לאכול ירוק: המדריך לצמחוני והטבעוני המתחיל

למרות השיפור הניכר במעמדם של צמחונים וטבעונים ככוח צרכני, עדיין רבים מביעים חשש מפני המעבר לתזונה מהצומח. מדור חדש ינסה לעזור ולתת עצות מעשיות לצמחונים, לטבעונים ולמעוניינים להפחית את צריכת הבשר. הפרק הראשון

כרם אביטל | 2/10/2012 15:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שאלון טביעת הרגל האקולוגית של מרכז הש"ל לקיימות נפתח בשאלה: "באיזה תדירות את/ה אוכל/ת אוכל מן החי (בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב)?". כפי שהוכח בשורת דוחות של האו"ם ושל מכוני מחקר סביבתיים, בחירה בארוחת צהריים סביבתית משפיעה יותר על איכות הסביבה מאשר מחזור בקבוקים או נייר.

אמנם לא פשוט לשנות הרגלים, ובפרט הרגלי תזונה, אך בזכות ההיצע המתרחב של מזון מן הצומח, מוצרים ובתי עסק צמחוניים וטבעוניים, השינוי נעשה יותר ויותר קל לביצוע וסוחף קהלים הולכים וגדלים.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

לא מזמן חברה טובה סיפרה לי שכשהיא הפכה לטבעונית בנהריה הרחוקה לפני כ-15 שנה, בשביל לקנות חלב סויה היא היתה צריכה לכתת רגליה לבית מרקחת. כעבור כמה שנים בית המרקחת התחלף בבית טבע, וכיום כמעט בכל סופרמרקט בארץ אפשר למצוא מדף שלם שמוקדש לשלל המקבילות הצמחיות לחלב פרה: מותגים שונים של חלב סויה (בשלל טעמים), ולצדם גם חלב אורז, חלב שיבולת שועל, חלב שקדים ועוד.

אוכלי הבשר לא זקוקים למטיף
אוכל לנשמה: לבשל מזון טבעוני וטעים
טבע אנושי: שיטת התזונה שצוברת תאוצה
צילום: שאטרסטוק
איך עוברים לתזונה טבעונית בקלות? צילום: שאטרסטוק

למרות השיפור הניכר במעמדם של צמחונים וטבעונים ככוח צרכני, עדיין רבים מביעים חשש מפני המעבר לתזונה מהצומח. כמי שמרכזת את תחום התזונה בעמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים אני נתקלת בחששות ותהיות על בסיס יומיומי. החל מ"מה טבעונים אוכלים כמנה עיקרית?", דרך "איך
אפשר להשיג מספיק חלבון?" ועד "מה אני יכולה לאכול במסעדה שהוא גם טעים וגם בריא?".

אנחנו ננסה לספק תשובות לשאלות הללו ולעוד רבות נוספות. לא נעסוק הפעם בשאלה למה כדאי לעבור לתזונה מהצומח. בהחלט לא חסרות לבחירה הזו סיבות מוסריות, בריאותיות ואקולוגיות, וגם לא חסרים אתרים (כולל nrg ירוק) שעוסקים בכך (מומלץ לעיין למשל באתר חיות המצוין).

לעומת זאת נתייחס ובהרחבה לשאלת ה"איך" החשובה לא פחות: איך עוברים לתזונה טבעונית בקלות, ובאופן שיטיב עם בריאותכם ובתקווה גם יגרום לכם להפסיק לחשוש מהמטבח. לא שאני מתכננת להלאות אתכם במתכונים, גם מזה ממש לא חסר ברשת. אבל אני כן מקווה לערוך היכרות ביניכם לבין חומרי גלם צמחיים שרוב אוכלי הבשר לא זוכים להכיר: החל מסוגים שונים ומשונים של קטניות, דגנים, זרעים או ירקות – ועד סייטן, שמרי בירה, או פשתן טחון.

צמחונות אינה רק תזונה, אלא גם אורח חיים. מפעם לפעם יתארחו במדור כותבים נוספים, שיתנו עצות

לרכישת נעליים שאינן עשויות מעור, להימנעות ממריבות סביב שולחן האוכל וכדומה.

הגישה הבסיסית של המדור הזה היא ששינוי סביבתי בתפריט אינו כרוך ב"ויתור" אלא בהזדמנות: הזדמנות להרפתקה קולינרית ולהכרות עם טעמים חדשים, שמרכיבים תפריט ידידותי לבריאות, לסביבה ולבעלי החיים.

המדור נועד לא רק לטבעונים, אלא שואף להקל על כל מי שמעוניין לעבור לתזונה סביבתית, מוסרית ובריאה יותר, בין אם אתם טבעונים, צמחונים, חצימחונים, דוגלים ב"שני צמחוני" או ב"צמחונות של ימי חול". אתם מוזמנים לכתוב בתגובות או לשלוח למייל שלי (kerem@veg.co.il) כל שאלה שעולה על צלחתכם ואשתדל לענות עליה במסגרת המדור.

הכותבת, כרם אביטל, היא בוגרת לימודי תזונה באוניברסיטה העברית. טבעונית כבר 9 שנים. חברה בפורום צמחונות וטבעונות של עמותת עתיד (עמותת התזונאים והדיאטנים בישראל).

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המדריך לצמחוני והטבעוני המתחיל

צילום:

לאכול ירוק. התזונאית כרם אביטל מציגה עצות מעשיות לצמחונים, לטבעונים ולמעוניינים להפחית את צריכת הבשר

לכל הכתבות של המדריך לצמחוני והטבעוני המתחיל

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים