במחוז דרום.
צילום: רשות הטבע והגנים
אוקטובר 2009. הקירות העתיקים נפגעו צילום: רשות הטבע והגנים
הממשלה הזדעקה

עבדת הוקמה על ידי הנבטים במאה השלישית לפני הספירה וזכתה לעדנה גם בתקופה הביזנטית. היא נחשבת נקודת ציון חשובה על "דרך הבשמים" הקדומה הנמצאת בתחומי ישראל, והשנייה בחשיבותה אחרי פטרה הירדנית. במסלול שעבר דרך שמונה ערים נבטיות הועברו בשמים כדוגמת מור ולבונה, תכשיטים ובדים יקרים, שמסלולם היבשתי החל בתימן, עבר דרך ערב הסעודית, ירדן וישראל והסתיים בנמל עזה. משם הועברו הסחורות המזרח-תיכוניות על ספינות למדינות אירופה.

עבדת נקראה על שמו של מלך הנבטים, שעל פי כתבים

עתיקים הועלה לדרגת אל לאחר מותו ועל פי ההערכות אף קבור במקום. בתקופה הביזנטית, במאה השלישית והרביעית לספירה, עבדת נהנתה מתמיכה כלכלית וצבאית בשל היותה עיר גבול לאימפריה.

חשיבותה הארכיאולוגית של העיר נעוצה בדרגת ההשתמרות של המבנים העתיקים שעמדו על תלם במשך אלפי שנים. ביניהם: שתי הכנסיות העתיקות ביותר בארץ שהושחתו בצורה חמורה, מזבח שיש אותנטי ומקורי בלב הכנסייה הנחשב החשוב ביותר בעיר, עמודים, כתובות שיש, גת עתיקה, ספי כניסה, כותרות מקוריות, מדרגות ועוד.

צילום: יהודה לחיאני
עבודות השיקום בגן הלאומי עבדת צילום: יהודה לחיאני

אנשי רשות הטבע והגנים, הרגילים לראות מדי פעם חבלות והתנכלויות לאתרי מורשת ועתיקות, נדהמו לגלות את ממדי ההשחתה שהיו לדבריהם חסרי תקדים בחומרתם: קירות האתר והשלטים רוססו, עמודים וקשתות הופלו, מזבח השיש ואלמנטים ארכיאולוגיים עדינים שחלקם היו היחידים מסוגם בארץ הוחרבו. הממשלה שהזדעקה הזרימה כתשעה מיליון שקל לשיקומו של האתר. צוות של 12 אנשים שיקם את כל הקירות והעמודים שהושחתו על ידי כתובות גרפיטי בשיטת ניקוי בקרח יבש.

"התחלנו לשקם את הכנסייה הדרומית שספגה מכה קשה מאוד אחרי שאלמנטים עתיקים נדירים נופצו", סיפרה אתמול בורטניק. "חיפשנו אבנים שיהיו דומות לאבנים האותנטיות, ששרדו אלפי שנים עד אותו לילה ארור. בחודשיים האחרונים הייתה עבודת הכנה של יציקת התשתיות, והיום אנחנו מחזירים ובונים את העמודים מחדש". לאחר המקרה נעצרו שני צעירים בדואים כחשודים במעשה ההשחתה והוגשו נגדם כבר ב-2009 כתבי אישום חמורים, אך משפטם לא נפתח עד היום.

מצלמות אבטחה

הפעם האתר יהיה תחת מעקב של מצלמות אבטחה שיפעלו 24 שעות ביממה וישדרו תמונות לחדר בקרה בשידור אלחוטי. כמו כן, תאורה חדשה ואמנותית תותקן על בסיס המערכת הקיימת שניזוקה ותותאם למצלמות האבטחה, אך תחובר גם למערכת הראשונה בארץ לניטור אקולוגי של השפעת התאורה על פעילות עטלפים במקום.

שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "מתוך מחויבותנו למורשת הבנויה של ארץ ישראל וכחלק מחובות המדינה והרשות באתר כזה, לא נרתענו מלהשקיע משאבים רבים כדי לשקם את האתר ולהבטיח שמקרה כזה לא יישנה לעולם".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום איכות הסביבה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים