
המציאות החלופית על פי משטר אסד
מלחמת האזרחים? מזימה, קשיים בקרבות? ההישגים רק מתגברים. כך פועלת מכונת התעמולה של השלטון בדמשק במהלך המשבר
ב-1 באוגוסט , יום הצבא, הובילה את הסיקור התקשורתי תמונה של ילד במדי צופים המצדיע לחייל פצוע ומגיש לו ורד אדום. אחריו שודרו דיווחים מכל רחבי סוריה על אזרחים המצדיעים לצבא, שמגן על האומה מהמזימה הבינלאומית שנרקחה נגדה.

שילוב של תוכניות אירוח ואופרות סבון מהטלוויזיה הסורית. צילום: אי-אף-פי
הממשלה בדמשק אומרת לאזרחי המדינה ששפיכות הדמים אינה תוצאה של התקוממות או מלחמת אזרחים, אלא נובעת מקונספירציה של כוחות זרים המבקשים לחתור תחת המדינה הערבית החשובה ביותר שמתנגדת עדיין לאימפריאליזם. בין אם מדובר בכוחות של אל-קאעידה, אמריקה, סעודיה, טורקיה, ישראל או אחרים, תיאוריות הקשר נוכחות בכל דיווחי הטלוויזיה והעיתונים.
המאמרים בעיתונים מפנים אצבע מאשימה לכל עבר ומנתחים לעומק את המעורבות הזרה ואת המניעים של הגורמים המעורבים. נהלה אל מואז מהעיתון הממשלתי "תישרין" האשימה בטור שכתבה את האמריקאים במעורבות בפיצוץ מטה המודיעין בדמשק, שבו חוסלו כמה ממקורביו של אסד, והוסיפה: "מאחורי הטענות ההומניות של הנשיא אובמה מסתתרים אינטרסים שברורים לכל פרשן. ראשית, האמריקאים מעוניינים להיפטר מהבסיס הימי היחיד שנותר לרוסיה במזרח התיכון. שנית, הם רוצים לבודד את סוריה כדי למנוע את העברת אמצעי הלחימה לחיזבאללה, ולעזור בכך לישראל לכבוש את דרום לבנון ולשלוט במקורות המים שלה"
מלבד תיאוריות הקשר, עסוקה התקשורת הסורית בעיצוב מחדש של תמונת הקרבות ומדגישה כיצד כוחות הצבא מנצחים במלחמה. "בכל יום ההישגים הולכים ומתרבים", נאמר בשבוע שעבר בטלוויזיה שבה משודרות כל העת פרסומות רבות הקוראות לצעירים להתגייס למאמץ על הגנת המולדת, ובה מופיעים גם דיווחים שמהם עולה שגרת חיים נורמלית.
גם לבידוד הבינלאומי יש מענה. התקשורת הסורית מקפידה להדגיש את התמיכה שלה זוכה אסד ממדינות כמו רוסיה ואיראן. "קוריאה הדמוקרטית (הצפונית) תומכת תמיכה מלאה במאבקה של סוריה נגד הטרור מבית היוצר
של ארצות הברית ובעלות בריתה", הבהבה הכותרת בתחתית אחד ממשדרי הטלוויזיה הסורית.
פרשנים אומרים שהמפתח לנצח את מלחמת התעמולה אינה מידת המהימנות, אלא עוצמתו של המסר ומידת העקביות שלו. "ההתרשמות שלי היא שהטלוויזיה הסורית עושה עבודה טובה והם הרבה יותר אפקטיביים מאמצעי התקשורת של המורדים", אומר נאדים שהדי, מומחה לענייני סוריה בלונדון. "הם לא מחפשים להיות אמינים ואנשים לא חייבים להאמין להם, אבל המסר שיוצא מדיווחיהם הוא'אנחנו פה, ואנחנו לא הולכים לשום מקום', ויש לכך אפקט גדול ".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
