רמון על מתווה נאמן לפרקליטות: זו פארסה
שר המשפטים לשעבר מתח ביקורת על התוכנית שסוכמה בין נאמן לוינשטיין, שלפיו גוף הביקורת יהווה יחידה פנימית. "מריחה שלא תשנה המצב"
- תוקם יחידת ביקורת לפרקליטות המדינה
- גוף ביקורת הפרקליטות יפרסם דוחות לציבור
- זיכוי אולמרט: ביקורת קשה על הפרקליטות

"כל דבר שלא יהיה בחקיקה, זה פארסה ומריחה שלא תשנה את המצב כהוא זה. נוצר מצב שיש גוף אחד בישראל שכוחו אינו מוגבל ואינו נתון לפיקוח - הפרקליטות. וכידוע, כוח משחית", אמר רמון.
כשנשאל על ידי יו"ר הוועדה, ח"כ אורי אריאל, מדוע כשר משפטים לא חוקק חוק להקמת גוף ביקורת, השיב רמון: "אולי בין היתר בגלל עמדתי בנושא הקמת גוף פיקוח לפרקליטות, הפסקתי להיות שר המשפטים מהר מאוד. התחלתי לקדם הצעת חוק בנושא, זה היה אחד הנושאים המרכזיים על סדר יומי".
רמון מנה שורה של זיכויים של אישי ציבור או של התנהלויות בעייתיות בעיניו של היועצים המשפטיים ופרקליטי המדינה האחרונים, ובהם ענייניהם של ראובן ריבלין, רפאל איתן, אביגדור ליברמן, יעקב נאמן וכן את ענייניו שלו.
"הכרעת העם קובעת מי הם נבחרי הציבור, אך הפרקליטות מונעת מהכרעת העם להתממש, ואיש לא נותן את הדין על כך", אמר רמון. "במקרה שלי שלושה שופטים מחוזיים קבעו בנפרד שהתובעת נהגה ברשלנות חמורה הגובלת בזדון ואף אחד לא עומד לדין משמעתי. מה תגובת הפרקליטות? מקדמים את
השר שהחליפו בתפקיד, דניאל פרידמן, מיהר כמובן להסכים עמו. "יש כאן לפחות שני עדים שיודעים כמה קל לחקור ולהעמיד לדין שר משפטים (כוונתו לחיים רמון ויעקב נאמן – נ"ש). לעומת זאת, מישהו יכול להעלות על הדעת שבכלל אפשר לחקור יועץ משפטי לממשלה?".
"צריך שלראש גוף הביקורת יהיו סמכויות העמדה לדין משמעתי של כולם – מהיועץ המשפטי לממשלה ומטה. לממשלה צריכים להיות כלים לבדוק מה קורה אצל היועץ המשפטי ופרקליט המדינה ולקרוא אותם לסדר", הוסיף.
השר הנוכחי, יעקב נאמן, אמר כי הוא מסרב לערוך שינויים במתווה הגוף המוצע. "לא בכדי המהלך הזה לקח יותר משלוש שנים, ולכן הייתי מציע לא לעשות כרגע שינויים ולאפשר למהלך ללכת. קיבלנו הערות שונות, אבל עד שהגענו למתווה הזה בהסכמה ביני לבין היועץ וינשטיין, כדאי שלא לשנות כדי שנוכל לקדם את העניין בלוח הזמנים שנקבע".
ח"כ אורי אריאל סיכם ואמר כי ייקבע מועד נוסף לדיון בו ישתתפו וינשטיין ופרקליט המדינה לדור, שבו ייבחנו שוב האפשרויות לעגן את הגוף בחקיקה וכן הסמכתו לברר תלונות מקרב הציבור.
לפני כשבועיים הודיע היועץ המשפטי יהודה וינשטיין כי גוף הביקורת על הפרקליטות יחל לפעול בתחילת שנת המשפט הבאה, כלומר באוקטובר הקרוב. וינשטיין העריך כי ראש היחידה ייבחר בתוך ארבעה חודשים, כך שאם לא יהיו עיכובים, הוא יוכל להתחיל את פעילותו כבר בחודש אוקטובר.
