כשכוש במים: הכלבים עוזרים לטפל באנשים
את תכונותיו של הכלב כחבר נאמן אימצו קברניטי הידרוDOG, שיטת טיפול חדישה במים. כיום, הודות להולכים על ארבע, הם עוזרים לעשרות אנשים בעלי מוגבלויות
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
מ-K9Universal, מרכז לימודי לכלבי שרות ותרפיה, מגיעים הכלבים. הפרויקט הטיפולי משלב בין הידרותרפיה לתרפיה ושיקום באמצעות כלבים, והוא פרי שיתוף פעולה בין יריב בן יוסף, מנהל ומייסד המרכז לכלבי שירות ותרפיה בישראל, אוסטרליה וגרמניה, דפנה גולן-שמש, עובדת סוציאלית, תרפיסטית באמנויות ומטפלת בעזרת בעלי חיים וטלשחף דורון המפתחת תוכניות עבודה ואביזרי עזר לעבודה עם אוכלוסיות מגוונות, ומדריכה ומסייעת טיפולית באמצעות כלבי שרות ותרפיה.
"הרעיון בשיטה הטיפולית הידרוDOG, הוא לנצל את יתרונות השהיה במים ואת איכויותיו ויכולותיו של הכלב שעבר הכשרה מתאימה מראש, כדי ליצור קרקע טיפולית ושיקומית המותאמת באופן אינדיבידואלי לכל אדם ואדם בהתאם למטרה אותה הוא מבקש להשיג", מספרת דורון. "ההידרותרפיה במקרה הזה היא הערך המוסף החיוני להנעת וקידום התהליך".

בזמן שהייה במים מאבד האדם כ-2/3 ממשקל גופו, דבר שמאפשר לטפל בסוגים שונים של מכאובים ולהגיע למצבים שונים מבלי להפעיל לחץ על עמוד השדרה והמפרקים. "בזכות האיכויות של המים, כשמטופל שוהה בהם הוא שוכח מהמגבלות, המוגבלויות והכאבים, טווח התנועה שלו גדל והוא מתמסר להרגשה הנעימה והמרגיעה", מסבירה דורון.
"לערך המוסף והחשוב הזה אנחנו מכניסים את האלמנט הטיפולי - הכלבים - וביחד עם אנשי מקצוע מתחומים שונים, כמו ריפוי ופיזיותרפיה, עובדים על השגת המטרות הטיפוליות". בן-יוסף מוסיף כי הקשר עם הכלב מניע באופן משמעותי את המוטיבציה של המטופל לזוז ולפעול, מתוך אותה תקשורת חווייתית ומשחקית.
למי מתאימה השיטה?
בן יוסף: "לאוטיסטים, שאיתם אנחנו עובדים על התמצאות במרחב, לסובלים משיתוק מוחין או מלקות התפתחותית כפיגור שכלי, לפגועי ראש ברמות שונות, לנפגעי פוסט-טראומה, לנכים ונפגעי עמוד שדרה, למי שעבר אירוע מוחי ועוד. חשוב לי להדגיש כי הטיפול בעזרת כלבים משמעותי ויעיל עבור אנשים המפחדים ממים, משום שנוכחות הכלבים ועבודת ההכנה המוקדמת במסגרתה נבנים אמון וביטחון, מאפשרות לפחד להפוך למשני ואפילו להעלם, ולא להשתלט על תהליך העבודה".

לפני עבודתם עם המטופלים עוברים הכלבים תהליך ארוך של עיצוב התנהגותי הכולל אילוף ואימון, ומתפרש על פני חצי שנה. הכלב לקרוא את שפת הגוף של המטופל, את צרכיו, ולדעת להגיב ולסייע בהתאם, תוך מענה לפקודות והוראות הניתנות לו כשהוא במים. "הדבר המשמעותי ביותר בתהליך ההכשרה הוא אימון הכלבים בהתאם לצרכים הספציפיים של כל אדם ואדם", מספר בן יוסף.
"הדבר הראשון שאנו עושים, עוד לפני יצירת הקשר הראשוני, הוא אבחון הצרכים באופן פרטני ומעמיק על פי הבעיות השונות ובהתאם למטרות אותו רוצה להשיג המטופל. רק אז אנחנו מתחילים בתהליך ההכשרה באופן אינדיבידואלי, כשהמטרה הסופית היא שהכלב יוכל להרגיש את המטופל".
כיצד נבנה הקשר הראשוני בין המטופל לכלב וכיצד מתבצע המעבר לתוך המים?
בן-יוסף: "הקשר הראשוני מתבצע מחוץ למים באמצעות מספר מפגשי הכנה הכוללים משחקים ופעילויות של כיף והנאה שנוגעות במטרות הטיפוליות, לאחריהן עוברים למים".
דורון : "חשוב לנו מאוד לא להשאיר את המקומות הרגשיים מוצפים, ולכן אנחנו מעבדים את החוויות ביחד כדי לא להגיע למצב של עליה ושיפור ולאחר מכן ירידה חזקה ורגרסיה. זאת הסיבה לכך שכל התהליך נעשה בהדרגה ובהתאם לצורכי המטופל. רק לאחר שנוצר חיבור ממשי בין המטופל לכלב ונבנית תחושת אמון וביטחון, נכנסים למים. בכל הפעילויות הקשורות לעבודה טיפולית בתחום השיקומי או המוטורי, ישנו הידרותרפיסט שנוכח במקום ושפועל בשיתוף עם מסייע טיפולי או מדריך".

מה כולל תהליך העבודה בתוך המים?
דורון: "הכלב הוא גורם מוטיבציוני. ניתן לעבוד איתו ועם המטופל באופן פרטני או באופן קבוצתי, בהתאם למטרות הטיפוליות. ככל שמתפתח ומעמיק הקשר בין המטופל לכלב, ישנו רצון הדדי לרצות האחד את השני. מוטיבציה זו מביאה את המטופל לעבוד יותר קשה, וזה חלק מהמטרה שלנו בטיפול. פעילות כוללת של עבודה עם כלב תתפרש על פני שעה שמתוכה 40-15 דקות מהפעילות מתבצעת בתוך המים, תלוי במטופל ובכלב. סיום הפעילות הוא חלק חשוב בעבודה והוא יתבצע מחוץ למים, תוך שיחה על מה שהתבצע בתוכם".

אילו סוגי כלבים מתאימים לעבודה וכיצד "משדכים" בינם לבין המטופלים?
בן יוסף: "לברדורים שחורים, גולדנים, סאן ברנרד, ניופאולנד, בולמסטיפ, רועים אוסטרלים, קולי, ג' ק ראסל, פודל וואלש קורגי. כל אחד מהם עובר סירוק וטיפול מקדים על יד ספר מקצועי אחת לשבוע. אנו מקפידים לא להתיש את הכלב ולתת לו זמן לנוח ולהנות. זו הסיבה לכך שאנו מחזיקים מספר כלבים, כל אחד בגודל שונה. התאמת הכלב למטופל נעשית בהתאם למטרה הטיפולית.
"לדוגמה, עבודה ממוקדת הדורשת להניח את כלב על גלשן מצריכה עבודה עם כלב קטן כג'ק ראסל או פודל, בעוד עבודה על עוצמות דורשת כלב שיכול לסחוב מטופל, כגון סאן ברנרד או רועה אוסטרלי. אני חושב שהדבר היפה בתהליך השיקום והטיפולתהליך שהוא גם ככה לא תמיד פשוט וקל, הוא שלצד המטרה הטיפולית ישנה הנאה משחקית וגם עבודה על הקושי ברמה הרגשית. זה בהחלט הישג לא קטן".
