עלייה בתלונות על שופטים: המצב מטריד

הדוח לשנת 2011 שפרסם היום השופט בדימוס אליעזר גולדברג, חושף: 30% מהתלונות המוצדקות – על התנהגות לא ראויה של שופט

נועם שרביט | 1/5/2012 13:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"שופטים חכמים ונבונים יודעים את התורה כולה, אבל לעיתים כשזה נוגע להם, ישנו איפול על כל הידע והתורה שהם יודעים". כך אמר נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, במסיבת עיתונאים שקיים לרגל הגשת הדוח השנתי לשנת 2011.

נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס גולדברג
נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס גולדברג צילום ארכיון: פלאש 90
גולדברג התייחס בדבריו להתנהגות השופטים. "לא רק שאין ירידה בתלונות הנוגעות להתנהגות בלתי ראויה של שופט, הן באולם והן בהתבטאויות לא ראויות בפסקי דין, השנה הן מהוות 30% מהתלונות המוצדקות. זה מטריד אותי".

גולדברג כתב בדוח כי "לא אחת נעוצה התנהגות בלתי ראויה של שופט בהתנשאות חסרת טעם, בחוסר רגישות, בהפעלת לחץ על הצדדים להתפשר, ובאי הטמעת הרעיון שלא די בכך ששופט יהיה ניטרלי, עליו גם לשדר ניטרליות".

לדבריו, "על השופטים להפנים כי הם ערבים זה לזה בשמירת תדמיתה של המערכת. ואכן, רוב רובם של השופטים ערים לכך ומקפידים בכגון אלה. ואף שמיעוט הוא שמקלקל את השורה, אין להשלים עם מציאות זו, והיא חייבת תיקון". עוד אמר הנציב, כי "אנו יכולים להתגאות במערכת השיפוטית שלנו, אבל יש גם שופטים שמפרים את הכללים".

גולדברג הוסיף כי הוא מודע לטענות של שופטים שהוא קשוח מדי בביקורתו. "אני מודה באשמה", אמר. "התפקיד שלי אינו להגן על המערכת כשלא צריך. כשצריך – אני מגן. המצפון שלי עובד 24 שעות ביממה.

זה תפקיד קשה וכפוי טובה וצריך לעשות אותו עם שכל וגם עם לב".

ב-2011 חלה עלייה משמעותית של כ-12% בשיעור התלונות שהוגשו לנציבות, אולם בד בבד חלה ירידה חדה של 23% בשיעור התלונות המוצדקות. השנה הוגשו יותר תלונות מצד עורכי דין ופחתו התלונות מקרב הציבור הרחב.

לפי הדוח, שתיים מתוך 26 התלונות שהוגשו נגד שופטי העליון, נמצאו מוצדקות: האחת נוגעת להרכב שופטים שהתעכב ארוכות בפרסום נימוקים לפסק דין שניתן באולם, והשנייה לכך שהעליון דן בערעור מבלי שכל המתדיינים בהליך המקורי זומנו אליו.

"החובה לנהוג באיפוק חלה גם במקרים קיצוניים"

תלונה נוספת שהבירור בעניינה מוצה נוגעת לשופט העליון חנן מלצר. את התלונה הגיש אדם שנתפס כשהוא מסתנן לישראל והגיש בקשת רשות ערעור על החלטת המחוזי בעניינו.

גם בחלוף ארבעה חודשים מלצר לא נתן החלטה, למרות שהמסתנן שהה במעצר מינהלי כבר שנתיים. את ההחלטה נתן מלצר רק אחרי הגשת התלונה.

גולדברג קיבל את הסבריו של מלצר לעיכוב בפרסום ההחלטה, אך מצא פגם בכך שמלצר התעלם משתי בקשות שהגיש המסתנן בבקשה לתת החלטה בעניינו.

תלונה מוצדקת אחרת נוגעת לבית הדין הרבני, שאילץ מתדיין לומר "אני גולם", רק משום שהתייצב לדיון בלא עורך דינו.

הדיינים הכחישו את התלונה וטענו שהמתדיין התפרץ רבות לדברי הצד השני והקשה על ניהול הדיון. הנציב קבע כי "החובה לנהוג באיפוק חלה גם במקרים קיצוניים".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים