חדש: בדיקה תקטין את הסיכון להריון עם מחלות
טכנולוגיה ישראלית חדשה תאפשר לזוג שמעוניין להביא ילד לעולם לגלות פי שניים ושלושה מחלות מהבדיקות שיש כיום בבדיקה אחת

בדיקה אחת עשויה לפתור הרבה שאלות שאטרסטוק
לדברי פרופ' דני ברקוביץ המנהל המדעי של החברה מדובר בחידוש שיאפשר להקטין את הסיכון להביא ילד עם מחלות גנטיות לעולם. "כיום הסיכון שיוולד ילד חולה ללא בדיקה הוא אחת ל5000 - 1000 לידות, לעומת אחת למיליון במקרה שבני הזוג עושים את הבדיקה הזאת".
כיום עורך משרד הבריאות בדיקות סקר גנטיות שונות להורים שמעוניינים להביא ילד לעולם, אולם מדובר בעשרים מחלות ומוטציות בממוצע, שהן הכרחיות יותר. הבדיקות סקר נעשות על פי מוצאים אתניים, והמחלות המרכזיות שנבדקות הן סיסטיק פיברוזיס, דיס אוטונומיה משפחתית, טיזקס וקנאוון שגורמות למחלות משמעותיות ותמותה בגיל צעיר.
לדברי ד״ר יורם פלוטצקי מנכ״ל החברה, הבדיקות הנערכות כיום מאפשרות לבדוק הרבה פחות מוטציות ומחלות ובמספר בדיקות. כעת ניתן יהיה לבדוק הרבה יותר מחלות גנטיות בבדיקה אחת.
"הפיתוח שלנו התמקד דווקא במוטציות שיכולות להיות בקרב הורים ישראלים בשל הגנטיקה הדומה שלהם", מסביר פלוטצקי.
על פי הסטטיסטיקה הקיימת אם שני הורים נושאים מוטציה דומה או שתי מוטציות באותו גן, רבע מהילדים יהיו חולים, במחלות הגורמות לתמותה בגיל צעיר. אופן הבדיקה החדשה נעשה באופן פשוט,
והוא מבוצע באמצעות בדיקת דם או רוק.
לאחר לקיחת בדיקת הדם שנעשית בין היתר בקופת חולים, עוברת הבדיקה למעבדות החברה ושם היא מפוענחת לפרטים בעלות של 1400 שקלים. מי שכבר הפכו בשבועות האחרונים לקניינים של הבדיקה הם בנקי הזרע הפרטיים בישראל, לדברי פרופ שלמה משיח המחזיק בנק זרע פרטי.
בשיחה עם מעריב מאשר משיח את הבדיקה החדשה. "מדובר בפיתוח משמעותי מאוד שיחסוך לנו הרבה זמן ובדיקות במטרה לוודא שיש לנו את תרומת הזרע הטובה ביותר לנשים המבקשות אותו".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
