נזקי פייסבוק: יותר בני נוער פונים לעזרה

כמות בקשות הסיוע של בני נוער עלתה בכ-20 אחוז בשל הדינמיקה החברתית ברשת. הפניות ברובן על רקע תופעות אלימות מינית או בריונות

יובל גורן | 4/4/2012 7:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זה היה רק עניין של זמן עד שעבריינות הנוער תחלחל גם לפייסבוק: בשנה החולפת נרשמה עלייה של כ-18 אחוז בפניות של בני נוער לעזרה על רקע תופעות של בריונות, חרמות ואלימות מינית, שאליהן נחשפו ברשת החברתית הפופולרית בעולם - כך עולה מהדוח השנתי של עמותת "עלם" לנוער בסיכון שמתפרסם היום.
נשיאת
נשיאת "עלם", נאוה ברק משיקה את דגל התקווה לצד הנשיא פרס צילום: איציק בירן

בשנים האחרונות מתרבים הדיווחים על תופעות חברתיות קשות, לרבות אלימות, זנות והימורים, שאליהם נחשפים בני נוער שמבלים שעות רבות מדי יום מול המחשב.

השיא השלילי נרשם בשנה האחרונה, אז נרשמו שני מקרים טראגיים במיוחד, כששני בני נוער שמו קץ לחייהם לאחר שהושפלו על ידי חבריהם בפייסבוק. הדוח השנתי של עמותת "עלם", שהוגש אתמול לנשיא המדינה שמעון פרס, מגלה כי לדיווחים הללו יש אחיזה ממשית ומדאיגה במציאות.

"נתון זה מדאיג ביותר, שכן הוא מצביע על עלייה במצוקות שאותן חשים בני נוער גם במרחב הווירטואלי", אמרה נשיאת "עלם", נאוה ברק, "וזאת בלי שיזכו למענה מתאים בשל העובדה כי מדובר בזירה סגורה שמבוגרים מודרים ממנה ואינם לוקחים בה חלק".

לדברי ברק, "תופעות מסוכנות אשר קיבלו ביטוי בעיקר ברחוב ובזירות מחוץ לבית, הופכות לנפוצות יותר בזירה האינטרנטית ומכניסות למעגל הסיכון בני נוער רבים הנחשבים נורמטיביים".

מעבר לעלייה החדה בכמות הפניות על רקע מצוקה ברשת, הדוח מגלה כי חלה עלייה תלולה בהרבה, של כ-50 אחוז , במספר בני הנוער מתחת לגיל 14 שפנו השנה בבקשה לסיוע על רקע שימוש בסמים ובאלכוהול, דיווחים על אלימות פיזית ויחסים עם ההורים. בשנת 2011 לא פחות מ-2,400 בני נוער מתחת לגיל 14 נזקקו לעזרת "עלם", לעומת 1,600 בלבד בשנת 2010.

עוד נרשמה עלייה ניכרת בקרב ילדים בגילאי 12 ומטה שפנו למרכזי המידע והתמיכה לבני נוער - "הפוך על הפוך". כמו כן, נרשמה עלייה של 13 אחוז במעורבות בני נוער באירועי אלימות פיזיים ומיניים, הן כקורבנות והן כתוקפים.

בנוסף, דוח "עלם" מגלה כי במהלך השנה האחרונה נרשמה עלייה של כ-15 אחוז במספר הצעירים מעל

גיל 18 שפנו לסיוע על רקע צריכת אלכוהול וסמים (19 אחוז), יחסים עם המשפחה (16 אחוז), עיסוק בזנות והיעדר קורת גג (15 אחוז) וקושי כלכלי (11 אחוז).

לדברי מנכ"לית "עלם", אפרת שפרוט, נתון זה מעיד על יותר ויותר צעירים הנמצאים ללא מסגרת חינוכית, צבאית או תעסוקתית ואף ללא קורת גג, ועל היעדר פתרונות קהילתיים ומוסדיים רלוונטיים לצעירים אלו. "ההנחה היא כי מגיל 18 בני הנוער בישראל מתגייסים והצבא ידאג להם, אבל בפועל המציאות שונה", הסבירה.

במקביל לפרסום הדוח השיקה אתמול העמותה את מבצע "דגל אורות התקווה" המסורתי, שמתקיים זו השנה התשיעית - הפעם ברשת - במטרה לסייע לעשרות אלפי בני נוער בסיכון להשתקם ולמצוא את מקומם בחברה.

לתרומת עשרה שקלים והדלקת נורה בדגל היכנסו לאתר www.hadegel.org, שלחו אס-אם-אס עם המילה "עלם" למספר 2886 או חייגו ל-2886*.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים