להביט בקנקן ובתוכו: מי רוצה אריזה אורגנית?
בבסיס התפיסה האורגנית נמנעים, במידת האפשר, משימוש באריזות. מה עושים כשאין ברירה? וכמה זה עולה? המלצה: לקנות מהמגדל
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק בפייסבוק
אריזות הפלסטיק והניילונים למינהם מיוצרים בעיקר מחומרים שבסיסם נפט גולמי ותוצריו. אריזות ה"קרטון" שנראות לחלקנו כלא מזיקות, דורשות כמות עצומה של נייר, שמשמעותו כריתת יערות רבים. אבל, לא רק תהליך הייצור הוא שמטריד, אלא גם האופן בו מסיימות האריזות את חייהן, אם בכלל. זכרו, שאריזות המגיעות למזבלות שלנו ולשטחי הטמנה, תופסות לנו שטחים נרחבים. ואלה רק מקצת הנזקים. לא בכדי, מכונות האריזות כ "פצצה אקולוגית מתקתקת".
לפיכך, בבסיס התפיסה האורגנית נמנעים, במידת האפשר, משימוש באריזות. במקומות מכירה של תוצרת אורגנית בלבד, בהם אין חשש לערבוב עם תוצרת שאיננה אורגנית, תוכלו למצוא מזון שאינו ארוז ונמכר בתפזורת.
כשאין ברירה, נעשה מאמץ להשתמש באריזות מתכלות. התקן האורגני הישראלי קובע כי בכל מה שקשור למכירת תוצרת אורגנית, עוסק ייתן עדיפות לשימוש בחומרי האריזה הניתנים למיחזור ואולם הוא לא ישתמש באריזת תוצרת אורגנית: 1. לשיווק לצרכן בחומר אריזה זולת אם הוא חדש ונקי 2. בחומר אריזה המכיל .P.V פוליוויניל כלוריד- חומר שנעשב בו שימוש רחב בתעשייה הכימית.

בתחום האריזות המתכלות אין תקינה מחייבת בארץ ו"איש הישר בעינו יעשה". למרות שקיים תקן ישראלי של מכון התקנים - הוא אינו מחייב, לא עומד תחת בקרה ואינו נאכף. התקן הנפוץ המקובל באירופה ולפיכך גם בארץ הנו EN- 13432. כך, על מנת להיות בטוחים שהאריזה מתכלה יש לבדוק על פי איזה תקן מיוצרת האריזה. עד שיהיה לנו משהו טוב משלנו, חפשו את סמל הOK.Compost של התקן האירופאי. לא פחות חשוב, בדקו את "סוף מסלול החיים" המומלץ של האריזה. העדיפו כמובן, את אופציה שמתכלה בקומפוסט הביתי.

אחד הפתרונות הזמינים למגדלים האורגנים בארץ הנו פרי פתוח ישראלי. יואל בלומנברג, מגדל אורגני במושב עופר בחוף הכרמל ואבנר ענבר, הקימו את חברת אקוג'ו- חברה ישראלית, שמתמחה בייצור אריזות מתכלות. המטרה, לייצר אריזות מתכלות, איכותיות, שימכרו במחירים הוגנים.
בלומנברג וענבר עוסקים בפיתוח וייצור של תערובות חומרי ביו פלסטיק אשר מכונות ECOMP® . האריזות ה"ביו-פלסטיות" עשויות מחומרים המופקים מתירס, סלק סוכר, קנה סוכר, קיקיון, אצות או כל שאריות/פסולת אחרת, חקלאית או מתעשיית המזון.
האריזות בעלות "מראה הקרטון" עשויות מעיסה תאית המופקת מפסולת
אלא, שמדובר בתענוג לא זול. בעוד שבעבר הלא רחוק מוצרי אריזה מתכלים עלו פי שלושה ויותר ממקביליהם, כיום ניתן למצוא מוצרי אריזה תקניים ממשאבים מתחדשים בממוצע של כ -30% מעל מקביליהם הקונבנציונאליים. לדוגמה, בקבוק מ- ,PLA חומצה לקטית מפולמרת, מוצר תקני, מתכלה המיוצר באקוג'ו, נמכר למחלבות אורגניות ב- 15% יותר מבקבוקי PET, העשויים מפוליאסטר המופק מנפט.
על הדרישות המחמירות של רשתות המזון הארופאיות, בעיקר טסקו וסנסבורי, מספר און חן, מנכ"ל חברת ר.א.ן מוצרים טריים, המתמחה בייצור ושיווק תוצרת אורגנית. דרישות אלה, הינן חלק אינטגרלי מהדרישה של הארופאים למוצר בריא ואיכותי. באנגליה,לדוגמה, עלות אריזות הפלסטיק הקמעוניות עולות כשני שקלים לקילוגרם, כאשר מדובר באריזות מתכלות, עלות המארז הנה בין שלושה לשלושה שקלים וחצי לקילוגרם. וכך, אם לדוגמה עלות הייצור של עגבנייה אורגנית הוא שלושה שקלים לקילוגרם, מחיר אריזה קמעונית מתכלה מכפיל את עלות מחירי התוצרת. וזאת, עוד לפני שהמתווכים ורשת המזון גובים גם הם את עמלתם.
ולמי מכם שתהה, רשת המזון לא סופגת את עלות האריזות. הרשת מחלקת את עלויות האריזה בין המגדל לצרכן הסופי. וכך, לא רק שרווחיות המגדל האורגני נפגעת אלא גם התוצרת האורגנית יקרה יותר לצרכן. אם כך, אַלְיָה וְקוֹץ בָּהּ. הרשתות הגדולות עוברות לאריזות מתכלות, לכאורה דבר נהדר. אלא, שבמקום שהרשתות תיקחנה על עצמן את מחיר האריזה, הן מייקרות את מחיר התוצרת, ובכך, גם מרחיקות קהל צרכנים פוטנציאלי, וגם מקשות על המגדלים האורגנים להתקיים. וזה, בלשון המעטה.
אריזה מתכלה או לא מתכלה, הדרך הנכונה ביותר לקניית מזון טרי הוא לקנותו ישירות מהמגדל, ללא אריזה וללא פערי תווך. אורגני-לוקאלי- ובמחיר הוגן.
ומשהו לסיום, השבוע התנהל כנס גדול בתחום ה"חדשנות" במזון. חברת קוקה קולה, היתה גורם דומיננטי בכנס והתהדרה ב"חדשנות" שלה בתחום האריזות. אם זה לא היה עצוב זה היה מצחיק. כן. נכון שהאריזה חשובה. אבל עדיין, הרבה יותר חשוב, מה שיש בה.
הכותבת, ד"ר אורנית רז, היא מנכ"ל הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל. חוקרת בבית הספר למנהל עסקים MIT