מחקר חדש: ילדי ישראל במגמת השמנה מדאיגה

השוואה בין ילידי שנות ה-50' לילידי שנות ה-90' מראה כי בתוך ארבעה עשורים זינק אחוז הסובלים מהשמנה פי חמישה. עוד עולה: אשכנזים משמינים יותר ממזרחים

ארי גלהר | 27/11/2012 10:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מקום המדינה עד היום הוכפל כמעט פי חמישה שיעור הגברים
תופעה מדאיגה מאוד. השמנת ילדים
תופעה מדאיגה מאוד. השמנת ילדים צילום: אי-אפ-פי
הסובלים מהשמנת יתר ופי שישה שיעור הנשים הסובלות מכך - כך עולה ממחקר מקיף שהתפרסם בימים אלה. עוד גילו החוקרים כי נשירה מבית הספר יש לה קשר גם כן לעלייה במשקל, וכי אשכנזים משמינים יותר ממזרחים.

המחקר, נערך על ידי פרופ' ארנון אפק וחוקרים מאוניברסיטת תל אביב, חיל הרפואה של צה"ל ובית החולים שיבא, בדק את נתוניהם של למעלה משני מיליון בני נוער, והשווה בין ילידי שנות החמישים לבין ילידי שנות התשעים.

על פי הממצאים, בקרב ילידי שנות החמישים רק ‭1.4‬ אחוז סבלו מהשמנה בהגיעם לגיל ‭,17‬ ובקרב ילידי שנות התשעים ‭6.3‬ אחוזים מוגדרים שמנים. גם בקרב נשים חלה עלייה משמעותית. רק ‭0.9‬ אחוז מילידות שנות החמישים סבלו מהשמנה בהגיען לגיל ‭,17‬ לעומת ‭5.2‬ אחוזים מקרב הצעירות היום.

מעמד סוציו-אקונומי נמוך ונשירה מלימודים קשורים אף הם להשמנת יתר. "במהלך העבודה גילינו כי בני נוער ממעמד סוציואקונומי נמוך נוטים באופן משמעותי על פי הסטטיסטיקה להשמנה לעומת בני נוער ממעמד הביניים‭,"‬ מסביר פרופ' אפק, שליווה את המחקר יחד עם הסטודנט חנן מידן.

"כמו כן בני נוער שלמדו פחות שנים במסגרת מוסדות בתי הספר משמינים יותר‭."‬מתברר שגם ארץ מוצאם של הישראלים משפיעה על משקלם. לפי המחקר, מי שנולד באירופה, באמריקה או באוסטרליה יש יותר סיכוי להשמין, בהשוואה ליוצאי אסיה ואפריקה.

"זה קשור לאורחות החיים והתרבות, הרגלי אכילה וסוגי מזון‭,"‬ מסביר אפק. לדבריו, היום כבר ברור שההשמנה הפכה להיות בעיה מרכזית שגורמת למחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם ואפילו סרטן. 
במשרד הבריאות מתכוונים להמשיך את המאבק בהשמנה, בין היתר באמצעות סימון מזון משמין, עידוד פעילות ספורט ותמיכה במחקרים נוספים מסוג זה.

הישראלים, כך התגלה, אוכלים יותר. כעת מתברר שעיקר תזונתם מתבסס על לחם, בשר ירקות ופירות ופחות על סוכר, ממתקים, שומנים קטניות וביצים.

בשנת 2011 אכל הישראלי הממוצע 401 ק"ג ירקות ופירות, 137 ק"ג לחם דגנים, 79 ק"ג בשר ודגים, 43 ק"ג תפוחי אדמה ובטטות, 29 ק"ג סוכר, ממתקים ודבש, 186 ליטר חלב ומוצריו וכן 250 ביצים.

יש לציין כי רוב המזון הנצרך בארץ מגיע מחו"ל: 98 אחוז מהדגנים מיובאים לישראל, כך גם 84 אחוז מהדגים ו‭62-‬ אחוז מבשר בקר. אגב, בשנת 2011 נשנש הישראלי הממוצע לא פחות מ‭17-‬ ק"ג פיצוחים (בהם בוטנים, אגוזים וקטניות‭,(‬ ולגם 63 ק"ג מים מינרליים ואלכוהול. (יוסי גרינשטיין).

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים

פייסבוק