תחקיר: בתע"ש ידעו שהם מזהמים - ושתקו
מסמכים פנימיים של תע"ש מעידים על כך שכבר בתחילת שנות ה-80 ידעו בתע"ש שהם מרעילים את מי התהום - אך איש לא פעל
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
המסמכים הפנימיים של תע"ש מעידים על כך שכבר בתחילת שנות ה-80 ידעו בתע"ש שהם מרעילים את מי התהום - אך איש לא עשה דבר. מנהל המחלקה לאיכות הסביבה בתע"ש חזר והתריע לאורך השנים על זיהום חמור של מי התהום באזור, אולם מכתביו לא הובילו את מנהלי תע"ש לנקוט בפעולות למניעת הזיהום ולטיהור המים. כתוצאה מכך, עד לשנת 2004 שתו תושבי רמת השרון מים מזוהמים.
◄נובמבר 2007: יש למישהו מטאטא?
◄פברואר 2008: מגייסים את האו"ם נגד הזיהום
◄פברואר 2009: תוכנית הבנייה בתע"ש הושהתה
◄מארס 2009: המדינה דורשת לבטל הצורך בתסקיר סביבתי
◄נובמבר 2011: מפלה לירוקים: ועדות התכנון ידונו בטיהור קרקעות תע"ש
◄יוני 2012: למרות ההתנגדויות הרבות: תכנית הבנייה בתע"ש השרון יוצאת לדרך
לדברי שרה אלחנני, מנהלת היחידה לאיכות המים ברשות המים, ריכוזים של פרכלוראט (דלק טילים) הגיעו כבר למי התהום באזור המרכז הבינתחומי בהרצליה, והזיהום מתפשט בקצב מואץ גם לכיוון תל-אביב. ההאצה בהתפשטות הזיהום נובעת מן העובדה שהופסקה שאיבת מים מבארות רמת השרון,
לאור פרויקט הבנייה הענק (23 אלף יחידות דיור) המתוכנן במקום ברשות המים מדגישים שהזמן הולך ואוזל. "במידה שלא ייעשו פעולות מיידיות לשיקום האקוויפר המזוהם - זו תהיה בכייה לדורות".
"חלק ניכר מהמסמכים הנזכרים או מצוטטים בפנייתכם, מתייחסים לתקופה שקדמה לתחילת פעילותה של התעשיה הצבאית לישראל בע"מ (תעש) כחברה בשנת 1990 או זמן קצר לאחר מכן. תעש אינה מוסמכת לענות על שאלות או להתייחס לטענות, הנוגעות לתקופת פעילותה של התעשיה הצבאית קודם להקמתה של החברה.
"המסמכים המצוטטים משנת ה- 90, לא רק שאינם מצביעים על זיהומים שנגרמו על ידי תעש, אלא מדגישים וממחישים את החשיבות והמודעות שמאפיינים את פעילותה של תעש למניעת זיהומים אפשריים. מסמכים אלו מדגימים את פעילות מערך הבדיקה, הבקרה והניטור השוטף שהפעילה תעש כחלק מפעילותה התעשייתית ועל פעולות המניעה שננקטו על ידה במסגרת זו.
"בתע"ש פועל מאז הקמתה מערך איכות סביבה האחראי לביצוע מתמיד של סקרי סיכונים, התרעה על ליקויים אפשריים, גיבוש נהלי ותקני עבודה מתאימים, הגדרת אמצעים למניעת זיהומים וטיפול מונע וקיום בקרות נאותות, כמו גם לטיפול נקודתי ומיידי באותם מקרים (נדירים) של תקלות. כך, לדוגמה, מכתבו של מר שרון מינואר 1994, אשר צוטט בפנייתכם, אינו מצביע על זיהום שאירע, אלא מתריע על קיומו של סיכון, על הפעולות שננקטו והמתוכננות לצורך מניעתו ועל נהלי העבודה הקיימים, שתכליתם מניעת תקלות עתידיות.
"גם מכתבו של שמעון שרון מיולי 1993 מלמד על נוהל בקרה, ניטור וטיפול כמקובל במפעלים תעשייתיים, והתנהלותה האחראית של החברה, לרבות השבתה מיידית של מתקן שהתגלתה בו תקלה, לצורך בירור הסיבות להתרחשותה ומניעת הישנותה.
"במסגרת ההליך המשפטי גילתה תע"ש מאות רבות של מסמכים, הנוגעים למערך הטיפול והמניעה של מפגעים סביבתיים בתקופת פעילותה של תעש ובתקופת פעילות יחידת סמך. אם בתוך הררי המסמכים הללו גילו התובעות קומץ של מסמכים פנימיים, שרובם קודמים להקמת החברה וכולם מתעדים מערך בקרה וניטור פעיל ויעיל – אין בכך אלא חיזוק לטענתה של תעש, כי היא פעלה ופועלת בהתאם
למתחייב מהוראות הדין ובהתאם לסטנדרטים מחמירים ומתקדמים בנושאי בטיחות וסביבה.
"מערך איכות הסביבה של תע"ש שופר במהלך השנים ומשופר באופן תמידי, בד בבד עם ההתקדמות הטכנולוגית והתפתחות הרגולציה בתחום, ומשקף את מודעותה של החברה והשקעתה המאסיבית בנושאי בטיחות ומניעת זיהומים.
"מאז תחילת פעילותה כחברה השקיעה תע"ש כ-200 מליון שקל בנושאי בטיחות וסביבה, בין היתר, בשינוי תהליכים תעשייתיים, בינוי, התקנה והטמעה של אמצעי מניעה, בקרה וניטור, מתקני איסוף וטיפול בשפכים תעשייתיים ועוד, כמו גם בהקמת מערכות ביוב מרכזיות באתרי החברה וחיבורן לרשתות הביוב האזוריות.
"כמו כן, תע"ש פועלת מזה למעלה מעשור- בכל מפעליה – עפ"י רשיונות עסק שהוצאו לה, והיא מפוקחת באופן רציף, תדיר וקפדני ביותר ע"י הרשויות הרלוונטיות, ובהן הרשות לרישוי מפעלים בטחוניים, משרד הפנים, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים ורגולטורים נוספים,. החברה פועלת בשקיפות מלאה ותוך תיאום ושיתוף פעולה הדוק עם כל הרשויות האמורות".
