לוב: אלפי אסירים נמלטים ברחובות
מיד אחרי פרוץ ההתקוממות נגד משטר קדאפי, נטשו השומרים את בתי הסוהר פתוחים. כעת 26 אלף עבריינים מסתובבים חופשי
ב-15 בפברואר בשנה שעברה, בערך חודש אחרי תחילת ההתקוממות, הדלתות של רוב בתי הכלא במדינה החלו להיפתח, ואלפי פושעים נמלטו. לדברי בכירים בממשלה, כ-26 אלף פושעים (אסירים פוליטיים הוחזקו במתקנים נפרדים שנותרו סגורים) ריצו את עונשם כשהחלו הבריחות. כמעט 200 מבין הנמלטים עמדו בפני עונש מוות על פשעים חמורים, כולל רצח".

הייתה פאניקה מחוץ לבתי הכלא", אמר דיאדין באדי, שבתחילת המהומות בשנה שעברה היה אחראי לשבעה מתקני כליאה מראס לנוף, דרך סירט ועד מיסרטה. "השומרים ברחו. לא הייתה אבטחה, לא היו סוהרים. לא רצינו להתמודד עם מהומות".
בטריפולי , הקולונל מועמר קדאפי כבר החל לשחרר אסירים בתקווה שהם יצטרפו לשורות הצבא שלו. באזורים אחרים אי-היציבות הותירה לסוהרים אפשרויות מועטות. באדי אמר שהמון זועם החל להתקהל מחוץ לבתי הכלא שבאחריותו.
קרובי משפחה החלו לדרוש את שחרור יקיריהם שרבים מהם, לדברי באדי, ריצו עונשים מוגזמים או ישבו בכלא בגלל אישומים מפוברקים. "חיכינו לפקודות מטריפולי, אבל לא שמענו מילה, כך שמצאנו פתרון בעצמנו", אמר .
אנשי הסגל המועטים שנותרו החלו לשחרר אסירים בקבוצות של עשרה בכל פעם. מי שהואשמו ברצח נשארו במעצר יומיים נוספים כדי להגן על הציבור ועליהם באותה מידה. אבל במצב של היעדר אבטחה, אנשי צוות, כסף או מזון, לבאדי לא נותרה ברירה אלא לשחרר גם אותם.
באדי אמר שהיו כאלה שהיססו לעזוב מחשש לנקמת דם. הוא נזכר באדם אחד שהתחנן להישאר, אבל לא נותר איש שיוכל לאבטח את המבנה. הפשע שלו היה שרצח אם ושני ילדיה. יומיים אחרי שחרורו הוא נמצא מת. כשהמלחמה החריפה, לא היה אפשר לדעת כמה אנשים נוספים היו קורבנות לגורל דומה. מאות הצטרפו למורדים בחזית. כמה הגיעו לדרגות פיקוד. רבים נהרגו בקרב. אחרים פשוט ברחו, ומקום הימצאם אינו ידוע.
עם כמויות הנשק הקל המצויות ברחובות לוב כיום, נוכחותם של אסירים נמלטים היא כוח מערער. מפקד משטרת מיסרטה מוחמד א-שריקצ'יה אמר שאף שפושעים אלה מהווים את אחד האיומים הגדולים על העיר, הרישומים הישנים נעלמו כשבית המשפט של מיסרטה הופצץ ואחר כך שימש את כוחותיו של קדאפי. אי אפשר לעצור את האסירים לשעבר, ולא משנה כמה חמור היה פשעם. "יש כיום פושעים משוחררים, והם כולם חמושים", הוא אמר.
א-שריקצ'יה אמר שרבים מאלו שהצטרפו למורדים "מתו מות קדושים וכיפרו על פשעיהם". אולם אחרים ניצלו את המלחמה כדי לאגור כלי נשק ולהמשיך בפעילותם הפלילית. גם מקרב אלה שמפרים את החוק
בדוח שפורסם בתחילת החודש הביע האו"ם חשש ממערכת הענישה המתפתחת בלוב ומהיכולת שלה להתמודד עם דיכוי העבר. "מערכת הענישה סובלת מתדמית של כלי שבו נעשה שימוש לצורך דיכוי", נכתב בדוח. "החוקים הלוביים הקיימים יצטרכו לעבור תיקון. רוב העצירים עדיין מוחזקים מחוץ למסגרת החוק למרות המאמצים להשתלט על המערכת".
במובנים מסוימים, מערכת החוק המתפתחת משקפת את זו שהתקיימה במשטר הקודם, שבמסגרתו אנשי כוחות הביטחון "נהנו מחסינות מוחלטת", כך לפי דוח האו"ם. מאז סוף המהפכה גם המשטרה וגם מיליציות המורדים לשעבר מנהלות את הצדק על פי דרכן באותה "אווירה של חסינות".
בשעה שאנשי כוחותיו של קדאפי נרדפים ונכלאים, עד כה בלי אישומים רשמיים או גישה לסיוע משפטי, אנשי הכוחות המהפכניים המבצעים פשעים לא נענשים. דוח האו"ם ציין הבדל משמעותי אחד: מבצעי הפשעים הם בודדים או קבוצות עצמאיות הפועלים על דעת עצמם ולא "כמערכת ברוטלית השואבת את כוחה מהממשלה המרכזית ".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
