דיווח: ישראל עשויה להשתתף בתקיפת סוריה
הטיימס הלונדוני מפרסם כי ארה"ב מגבשת קואליציה רב-לאומית שתכלול גם את בריטניה, ירדן וטורקיה. המתקפה תכלול פעולה קרקעית בהשתתפות 75 אלף חיילים שישתלטו על מתקני הנשק הכימי

במקביל יוטל איסור טיסה כדי למנוע הפצצות של נשק כימי על ידי מטוסי הצבא הסורי. "הכוחות המיוחדים נמצאים באזור ולא צריך לשלוח אותם," אמר גורם רשמי אמריקאי לטיימס.
על פי הפרסום בטיימס, בסוריה קיימים מספר אתרים של נשק כימי הקרובים לערים הראשיות, כולל דמשק בדרום מערב, חלב בצפון וחומס במערב. התערבות צבאית תצטרך להיות מוגבלת בגלל הפריסה הגיאוגרפית של האתרים. "יש רק כמה מקומות בהם הנשק הזה מוחזק," אמר מקור בממשלת בריטניה. "בוודאי תהיה כניסה של חיילים באופן כלשהו, ויהיו מתקפות ממוקדות."
השיטה המועדפת להתערבות צבאית תהיה "קואליציה רב לאומית," אומר מקור רשמי אמריקאי. שותפים במבצע שמטרתו להתמודד עם האיום הכימי של סוריה עשויים להיות ירדן, טורקיה, ישראל ובריטניה.
בחודש מאי התקיים בירדן תרגיל של 19 מדינות, בראשות ארצות הברית, שכלל 12 אלף חיילים. בתרגיל נערכה חזרה על תסריטים שכללו מלחמה בנשק כימי. ויליאם הייג, שר החוץ הבריטי, אמר אתמול כי קיימות תוכניות מגירה של משרד ההגנה להתמודדות עם המשבר בסוריה. משרד ההגנה הבריטי סירב להגיב.
למרות החשש משימוש אפשרי בנשק כימי על ידי משטר אסד, עדיין לא סביר שמועצת הביטחון תאשר התערבות צבאית, בגלל התנגדותן של רוסיה וסין, אומר גורם אמריקאי. כחלופה לכך, ארצות הברית תפנה לאפשרות החוקית הבין לאומית האחרת, ותאשים את סוריה ב"הפרה בוטה של החוק ההומניטרי הבין לאומי," כבסיס חוקי לפעולה צבאית.
הגורם האמריקאי אמר לטיימס: "זה לא ידרוש מנדט מהאו"ם. אנחנו יכולים להציג טיעון משכנע על פיו השימוש של סוריה בנשק כימי חוצה לא רק את הקו האדום של ארצות הברית, אלא גם את הקו האדום של האנושות כולה."
בסיסי חיל האוויר של נאט"ו בטורקיה, וכן בסיס חיל האוויר הבריטי בקפריסין ישמשו באופן פוטנציאלי כדי לאכוף את איסור הטיסה. המבצע, למרות היקפו המוגבל, יהיה הרבה יותר גדול ומסוכן מהמתקפה נגד מועמר קדאפי בלוב, בגלל מערכות ההגנה האווירית המתקדמות של סוריה.
על פי ידיעות בלתי מאושרות, המומחים של הנשיא כבר החלו לחבר את תרכובת גז הסארין הקטלני וכן למלא בו פגזים של הצבא הסורי. אותם מקורות גם דיווחו כי הצבא כבר החל להעביר נשק כימי משלושה בסיסים סוריים, כשהחשש הוא שייעשה בו שימוש בקרבות מקומיים.
על רקע זה הזהירה ברית נאט"ו את השלטון בדמשק מפני שימוש בנשק כימי במהלך הקרבות. מזכ"ל הארגון, אנדרס פוג רסמוסן, אף הזהיר כי כל שימוש בנשק כימי יוביל לתגובה בינלאומית מיידית. הודעות דומות פרסמו הבית הלבן ומשרד החוץ האמריקאי.
בהודעה רשמית בטלוויזיה הסורית הממלכתית הכחישו גורמים מטעם הממשל כל כוונה להשתמש בנשק כימי נגד העם הסורי. במסר שהועבר מטעם משרד החוץ הסורי נאמר כי "סוריה שבה ואומרת מה שאמרה בעבר לרוסיה, לארצות הברית ולמזכירות הכללית של האו"ם, כי לא תשתמש בנשק כימי בשום פנים ואופן."
בנוסף, דנו בנאט"ו באישור העברת סוללות טילי פטריוט לידי טורקיה, כדי שזו תפרוס אותם בגבול המתוח עם סוריה ותוכל להגן על עצמה מירי שיתבצע מהשטח הסורי. בדמשק גינו את הבקשה הטורקית לנאט"ו וכינו אותה "פרובוקטיבית." בסוריה מאשימים את טורקיה כאחראית הראשית למתיחות בגבול המשותף. באירוע טרגי אתמול נהרגו מורה ותשעה תלמידים מפגז מפגיעת פגז של אחד הכוחות בדמשק.
בינתיים, בעקבות ההידרדרות הביטחונית, הודיע האו"ם כי החליט לפנות את מרבית עובדיו מהמדינה הבוערת. דובר האו"ם, מרטין נסירכי, הסביר כי "כל המשימות ההומניטאריות בדמשק מבוטלות עד להודעה חדשה, וכל הכוחות הבלתי נחוצים מטעם האו"ם יפונו משטחי סוריה לאלתר."
השתתף בהכנת הידיעה אסף גבור.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
