העליון דחה העתירות נגד "חוק האח הגדול"
הרכב בראשות הנשיאה בדימוס ביניש דחה העתירות נגד החוק המאפשר לקבל נתוני תקשורת, אך הדגיש: "יימסרו רק למטרה ממוקדת"

בעתירות שהוגשו נטען בתמצית כי ההסדרים שבחוק פוגעים בזכות לפרטיות באופן שאינו מידתי, וכן כי יש בהם פגיעה בעניינם של בעלי חסיונות – ביניהם עורכי דין, רופאים, עיתונאים ועוד.
בית המשפט העליון, בהרכב בראשות הנשיאה (בדימוס) דורית ביניש, קבע כי החוק אכן פוגע בזכות לפרטיות. עם זאת, קבע בית המשפט כי במציאות הטכנולוגית המודרנית יש לתת משקל מיוחד למורכבותה של הזכות לפרטיות וההגנה שראוי ליתן לה.
בכלל זה נקבע כי הכלים הטכנולוגיים הקיימים בעת הזאת נותנים בידי השלטונות אמצעים מתוחכמים המאפשרים פגיעה בזכות לפרטיות, ומצד שני מסייעים לרשויות בביצוע התפקידים המוטלים עליהן, בכלל זה בהיבטים של אכיפה וסדר ציבורי.
מניעת האפשרות לעשות שימוש בסמכויות אלה, כך קבע בית המשפט, עלולה להותיר את רשויות החוק כשידן על התחתונה, בכלל זה במאבק שהן מנהלות מול קבוצות עברייניות אשר עושות בעצמן שימוש מתוחכם באמצעים הטכנולוגיים החדשים לצורך הגשמת מטרותיהן.
על מנת שהפגיעה הנגרמת בזכות לפרטיות תהיה מידתית, קבע בית המשפט כי יש להפעיל סמכויות אלה באופן המצמצם את הפגיעה, במיוחד בהיבטים הנוגעים לפגיעה בבעלי חסיונות שונים.
כדי למזער את הפגיעה בפרטיות, קבעו השופטים כי יש להפעיל סמכויות אלה באופן המצמצם את הפגיעה, במיוחד בהיבטים הנוגעים לפגיעה בבעלי חסיונות שונים. לשם כך, קבעו השופטים כי קבלת הנתונים תעשה רק במקרים בהם הדבר נדרש לצורך ממוקד וקונקרטי, למשל במקרה של חקירה הנסובה על אירוע ממוקד בעניינו של חשוד או קורבן ספציפיים.
ביחס לקבלת נתוני תקשורת
עורך הדין דן חי מסר בתגובה להחלטת בית המשפט: "העתירות אומנם נדחו, אבל דברי וקביעות בית המשפט הן הישג גדול לזכות לפרטיות. ההגנה על הזכות הייתה נר לרגלי בית המשפט בקביעותיו ובכך חשיבות ההחלטה. בפסק הדין נקבע כי יש לפרש בצימצום את חוק נתוני תקשורת. קביעה זו צריכה להיות נר לרגלי רשויות האכיפה. בכך השגו של פסק הדין. יותר מכך, על המבקשים להרחיב את הסמכויות על-פי החוק ליתן את דעתם שוב להצעתויהם לאור פרשנות בית המשפט והקביעה המוחלטת שלו, לפיה יש לפרש את החוק בצימצום לאור פוטנציאל הפגיעה הרב שלו בזכות לפרטיות".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
