עימות חזיתי בין שר המשפטים לגרוניס

נשיא העליון גרוניס מטיח ביקורת בהצעה שהשר נאמן מקדם במלוא המרץ. ההצעה: עורכי דין יקיימו בוררות לפני הגעת העניין לבית המשפט

נועם שרביט | 3/9/2012 7:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס מטיח ביקורת קשה באחד הנושאים החשובים ביותר ששר המשפטים יעקב נאמן מתאמץ לקדם.

שר המשפטים נאמן. יפריט את מערכת המשפט?
שר המשפטים נאמן. יפריט את מערכת המשפט? צילום ארכיון: יהודה בן יתח
בחוות הדעת שכתב גרוניס והגיעה לידי nrg מעריב, נכתב כי הצעת חוק "בוררות חובה" ששר המשפטים מקדם בכל כוחו אינה חוקתית וכי הנזק שתגרום ההצעה למערכת המשפט, אם תמומש, עולה על התועלת שבה. עמדתו של גרוניס עשויה להוות מכת מוות להצעה, שכן משמעותה היא שחוק כזה לא יעמוד במבחן בג"ץ.

הצעת החוק, שקובעת כי על מתדיינים בתביעות כספיות לנסות לפתור את הסכסוך בבוררות בפני עורכי דין לפני שיביאו אותו לבית המשפט, מעוררת מחלוקת קשה במערכת המשפט. נאמן משוכנע כי היא הפתרון היחיד לעומס הבלתי אפשרי המוטל על השופטים.

"הצעת החוק באה לחלץ את הפקק הזה", הסביר בעבר. "מי שסובל מהסחבת הוא התובע הקטן ומי שנהנות הן החברות הגדולות. חייבים לדאוג למסכנים שנמצאים שנים על גבי שנים בבית המשפט".

מנגד, עוד בזמנו טענה נשיאת העליון הקודמת דורית ביניש כי ההצעה מעוררת קשיים חוקתיים. "הצעת החוק מאפשרת הלכה למעשה הפרטה של שירותי משפט בישראל", אמרה.
"בוררות חובה היא כמו אונס ברוטלי"

גם השופט בדימוס יצחק זמיר, מהבוררים המבוקשים ביותר בישראל, מתח ביקורת חריפה על הצעתו של נאמן. "הלב של בוררות הוא הסכמה (של הצדדים לסכסוך)", אמר . "בוררות חובה היא כמו אונס ברוטלי".

"פגיעה בעצמאות מערכת המשפט", גרוניס צילום: אלכס קולומויסקי
היועצת המשפטית של ועדת החוקה, סיגל קוגוט, טענה כי ההצעה מעוררת קשיים חוקתיים, אולם ההצעה אושרה בכנסת בקריאה ראשונה בזכות תמיכת הממשלה ובזכות תמיכתה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אורית קורן, שסברה שההצעה מידתית ומאוזנת.

מחר תדון בה ועדת החוקה בהכנתה לקריאה שנייה ושלישית, ובחוות הדעת ששיגר גרוניס לוועדה הוא מותח ביקורת על ההצעה להפריט שירות משפטי.

לטענתו של הנשיא גרוניס, ההצעה פוגעת בעקרונות יסוד כגון עצמאות מערכת
המשפט, הזכות להליך הוגן וזכות הגישה לערכאות. בנוסף, היא תפגע במתדיינים שבמקום לקבל הכרעה של שופט מקצועי ובלתי תלוי בהליך פומבי ותחת כללים ידועים מראש, הם יקבלו הכרעה של "גורמים פרטיים שלא חלים עליהם המגבלות שחלות על השופטים ושהתמריץ הכלכלי יעמוד בבסיס עבודתם", כדבריו .

"שערו בנפשכם שאותו עורך דין שישמש בורר החובה יהיה בעל סמכות שפיטה ביום אחד, וביום שלמחרת ייצג לקוחות עסקיים", כותב נשיא בית המשפט העליון.

"ההצעה תיצור עומס בבית המשפט"

גרוניס קובע כי ההצעה עלולה לגרום נזק רב וקובע: "היא תטיל על מערכת המשפט עומס משמעותי הכרוך בפרוצדורות להפעלת ההסדרים הקבועים בה". הוא מעריך שהיא "תוריד כ-3,000 תיקים מהמערכת, אך תיצור הליכים חדשים כגון בקשות לאישור פסק הבורר וערעורים, שבחלקם בית המשפט ישמע את התיק מחדש".

בין נאמן לגרוניס התנהלו עד כה יחסים תקינים, בוודאי בהשוואה לעימותים התכופים והפומביים שהיו בין קודמתו בנשיאות העליון דורית ביניש לבין השר נאמן. חילוקי הדעות הראשונים בין נאמן לגרוניס התגלעו בנושא הצעת חוק יסוד החקיקה שיזם נאמן במטרה להסדיר את היחסים בין הכנסת לבית המשפט ולקבוע את סמכות בג"ץ לביטול חוקים.

"ההצעה מעוררת קשיים לא מעטים, ולכן יש מקום לדיון מעמיק בהצעה, ולא - תהיה בכייה לדורות", אמר אז גרוניס בעדינות. גם נושא מינוי מנהל בתי המשפט עורר בין השניים מחלוקת, שהסתיימה בפשרה במינויו לתפקיד של השופט מיכה שפיצר. עתה מגיעה הצעת חוק בוררות חובה של נאמן ומזמנת עימות חזיתי ממשי ראשון בין שני ראשי מערכת המשפט.

יועץ התקשורת של נאמן, אמציה בר-משה, מסר בתגובה: "שר המשפטים יקיים דיון במשרד המשפטים יחד עם הגורמים המקצועיים לבחינת הערותיו של הנשיא גרוניס לגופן, וזאת בשיתוף הנהלת בתי המשפט".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים