פרס נובל בפיזיקה לחוקרי חלקיקי האור

דיוויד ויינלנד מארה"ב וסרז' הרוש מצרפת יקבלו הפרס היוקרתי בעולם על עבודתם פורצת הדרך שאפשרה למדוד חלקיקי אור בסיסיים

nrg מעריב | 9/10/2012 12:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ועדת פרס נובל לפיזיקה הכריזה היום (ג') כי שני חוקרים – סרז' הרוש מצרפת ודיוויד ויינלנד מארצות הברית -  יקבלו את הפרס היוקרתי בעולם בזכות מחקריהם בתחום "האופטיקה הקוונטית" – השליטה בפוטונים, היחידות הבסיסיות של האור.

- רוצה לקבל פרס נובל? זו הנוסחה הבטוחה
- פרס נובל ברפואה לשני חלוצים בתחום חקר תאי הגזע

"זוכי פרס נובל פתחו את הדלת לעידן חדש של עריכת ניסויים עם פיזיקה קוונטית באמצעות צפייה ישירה בחלקיקי קוונטום בודדים בלי להרוס אותם", נאמר בהודעה שפרסמה האקדמיה המלכותית השבדית למדעים. השניים יתחלקו בפרס של שמונה מיליון קרונות (1.2 מיליון דולר) בפרס שיחולק בטקס חגיגי בעוד כחודשיים.
 
"פתחו את הדלת לעידן חדש". זוכי פרס נובל בפיזיקה, ויינלנד והרוש.  צילום: אי-אף-פי
 
פרופסור הרוש סיפר כי הוא שמע על זכייתו 20 דקות בלבד לפני ההודעה הרשמית. "אני בר מזל. הייתי ברחוב ועברתי ליד ספסל, לכן יכולתי לשבת מיד", סיפר בשיחת טלפון במהלך מסיבת העיתונאים. "הלכתי עם אשתי חזרה הבית וכאשר ראיתי את הקוד השבדי, הבנתי שזה אמיתי וזה מדהים ביותר".

הרוש, בן 68 מהאקול נורמל סופריור (אחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה בחשובים בצרפת), לכד פוטונים (חליקיקי אור) והצליח לשלוט ולמדוד אותם באמצעות שליחת האטומים דרך מלכודת. ויינלנד, בן 68 ממכון התקנים והטכנולוגיה הלאומי בקולורדו, לכד יונים ( אטומים טעונים חשמלית) ומדד אותם יחד עם הפוטונים.

עבודתם של שני החוקרים בתחום הפוטונים והיונים, שתי היחידות הבסיסיות של אור וחומר, אפשרה בפעם הראשונה לראות את החלקיקים הללו באמצעות מיקרוסקופים, וכך הובילה לפיתוח מחשבי על מהירים ביותר המבוססים על פיזיקת הקוונטים.

"באמצעות שיטות המעבדה הגאוניות שלהם, הרוש וויינלנד - יחד עם קבוצות המחקר שלהם – הצליחו למדוד ולשלוט במצבי קוונטום שבירים ביותר, שנחשבו קודם לכך ככאלה שלא ניתן להגיע אליהם באמצעות צפייה ישירה", ציינו בוועדת הפרס. "השיטות החדשות אפשרו להם לבחון, לשלוט ולספור את החלקיקים".

אתמול החלה עונת ההכרזות על הזוכים בפרסי נובל השונים עם ההודעה כי ג'ון גורדון מבריטניה ושינאייה יאמאנקה מיפן יקבלו את הפרס ברפואה על יצירת רקמות אנושיות שיאפשרו לטפל גם בחולי פרקינסון ואלצהיימר.

מחר יתפרסם שם הזוכה (או הזוכים) בפרס נובל לכימיה. ביום חמישי יוענק הפרס בספרות, ביום שישי יוכרז שם הזוכה בפרס נובל לשלום וההכרזות יסתיימו ביום שני הבא עם פרסום הזוכה בפרס נובל לכלכלה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים

פייסבוק