שני אמריקאים זכו בפרס נובל לכימיה
בריאן קובליקה ורוברט לפקוביץ גילו משפחה של קולטני חלבונים שמגיבה לסימנים כימיים וחיונית לפיתוח תרופות חשובות
- פרס נובל בפיזיקה לחוקרי חלקיקי האור
- פרס נובל יוענק לשני חלוצים מתחום תאי הגזע
- רוצה לקבל פרס נובל? זו הנוסחה המבטיחה
האקדמיה המלכותית למדעים של שבדיה הכריזה כי רוברט לפקוביץ, חוקר במכון הרפואי על שם הווארד יוז ובמרכז הרפואי של אוניברסיטת דיוק, ובריאן קובליקה מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סטנפורד, יתחלקו בפרס בשווי 1.2 מיליון דולר בטקס שייערך בדצמבר הקרוב.

במשך שנים, מדענים ידעו שלהורמונים כמו אדרנלין יש השפעות חזקות, והם חשדו כי פני השטח של התאים מכילים קולטנים עבור ההורמונים. אולם המחקרים לא הצליחו לקבוע כיצד פועלים הקולטנים וממה הם מורכבים.
לפקוביץ החל להשתמש ברדיואקטיביות בשנת 1968 כדי לעקוב אחרי הקולטנים של התאים. הוא חיבר איזוטופ של יוד לכמה הורמונים, והצליח לחשוף כמה קולטנים, בהם גם הקולטן שמקבל את האדרנלין.
בשנות השמונים הצטרף קובליקה לצוות והצליח לבודד את הגן שמספק את הקוד לקולטן האדרנלין. כאשר הם בחנו את הגן, גילו החוקרים שהקולטן זהה לקולטן שנמצא בעין ולוכד את האור. אז הם הבינו שמדובר במשפחה חדשה של קולטנים שפועלים באותו אופן וכינו אותם קולטנים המחוברים לחלבוני G.
בגוף האנושי יש קרוב לאלף סוגים של קולטנים כאלה שנמצאים במקומות שונים כמו עיניים ואף ומאפשרים לו להגיב לסימנים כימיים שונים, כמו אדרנלין, אור או ריח. מאחר שקרוב למחצית מהתרופות הקיימות מתבססות על קולטנים אלה, המחקרים של לפקוביץ וקובליקה מהווים בסיס לפיתוח של תרופות טובות יותר.
לפקוביץ בן ה-69 סיפר כי הבשורה על הזכייה הגיעה אליו בעת שישן. "לא שמעתי את הטלפון. יש לי אטמי אוזניים, אז אשתי נתנה לי מכה עם המרפק", אמר בשיחת טלפון במהלך מסיבת העיתונאים. "והנה זה היה. זה הלם מוחלט והפתעה".
קובליקה בן ה-57 סיפר כי הוא קיבל את ההודעה בסביבות 2:30 בלילה, אחרי שאנשי הוועדה התקשרו אליו פעמיים. הוא לא ענה בפעם הראשונה, אבל כאשר הוא הספיק לענות בפעם השנייה, הוא דיבר עם חברי הוועדה.
"הם העבירו את הטלפון מאחד לשני ובירכו אותי", אמר. "אני משער שהם עשו את זה כדי שאאמין להם. כאשר אדם אחד מתקשר, זו יכולה להיות בדיחה, אבל כאשר חמישה אנשים עם מבטא שבדי אמין מתקשרים, זו לא בדיחה".